Interviu:Tatiana Danciulescu, fondatoarea asociatiei Piano Therapy

Intr-o lume extrem de aglomerata si plina de lucruri care nu suporta amanare, Tatiana Danciulescu este cea care si-a canalizat toata energia intr-o directie care necesita toata atentia noastra. Ea a dezvoltat metoda de terapie prin pian pentru copiii cu autism si a fondat asociatia Piano Therapy pentru ca acestia sa-si dezvolte abilitatile si sa-si imbunatateasca stilul de viata.

Numeroase persoane o pot considera model datorita daruirii sale pentru copiii cu autism. Asa ca am vrut sa aflam care a fost traseul ei profesional si cum de a ajuns sa aiba acest job deosebit.  1. Cum a luat nastere aceasta metoda de terapie- Piano Therapy? 

In primul rand bazele pregatirii mele profesionale si totodata pasiunile mele cele mai mari muzica si psihologia, au dus la nasterea acestei metode. Am facut pian de la varsta de 4 ani, fiind fascinata de acest intrument.  Apoi am urmat cursurile unui liceu de muzica, sectia pian principal, iar dupa absolvirea liceului, m-am gandit sa schimb putin registrul si am urmat facultatea de psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti si master in terapie logopedica.

Inca din timpul facultatii am lucrat ca terapeut cu copii cu autism si am observat ca acestia sunt extrem de atrasi de muzica, insa nu ma gandeam initial ca voi putea crea ceva in acest sens, pana intr-o zi cand mi s-a oferit provocarea din partea unui psiholog cu care colaboram in acea perioada si pe care il respect foarte mult, de a invata un copil cu autism sa cante la pian.

Am inceput o perioada de cercetare in acest sens sa vad cum as putea face acest lucru, ce metode exista pentru ca una este sa stii sa canti tu la pian, alta este sa predai unui copil cu nevoi speciale. Din pacate nu am gasit o metoda special conceputa pentru asa ceva, motiv pentru care am luat-o din aproape in aproape construind practic fiecare pas din ceea ce astazi numim Piano Therapy. Scopul nu a fost sa fondez o metoda, ci sa gasesc niste mijloace potrivite pentru a ajuta copiii cu autism sa se dezvolte integrativ.

Piano Therapy este o metoda complementara care vine in sprijinul analizei comportamentale aplicate si a logopediei, pentru a aduce un plus in dezvoltarea abilitatilor copilului.

Tatiana Danciulescu
  1. Ti-ai imaginat ca vei avea un astfel de job cand erai mica? Ce-ti doreai sa fii cand „cresti mare”?

Cand eram mica visam ca voi putea intr-o zi sa ajut cat mai multi copii, nu imi era clar atunci cum voi face asta, sau cum se va numi jobul, insa era mai mult o stare de a fi.

Faceam voluntariat, mergeam si cantam la pian copiilor cu dizabilitati  de la scoala speciala , mergeam la spitale psihiatrice si le cantam bolnavilor de acolo, strangeam bani din colindat si donam unor case de copii si de batrani din satele dinprejului orasului si aveam tot felul de initiative destul de curajose si altruiste pentru un copil.

De asemenea imi mai doream sa fiu si pianista , insa am devenit destul de devreme constienta de propria-mi emotivitate si sensibilitate atunci cand trebuia sa urc pe scena si sa performez, emotie care simteam ca ma copleseste de fiecare data si pe care nu vroiam sa o simt prea des.

  1. Cat de greu ti-a venit sa pui bazele asociatiei?

Ca in orice domeniu, au fost cateva piedici birocratice la inceput de drum, insa le-am depasit si am reusit sa pun bazele acestei asociatii. In cazul meu totul a venit destul de natural, nu am stat prea mult sa ma gandesc, stiam ca sunt copii care au nevoie sa beneficieze de aceasta metoda si am actionat in consecinta.

  1. Cum decurge o zi normala de munca pentru tine?

O zi de munca incepe din momentul in care ma trezesc si se sfarseste in momentul in care ma culc. Pentru ca tot ce tine de copii, parinti, programari, evaluari, angajati, lucruri administrative, evolutia asociatiei, mailuri, materiale de lucru etc…raspund de ele si nu am cum sa spun ,,Pauza”.

De asemenea desi sunt presedinta asociatiei , 80% din timp o dedic tot terapiei 1 la 1 cu copiii, pentru ca nu vreau sa pierd contactul real cu evolutia lor si vreau sa ma bucur de fiecare abilitate castigata de acestia.

  1. Care este cea mai mare provocare pe care o intampini in acest job?

Cea mai mare provocare cred ca este timpul. Imi doresc sa fac foarte multe lucruri si la un nivel cat mai inalt. Motiv pentru care am devenit un mic ,,expert” in time management, orele in cazul meu nu trec de la sine, ci imi setez din timp activitatile pe care trebuie sa le fac. Cred ca doar cu multa determinare, munca si o doza de sacrificiu poti reusi.

  1. Care sunt planurile de dezvoltare ale acestui proiect pe care ti le-ai propus pentru viitor?

Imi doresc ca din ce in ce mai multi copii cu nevoi speciale sa beneficieze de metoda Piano Therapy, sa marim echipa asociatiei, sa formez oameni care sa duca mai departe aceasta metoda, sa gasim fonduri pentru a putea sa ne punem in aplicare proiectele si sa putem sustine cazurile sociale. De asemenea exista planuri si la nivel international, care ne vor ajuta sa crestem nivelul calitatii muncii noastre.

Citeşte şi: Terapie de cuplu fara psiholog

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.