De ce femeile devin mai inteligente financiar după 30 de ani. 3 lucruri pe care e important să le știi

Când vine vorba de bani, femeile întâmpină mai multe provocări și obstacole de-a lungul vieții decât bărbații. În primul rând, deși diferențele salariale între bărbați și femei sunt în scădere, în urma mișcărilor feministe care militează pentru egalitatea salarială, ele încă există. Potrivit The Guardian, la nivel mondial, femeile câștigă cu aproximativ 11.500 de dolari mai puțin pe an decât bărbații.

„Am ajuns în punctul în care mă simt confortabil să vorbesc despre bani și să spun cu voce tare cât cred eu că valorează munca mea. Însă asta vine odată cu vârsta”, afirma recent Ellen Pompeo, în vârstă de 48 de ani, care a devenit anul acesta cel mai bine plătită actriță de seriale. Ea a recunoscut și că acum îi este mult mai ușor să își negocieze la sânge salariul decât în urmă cu 10 ani, dar că a avut nevoie de mult timp pentru a căpăta suficientă încredere în ea pentru a face asta. În aceste condiții, este clar că încă mai există lucruri pe care femeile le au de învățat la capitolul bani și negociere, însă vestea bună este că situația începe să se schimbe. Iată ce ar trebui să știi despre bani și cum îți poți gestiona mai bine situația financiară:

Uneori, nu ar trebui să amâni lucruri din lipsă de bani

Se întâmplă adeseori să visăm cu ochii deschiși la toate lucrurile pe care le-am face, dacă am avea un cont nelimitat: vacanțe exotice, o locuință renovată după ultimele trenduri în materie de design interior, o garderobă nou-nouță sau simplul confort al unei vieți lipsite de griji financiare. Însă argumentul lipsei banilor ne face adeseori să amânăm inclusiv lucruri sau experiențe accesibile. Unele dintre aceste experiențe au capacitatea de a te îmbogăți spiritual, cultural sau emoțional mai mult decât suma pe care ai plătit-o pentru a le avea.

De aceea, nu ar trebui să renunți la acele lucruri care au puterea de a te ajuta să te dezvolți pe plan personal. Toate aceste dorințe, fie că vorbim despre o vacanță, despre o locuință în care să te simți cu adevărat ca acasă sau despre acel lucru pe care ți-l dorești de o viață, le poți obține foarte ușor cu un astfel de card de credit Star Forte, cu ajutorul căruia poți lua în rate fără dobândă acele lucruri pe care ți le dorești. După cum vezi, acesta este foarte simplu de obținut și nu implică riscuri financiare care îți pot da peste cap bugetul lunar.

Învață să vorbești deschis despre bani

Un studiu a arătat că bărbații își negociază mai bine salariul decât femeile și că adeseori cer mai mulți bani decât ar fi dispusă o companie să le ofere, chiar cu riscul de a pierde jobul respectiv. Dacă simți că nu ești plătită cât ar trebui pentru munca pe care o depui, nu ar trebui să îți fie teamă să ceri o mărire salarială. Cu atât mai mult, nu ar trebui să aștepți ca eforturile tale la locul de muncă să fie observate și recompensate de la sine. Interesează-te care sunt salariile în domeniul în care lucrezi și pentru nivelul de experiență pe care l-ai acumulat, apoi stai la o discuție între patru ochi cu șeful tău. Poartă conversația cu calm, pe un ton cât mai onest, dar ferm și argumentează de ce crezi că ar trebui să fii plătită mai mult. Nu oferi ultimatumuri și nici argumente de tipul „colegul meu ia mai mulți bani”, ci concentrează-te pe munca ta și pe valoarea pe care prezența ta acolo o aduce companiei.

Învață importanța unui cont de economii

Independența ta depinde și de câți bani ai reușit să pui deoparte, și nu ne referim aici la bugetul tău de vacanță sau pentru renovarea apartamentului. Vorbim însă de acei bani care îți pot oferi confortul financiar de a te întreține pe o perioadă de până la șase luni, în cazul în care rămâi fără job. Gândește-te cum ar fi să ajungi în situația în care singurul motiv pentru care te mai duci la serviciu este pentru că nu ți-ai permite să te întreții, dacă ai demisiona. În plus, este întotdeauna o idee inteligentă să ai niște bani puși deoparte pentru zile negre sau pentru situații de urgență. Pentru a trăi confortabil și fără griji, ar trebui în permanență să ai în contul de economii echivalentul a cel puțin trei salarii.

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Boryana Manzurova

(P) Articol realizat împreună cu Star BT

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.