Fa-ti o prezentare de proiect super-profi

Aron Weyenberg, maestrul mega-prezentărilor de pe TED, ȋţi spune cum să faci cele mai tari prezentări pe care le-au văzut şefii tăi vreodată. Cum faci asta? Foloseşte-te de trucurile lui Aron şi vei impresiona orice audienţă, indiferent cât de pretenţioasă.

Nu te gândi la slide-uri mai ȋntâi
Prioritatea ta când planifici o prezentare este să identifici subiectul de bază, să pui cap la cap structura prezentării, draft-ul, să intruduci elemente funny, care destind atmosfera şi să punctezi pe aspectele-cheie.Nu crea un discurs prestabilit, ȋţi va ȋngrădi creativitatea şi distruge posibilitatea de a schimba cursul prezentării ȋn funcţie de intervenţia participanţilor sau de ideile care-ţi vin pe moment.

Prezentarea şi slide-urile constituie un tot unitar
Slideshow-ul nu este pentru tine, nu trebuie să te ajute pe tine la prezentare, ci este menit să-ţi menţină audienţa super-interesată la ce spui. Dar pentru a ancora audienţa, ce spui trebuie “să rimeze” cu ce zic slide-urile, iar pentru asta trebuie să gândeşti puţin prezentarea şi s-o fragmentezi ȋn durate egale. Fiecare secţiune având slide-ul său.

Nu uita de asemenea să creezi slide-uri care să nu fie foarte diferite – trebuie să aibă aceleaşi fonturi, imaginile trebuie să fie similare, iar textul puţin. Imaginile vorbesc când vine vorba de un slideshow.

5 trucuri ca sa pari mai profi

Cum sa tii o prezentare de succes

Nu exagera cu textul
Cel mai urât se vede un slide ȋn care imaginea este la propriu “ȋnghiţită” de un text prea lung. Ȋn acest fel, audienţa nu mai reţine nimic, nici imaginea şi nici textul, şi toţi se vor simţi agasaţi de “ȋngrămădeala” vizuală pe care o au sub ochi. Deci, regula cu “less is more” este foarte valabilă.

Alege fotografii puternice
Dacă ai ȋncă dubii la ce tip de fotografii mă refer, dă căutare după fotografii National Geographic pe net pentru a ȋnţelege pe deplin. Imaginile trebuie “să vorbească” emoţiilor, să comunice mesajul tău ȋntr-un mod şi mai puternic.

Nu folosi efecte speciale
Te asigur că nimeni nu mai apreciază acele tranziţii fanteziste ȋntre slide-uri ca prin anii ’90, când abia apăruseră la noi soft-urile cu ajutorul cărora realizam prezentări. Regula “simple, stupid” este cea mai nimerită ȋn cazul prezentărilor, aşa că nu te complica, nu folosi “floricele” şi alte trăsnăi.

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise