De ce succesul nu se potrivește tuturor

Career Quiz

Jobul pe care îl ai e suficient pentru tine?

Ești nemulțumită de performanțele tale la muncă?

Da… Nu…

Te-ai simțit aiurea în postul tău mai mult de două luni la rând?

Da… Nu…

Ai jobul visurilor tale și, cu toate acestea, te simți neîmplinită în carieră?

Da… Nu…

Dacă ai răspuns mai mult Da… probabil că ai nevoie să-ți cauți un nou loc de muncă sau să-ți revezi prioritățile în ceea ce privește cariera. Să găsești un job care să corespundă definiției tale despre succes. Gândește-te că poate e timpul să te reorientezi către un alt domeniu de activitate. „Găsește un job care să-ți solicite calitățile și cunoștințele și probabil că vei fi mult mai fericită”, spune Sarah Bliss, autoarea volumului Take the Leap.

Dacă ai răspuns mai mult cu Nu… atunci știi ce tip de job se potrivește stilului tău de viață. Însă ai grijă să reevaluezi situația o dată la câteva luni. „Ia-ți timp să reflectezi asupra deciziilor pe care le-ai luat și să vezi dacă în continuare ești mulțumită de poziția ta și de ceea ce faci în fiecare zi”, spune Alison Green, autoarea volumului Ask a Manager.

Pe bune, chiar îți dorești să ai succes? Pentru că, dacă e să ne luăm după toate cărțile despre carieră apărute pe piață, răspundul tău instant este, probabil „Da, vreau să fiu CEO! Vreau să am atâââât de mult succes!”

Avem însă o veste pentru tine: cei aflați la conducere reușesc rareori să facă ceea ce le place. Ei trebuie să ia tot felul de decizii importante și în același timp se gândesc că le plăcea la nebunie ce făceau chiar înainte să fie promovați. Este adevărat, e grozav să ai o titulatură chic trecută pe cartea de vizită și un portofel bine garnisit în ziua de salariu, însă nimeni nu-ți spune că viața de CEO nu e chiar pentru oricine.

Atunci când te gândești că ai vrea să ai succes în activitatea pe care o faci, încearcă să vizualizezi ce-ți dorești cu adevărat să faci în viitor; s-ar putea ca acel lucru să nu fie, nicidecum, să conduci o echipă mare sau să fii nevoită să iei toate deciziile importante. Și asta nu înseamnă că n-ai avut succes.

Să ai succes poate însemna să apreciezi, sincer, timpul pe care îl petreci la locul de muncă, făcând ceva care îți place la nebunie. Și acest lucru nu trebuie să fie neapărat măsurat în cifrele care compun salariul tău. (Pe de altă parte, dacă tragi tare să ai mai mulți bani ca să-ți poți plăti creditele sau ca să devii independentă din punct de vedere financiar, iar asta te face fericită… excelent!) Dacă te simți cu adevărat mulțumită de locul tău de muncă și de ceea ce faci, atunci vei simți, cu siguranță, că ai succes.

Foto: Nick Onken, Guliver/Getty Images. Text de Aleen Kuperman, Samantha Fishbein, Jordana Abraham (co-fondatori Betches Media). Traducere și adaptare: Alina Aliman

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.