Importanța ciclurilor de somn pentru productivitate

Știm deja că un somn odihnitor ne ajută să fim mai relaxate, mai productive și mai creative, dar puțini oameni cunosc importanța ciclurilor de somn. Nu orele de somn ne ajută productivitatea, ci calitatea acestora, dar și trecerea prin aceste cicluri. Astăzi îți vom explica tot ce trebuie să știi despre acest subiect, pentru a-ți maximiza energia.

În timpul somnului, corpul parcurge mai multe cicluri de somn formate din mai multe faze. În general, ar trebui să adormim în 10-20 de minute, iar un ciclu durează 90-110 minute.

În prima fază, corpul abia adoarme și este foarte ușor să ne trezim. Uneori, avem acum în minte niște imagini asemănătoare cu visul. În faza a doua, temperatura corpului scade și ritmul cardiac începe să încetinească. În faza a treia se face tranziția dintre somnul ușor și cel adânc – după 3 cicluri de somn, corpul sare peste această fază. În faza a patra, cea a somnului adânc, este esențial să nu ne trezim, pentru că vom fi dezorientate și ne vom concentra mai greu. În faza REM (Rapid Eye Movement) activitatea creierului este mai crescută – acesta este momentul în care visăm. În general, când REM s-a terminat, ne întoarcem la faza a doua.

Specialiștii sunt de părere că 4-5 cicluri de somn în fiecare noapte sunt ideale pentru a ne simți bine întreaga zi. Asta ar însemna în jur de 8 ore, dar multe persoane nu reușesc să doarmă atât. În acest caz, ar trebui să faci tot posibilul să te trezești oricând în afara fazei a patra.

Recomandarea noastră este să îți calculezi necesarul de ore de somn în funcție de durata ciclurilor, după fazele explicate mai sus. Nu e deloc complicat! Ia ora la care trebuie să te trezești, apoi mergi înapoi câte 90 de minute pentru a stabili ora la care ar trebui să te culci pentru optimizarea somnului. Există și aplicații care te pot ajuta în monitorizarea acestuia, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.

 

Citește și: Cum să ai un somn mai liniștit în mod natural 

Citește și: Ce este paralizia în timpul somnului? 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.