Decizia financiara pe care ar trebui sa o adopti acum

By  | 

Dacă nu vrei să te prindă primăvara doar cu ghiocei în buzunar, e momentul să adopți decizia financiară care te va ajuta să-ți ții bugetul în frâu.

Îți acoperi urechile și cânți tare de fiecare dată când amicii tăi încep să vorbească despre depozite la termen? Arunci la coș plicurile de la bancă fără a avea măcar curiozitatea de a le deschide? Până și cele mai nereușite strategii de marketing funcționează în cazul tău și te regăsești cheltuind banii pe te miri ce? Atunci ascultă. Dacă vrei ca 2016 să fie anul în care ieși în sfârșit din datorii/strângi bani pentru casă/îți cumperi geanta aia Prada după care visezi, e timpul să-ți privești drept în ochi alegerile financiare.

5 moduri prin care te autosabotezi din punct de vedere financiar

”Trebuie să fii cât mai informată posibil”, spune Nina Dubecki, co-autoare a cărții Moneygirl. ”Nu te gândi, <lasă că se ocupă partenerul meu de partea financiară> sau <mai e timp, sunt încă tânără>”, avertizează ea. Tot ea te sfătuiește să-ți faci o listă cu datoriile și veniturile pe care le ai, pentru a vedea dacă ești în urmă sau te descurci bine. Trece acolo cardurile de credit și împrumuturile personale, dar și veniturile adiacente, cum ar fi mașina. Odată ce ai aflat dacă finanțele tale sunt sănătoase au ba, e timpul să iei acea decizie de care-ți povesteam mai sus.

Ești îngropată în datorii

Dacă la sfârșitul fiecărei luni prin portofelul tău bate alizeul, ar fi cazul să-ți verifici extrasele de cont pentru a analiza cam cât cheltui în fiecare săptămână și, mai ales, pe ce. Scade totalul din suma de care dispui lunar și, dacă rezultatul este cu minus, e clar, cheltui mai mult decât produci.

Decizia #1. Ce plătesc prima dată? Plătind dobânda la un împrumut este cea mai rapidă rută către a nu-ți mai permite niciodată acea vacanță la care visezi, și ce poate fi mai trist decât asta? Dar trebuie să ieși din cercul vicios, altfel nu vei face decât să intri în și mai multe datorii. ”Vezi la care card de credit sau împrumut personal plătești cea mai mare dobândă și fă-ți o prioritate din a scăpa de acea datorie, după care treci la cele mai puțin impactante”, sfătuiește Dubecki.

Decizia #2. Cum reduc din cheltuieli? Fă-ți un buget. Nu-i o idee nouă sau inovatoare, dar pun pariu că amica ta care tocmai și-a cumpărat casă are unul. Ținându-ți sub observație cheltuielile, știi exact când intri într-o zonă periculoasă și trebuie să te oprești. ”În plus, poți jongla cu banii. De exemplu, poți tăia din bugetul pentru distracție (ieșit în oraș, cocktailuri, etc.) pentru a avea mai mult la cel pentru haine. Tu știi mai bine care-ți sunt prioritățile”, spune Dubecki.

Cum iti intocmesti un plan financiar pentru bugetul personal

Te descurci mai bine decît te-ai fi așteptat

Ca un animăluț harnic, ce-și strânge în marsupiu rezerve pentru iarnă, tu nu ai nevoie de lecții în ceea ce privește economisitul. Dar lăsând o sumă considerabil de mare să ”putrezească” într-un cont din bancă nu-i cea mai bună metodă de a profita de pe urma lor.

Decizia #1. Voi avea nevoie de acces la fonduri pe termen scurt? Dacă vrei să-ți folosești banii strânși pentru a călători în următorii ani, și vrei să scoți ceva dobândă din ei, Dubecki sugerează să-i pui într-un depozit la termen. ”Ei oferă o dobândă mai mare decât un simplu cont de economii, și așa te și asiguri că nu dai iama în ei.” Partea bună la depozitele la termen e că, dacă ai o urgență și ai nevoie de fonduri imediate, îi poți retrage destul de ușor.

Decizia #2. Ce să fac, mai exact, cu banii? Există mai multe opțiuni pentru a-ți face banii să muncească pentru tine, dar, în ultimă instanță, totul ține de preferințele personale ale fiecăruia. ”Pentru că părinții noștri obișnuiau să investească în proprietăți, această decizie e cumva inculcată în psihicul majorității”, spune Dubecki. Fondurile administrate sunt, de asemenea, o soluție eficientă pe termen lung. ”Poți investi într-un fond comun de investiții, pentru că-ți va genera un venit mai mare decât un cont de economii, dar trebuie să fii conștientă că fluctuează”, atenționează Dubecki. Dacă nu ești sigură, o mișcare deșteaptă pentru a-ți da seama ce e mai convenabil pentru tine este să vorbești cu un consultant financiar.

4 greseli financiare care te fac sa cheltuiesti prea mult

Ești pe linia de plutire

Felicitări pentru că reușești să te ții departe de datorii, dar, în cazul în care echilibrul tău financiar e relativ sensibil, foarte probabil pierzi bani munciți cu trudă fără să-ți dai seama mai exact pe ce.

Decizia #1. Care e țelul meu principal de economisire? Vrei să călătorești la un moment dat în următoarele 12 luni, să-ți cumperi o casă în cinci ani sau pur și simplu să trăiești confortabil până la pensie? Un scop bine stabilit te ajută să economisești mai cu sârg. Gândește-te la lucrurile pe care ți le dorești în următorii cinci până la zece ani și cât te va costa să le obții. Dubecki sugerează să-ți pui deoparte o parte din bani pentru urgențe. ”Majoritatea consultanților financiari recomandă să-ți strângi suma echivalentă a trei, șase salarii pentru circumstanțe imprevizibile, de exemplu pierderea jobului.”

Decizia #2. Unde ar trebui să-mi țin banii? Să-i ții într-un borcan, sub pat, nu-i o idee bună; dar nici să-i ții pe toți în contul de debit și să te prefaci că nu vor fi cheltuiți. Organizează-ți banii în conturi separate, pentru a nu pierde din vedere țelurile pe care ți le-ai propus. De exemplu, unul pentru urgențe, altul pentru vacanță și un depozit pentru casă. Fă-le cu debit direct, pentru a putea transfera bani automat din contul de salariu. Simplu și eficient!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *