Freelancing. Ce este și în ce condiții merită încercat?

Să fii freelancer este din ce în ce mai popular, așa că te-ar tenta și pe tine să încerci. COSMO îți explică exact ce înseamnă să fii freelancer și când merită să încerci și tu.

Ce este un freelancer?

Pe scurt, un freelancer nu are un șef și nici un job stabil. Este independent și poate colabora cu numeroși clienți de-a lungul unei luni. Nu are un salariu lunar fix, ci este plătit atunci când duce la capăt o sarcină, iar tariful și-l stabilește singur. Poate avea deadline-uri, dar nu are un program de muncă bine stabilit. În general, proiectele sunt de scurtă durată, dar poți ajunge să colaborezi cu un client și mai multe luni.

Citește și: Cum să te pregătești pentru o promovare la locul de muncă 

În ce domenii poți lucra?

Cei mai mulți freelanceri lucrează în domenii precum programare, copywriting, content writing, design, muzică, traduceri, fotografie, contabilitate și imobiliare.

Cât poți câștiga din freelancing?

Depinde de domeniul ales, de câte proiecte primești și de tariful stabilit. Unele persoane câștigă 100 euro pe lună, în timp ce altele echivalentul a două salarii medii.

Citește și: 5 motive să NU renunți la job 

Cum îți găsești de lucru?

Există platforme de freelancing unde te poți înscrie și posta un anunț (sau mai multe); poți posta un status pe Facebook, nu se știe niciodată când o cunoștiință de-a ta are nevoie de ajutor; îți poți întreba prietenii. Ușor-ușor, vei avea din ce în ce mai mulți clienți, iar mulți dintre ei te vor recomanda mai departe sau vor apela din nou la tine.

Avantaje și dezavantaje

Avantaje

Lucrezi de acasă – sau de unde vrei. Poți sta în pat, în pijama, cu o cutie de pizza și o bere lângă tine, poți lucra la o cafenea sau în parc… decizia îți aparține.

Îți stabilești singură programul – preferi să te trezești la 9 dimineața, pentru a avea timp liber după-masă? Sau poate preferi să te trezești la ora 11? Unele persoane nici măcar nu încep să lucreze dimineața, ci seara, chiar noaptea. DIn nou, decizia îți aparține.

Nu te plictisești niciodată – uneori poate fi plictisitor să mergi în fiecare zi la birou pentru a face aceleași sarcini, înconjurată de aceiași colegi, stresată de aceleași lucruri… Dacă ești freelancer nu vei experimenta asta!

Citește și: Semne că NU ar trebui să lucrezi de acasă 

Dezavantaje

Riști să nu ai clienți – iar dacă nu ai clienți, nu ai bani, deci nu ai cu ce să-ți plătești întreținerea și mâncarea.

Clienți din Iad – nu sunt siguri ce vor, apoi nu sunt mulțumiți de ce ai făcut. Te pun să refaci câte ceva în fiecare zi, apoi tot nu sunt mulțumiți. Au impresia că nu ai nevoie de somn, de relaxare sau de viață socială, poți termina într-o noapte un proiect care, de fapt, îți ia o săptămână.

Nu primești beneficiile unui job obișnuit (asigurare de sănătate, pensie, concedii plătite)

Merită să încerci freelancing?

Totul depinde de tine, dar noi credem că ar trebui să încerci! Însă nu-ți da demisia de la job pentru a te apuca de freelancing! Dacă nu ai un volum mare de muncă sau un program full time, poți încerca freelancing-ul în timpul liber, pentru a afla dacă este ceva ce ți se potrivește.

4 comentarii

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.