E vremea sa fii recompensata

Cere, daca ti se cuvine

De ce o fi asa de greu sa ceri un salariu binemeritat? Doar muncesti pentru el! Esti dedicata trup si suflet companiei tale. Ai la activ ore nenumarate peste program, proiecte dificile cu care colegi mai putin motivati n-ar fi indraznit sa se masoare; ai facut o multime de sacrificii pentru firma asta.

Din pacate, putini sunt sefii care ofera din proprie initiativa mai multi bani. Si atunci, ce faci? Cum te duci sa ceri o marire de salariu? Ca trebuie sa recunoastem: teama e mare, indiferent cat de justificata e cererea. Dar poti sa treci peste ea, daca stii exact ce ai de facut ca sa nu dai gres.

Asigura-te ca meriti

In primul rand, ai incredere in tine

Trebuie sa fii convinsa ca vrei acea marire de salariu. Majoritatea oamenilor se multumesc cu firimiturile de la masa altora si nu au curajul sa ceara ce li se cuvine. N-ai de ce te teme. Daca stii sigur ca meriti mai multi bani, du-te si cere-i. Cel mai rau lucru care ti se poate intampla este un amarat de refuz.

Nu toti te cred indispensabila

Dar fiindca tu te crezi buricul pamantului, nu inseamna ca si colegii (sa nu mai vorbim de sef) sunt de acord. Inainte sa pretinzi ceva, strange dovezile care te recomanda la mai mult. Fa o recapitulare mentala a realizarilor tale din ultimele 6 luni. Daca nu iti vine in minte nici un succes, e mai bine sa amani cererea ta. Dar daca ai la activ cateva realizari majore, cauta sa le pui in valoare pe una bucata (sau 100, depinde de cat esti de „tare”) foaie de hartie intr-o prezentare gen CV.

Fa-ti reclama, cand ai cu ce

Daca o idee de-a ta a dat roade ajutand firma sa castige bani, sa fie mai prospera, asuma-ti creditul pentru ea. Vino cu documente concrete, cu cifre precise. In afaceri, o documentatie solida e vitala. De asemenea, poti sa iti „revinzi” abilitatile si pregatirea (cele din CV-ul cu care ai obtinut postul, plus training-urile facute pe parcurs). Sau sa iti uluiesti seful cu cateva propuneri de proiecte la care lucrezi pentru imbunatatirea performantelor companiei. Poti glumi chiar cu cateva mail-uri, memo-uri pe care le-ai primit cu diverse ocazii si in care colegii/superiorii iti spun cat esti de grozava. Oricum, tine minte: nu porni la drum fara un solid raport scris pe care sa te sprijini.

Obtine feed-back-ul unei persoane apropiate

Da acest „dosar de prezentare” a performantelor tale unui prieten care lucreaza in acelasi domeniu (dar nu unui coleg de serviciu). Sotul sau un membru al familiei iti poate fi de ajutor. Ideea e sa iti prezinti realizarile tale cuiva care te cunoaste bine si care te poate ajuta cu o parere obiectiva.

Fa o analiza finala a raportului tau

Daca tu ai fi in locul sefului, cum ai proceda? Intreaba-te: „Date fiind resursele disponibile limitate pentru a conduce departamentul/compania, merita sa investesc in una ca mine?”

Pregateste-ti o strategie

Afla cat valorezi

Care este salariul standard in domeniul in care lucrezi? Cauta documente la diversele asociatii profesionale, studiaza statisticile nationale de profil; intreaba-ti prietenii care lucreaza pe acelasi profil la alte firme (sau chiar in compania ta – daca politica companiei nu spune ca salariile sunt top secret). Poti consulta si anunturile cu oferte de locuri de munca si agentiile de recrutare.

Afla politica salariala a firmei

Mariri salariale se dau in functie de meritele fiecaruia? Sunt salarii batute in cuie? Se dau prime in functie de performanta? Ai nevoie de toate aceste elemente pentru marea intalnire.

Hotaraste cat sa ceri

E bine sa tinteste sus; cu 5-10 % mai mult decat vrei sa obtii. Dar decide-te pentru o suma realista.

Fa-ti un plan de rezerva

Trebuie sa evaluezi dinainte care iti sunt optiunile in caz de refuz: mai multe zile de concediu, training-uri, un program mai flexibil, un celular platit de firma – iata tot atatea posibile recompense in caz ca banii nu sunt momentan in discutie.

Pregateste-te pentru obiectiile sefului

N-are buget acum? Intreaba cand o sa aiba. Daca ai ajutat compania sa castige bani (poate lucrezi chiar in vanzari), gaseste o modalitate de a fi recompensata cu un anume procent din sumele pe care le aduci. Scoate-ti din maneca planul de rezerva. Intreaba ce trebuie sa faci pentru a primi mai multi bani si faceti impreuna o lista cu obiective a caror realizare te poate califica pentru o crestere salariala. Daca seful iti ofera un alt pachet motivational (decat cel pe care il voiai), cere permisiune sa reflectezi putin, inainte de a-ti da acordul.

Cunoaste-ti seful

  • Personalitatea sefului si stilul lui de afaceri sunt elemente-cheie
  • Conteaza mult si relatia personala pe care o ai cu superiorul
  • Nu uita: alege un moment cand „stapanul” e in toane bune. Sefii fericiti sunt mai inclinati sa dea bani decat cei iritati.

Alege momentul potrivit

Sincronizeaza-te cu buna dispozitie a sefului. Iti recomandam sa iti alegi o zi de pe la mijlocul saptamanii.

Sincronizarea perfecta

Ideal e sa lovesti imediat dupa ce ai repurtat un succes rasunator, inainte ca acesta sa-ti piarda lustrul in ochii sefului. Sau cand ti se pun in spate mai multe responsabilitati. Faci mai multe, e normal sa primesti mai multi bani.

Momentul evaluarilor anuale e bun

Ai timp sa faci cat mai multe „fapte bune” si sa iti construiesti o pledoarie castigatoare. Insa daca esti nou angajata, trebuie sa astepti 6 luni inainte sa ceri mai multi bani.

Fii atenta la context

Daca firma are probleme financiare, daca sunteti in recesiune economica, e clar ca trebuie sa amani discutia.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.