De ce sa-ti pui la treaba creativitatea

By  | 

Chiar dacă nu lucrezi neapărat într-un domeniu artistic, e important să nu-ți ții gena creativă la naftalină, altfel riști să nu o mai poți resuscita. Păstrează-te inspirată zi de zi și vei avea o viață împlinită din toate punctele de vedere.

Nu te pregătești să scrii un roman fluviu, nu te împinge nimeni de la spate să vii cu o idee genială pentru următoarea reclamă la biscuiții Oreo, nu te-a încuiat nimeni în studio să compui un album mai bun decât al celor de la The Beatles, deci ce nevoie ai de inspirație, creativitate, muză? Păi ai, și-ți spun și de ce.

În primul rând, creativitatea nu ține strict de domeniul profesional în care activezi. Nu ești creativ doar pentru că asta ți se cere de la serviciu. Silviu Dancu, oficial PR la Institutul Polonez, și neoficial pasionat de desen și scris, o spune mai bine: ”Cred că toată lumea este creativă. Este ceea ce ne face oameni. Ba, dacă stai cu ochii în Discovery suficient de mult, o să ajungi la concluzia că toate ființele vii sunt creative. Însă, deși vorbim de o calitate inerentă, dacă nu o exersezi mereu, își iese din mână.”

Cum faci asta? Darius Groza, copywriter la Vitrina Advertising și autor al Jurnalului Editorialistic de Groza (www.jeg.ro), zice că-i simplu: ”Creativitatea se exersează prin comportament. Păstrând o conduită deschisă, ușor deplasată, încercând și neregretând nimic. Doar adoptând tot ce-ai asimilat. În nici un caz prin muncă creativă, prin studiul domeniului. Că aia-i experiență profesională. Ci prin cum exiști.”

Cum iti imbunatatesti creativitatea si imaginatia

Totul poate ”complota” la hrănirea spiritului tău creativ: de la locurile unde alegi să călătorești, până la muzica pe care o asculți, filmele pe care le vizionezi, cărțile pe care le citești, oamenii cu care te înconjori etc. O minte nu doar deschisă, dar și activă, atât la ceea ce se întâmplă în jurul tău, cât și la procesele tale interioare, o curiozitate neobosită, un simț al observației teribil de acut, toate astea joacă un rol foarte important în antrenarea simțului creativ.

”Orice te poate inspira”, îmi spune Tudor Pavelescu, fotograf și ilustrator, ”de la orașul în care trăiești, oamenii pe care îi vezi zilnic pe stradă, ocupațiile lor, mâncarea, grafitti-urile, până la propriile vise sau discuțiile aparent banale cu prieteni sau necunoscuți. În același timp, te ajută să trăiești într-un mediu creativ. Dacă ai în jurul tău oameni doritori să-și perfecționeze arta, te motivează și pe tine să devii mai bun la ceea ce faci. Și vorbim aici de un proces continuu, nu-i ca-n școală, se termină programul și gata, s-a închis și robinetul.”

Fii si mai creativa

Dacă vrei să fii tipa originală, care uimește pe toată lumea cu ideile ei trăsnite, gusturile unice și experiențele ieșite din comun, îndrăznește să-ți pui la treabă gena creativă. Vei vedea că vei începe să abordezi altfel toate domeniile vieții tale: de la felul cum alegi să interacționezi cu iubitul, până la modalitatea de a ”ataca” interviul pentru jobul visurilor tale. Urmează sfaturile noastre și… deschide bine ochii, către tot!

De ce să NU alergi muza cu lasoul

Dacă e ceva ce pot să-ți spun din start, fără nici un dubiu, e că nu poți fi creativ… cu forța. Dacă vrei ca muza să vină, trebuie să… nu o bagi în seamă. Ca și-n relațiile sentimentale. Silviu Dancu știe rețeta asta cel mai bine: ”La mine nu funcționează faza asta cu ”trebuie”; e prin definiție un concept inhibant. Introduce ideea de nevoie, de imperios, nu prea îți lasă loc de joacă. În ceea ce mă privește, mă prefac că nu am deadline. Nu mint. Asta fac. Poate să fie și mâine la prima oră, că tot asta fac. Mă uit la un film, desenez sau ies cu prietenii. Cad poveștile peste noi, literalmente, iar noi ne plângem că totul e gri. Asta mă relaxează și îmi permite să abordez acel ceva într-un mod mult mai detensionat. Creativitatea se vede în simplificarea lucrurilor, nu în stufoșenia abordării.”

Pentru că mi-a plăcut ideea asta cu ”îmi iau gândul de la ce trebuie să fac, aleg să-mi las mintea să fie distrasă de altceva”, m-am interesat să văd dacă și altcineva o mai consideră la fel de validă. Am descoperit doi: Picasso și Stephen King. Picasso, atunci când își simțea canalele creativității blocate, primea oameni în vizită. Discuțiile cu ei, oricât de banale ar fi fost la suprafață, îl inspirau. În Despre Scris, Stephen King laudă și el întreruperile și distragerile de la ”rutina” creativă. ”Până la urmă, firul de nisip ce se strecoară în scoică este cel care creează perla”, explică el.

10 jocuri creative pentru a seara cu prietenii

Pe de altă parte, științific vorbind, se pare că îți ajuți creativitatea și dacă alegi să ”muncești” atunci când ai creierul obosit. Mareike Wieth și Rose Zacks, doi psihologi din Michigan, au dovedit această teorie într-un studiu publicat în revista Thinking and Reasoning. Dacă trebuie să ”ataci” o problemă ce necesită o soluție creativă, nu una logică, poate fi contra-productiv să o faci atunci când ai mintea fresh, alertă și odihnită. În astfel de momente, creierul dezvoltă un proces inhibitor care înlătură informațiile ce te pot distrage, și tocmai de aceste distrageri ai nevoie pentru a-ți hrăni gândirea ”out of the box”. Când ești mai puțin atentă sau concentrată, permiți gândurilor și ideilor de toate felurile să-ți invadeze mintea, ceea ce rezultă într-o gândire creativă, de tipul brainstorming. Deci, nu-ți mai fie teamă de momentele când ești obosită – nici nu știi ce idei geniale îți pot izvorî din minte.

10 metode simple de a-ți hrăni creativitatea

  1. Fă liste cu lucrurile care te inspiră zilnic și recitește-le la sfârșit de săptămînă.
  2. Scrie într-un jurnal, fără o temă anume, pur și simplu ce-ți trece prin minte, chiar dacă ești convinsă că nu ai talent la scris. Ideea e să-ți creezi o cursivitate a gândirii.
  3. Pleacă de la computer și mergi în parc, pe o bancă, înarmată cu o carte de povești. Albert Einstein spunea: ”Dacă vrei să fie inteligenți, copiilor tăi ar trebui să le citești povești.” E valabil și la oamenii mari.
  4. Cunoaște-ți rădăcinile, încearcă să-ți cunoști mai bine părinții. O parte din ei ești tu.
  5. Cere feedback de la cei pe care îi admiri, în legătură cu munca ta.
  6. Asumă-ți riscuri, dă-ți voie să greșești. Woody Allen spunea: ”Dacă nu dai rateuri din când în când, e un semn că nu faci ceva foarte inovativ.”
  7. Citește câte o pagină din dicționar în fiecare zi. Limbajul trebuie să fie la fel de curat ca lenjeria intimă.
  8. Nu alerga după perfecțiune, mai ales dacă nu-i a ta.
  9. Fă ceea ce te face cu adevărat fericită. În cel puțin 50% din timp.
  10. Nu renunța niciodată.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *