Cum te afecteaza un CV fals

Or fi spunând americanii “fake it ‘till you make it”, dar această strategie nu se aplică și ȋn cazul “cosmetizării” CV-ului. Iată cum te poate afecta un CV fals.

La nivel mondial, din ce ȋn ce mai mulți tineri ȋși “aranjează” CV-ul ȋn speranța că vor scăpa fără a fi prinși de către intervievatori. Sociologii susțin că această tendință globală se datorează mirajului hollywoodian care-i face să viseze la o carieră obținută pe căi nu tocmai “curate” și care ȋi va propulsa pe posturi mari și cu salarii fabuloase. Realitatea, ȋnsă, nu se supune scenariilor și nici indicațiilor regizorale de pe platourile de filmare. Orice “minciunică” aruncată ȋn CV te poate costa nu doar jobul, ci și cariera.



Cum conduci o ședință ca un profesionist

1. Minți ȋn legătură cu fostele joburi

Când ești foarte tânără și nu ai bani, de multe ori accepți job-uri care nu te reprezintă. Din păcate, peste vreo câțiva ani, te vei afla ȋn fața faptului ȋmplinit: trebuie să indexezi la secțiunea experiență profesională aceste job-uri “de umplutură” sau pe cele ȋn care ai dat chix. Și, de ȋnțeles de altfel, ai face orice “să cosmetizezi” puțin CV-ul spunând că jobul a fost cu mult mai important decât a fost ȋn realitate sau că te-ai descurcat cu mult mai bine decât ai făcut-o de fapt. Din păcate, aceste minciuni pot fi descoperite rapid, cu un simplu telefon la fostul tău angajator.

2. Inventezi hobby-uri și aptitudini

Nu te ajută la nimic să spui că te pricepi de minune la IT dacă nu ai habar cu ce se mănâncă industria software sau hardware și nici să treci la CV aptitudini profi de operare ȋn cine știe ce program sau, mai rău, de management pe rețelele de socializare. Ia ȋn considerare faptul că vei fi pusă să demonstrezi acele aptitudini, iar minciunica ta va ieși la iveală foarte repede.

Cum să creezi un email reușit

3. Minți privind educația și cursurile pe care le-ai urmat

Mulți dintre cei care activează ȋntr-un domeniu nu au urmat o facultate de profil, ci s-au rezumat la a aduna experiență ȋncă de când erau tineri sau au bifat cursuri de specializare. Nu este nici o rușine ȋn asta, reprofilarea este o practică obișnuită ȋn ziua de azi. Așa că nu te simți prost dacă aplici pentru un job pentru care nu ai nici suficientă experiență, nici studii care să te recomande. Mai bine pune accentul pe aptitudinile tale, unele relevante pentru post, și treci la sfârșitul CV-ului educația ȋn loc să inventezi cursuri și diplome inexistente. Și ȋn acest caz, este foarte ușor de verificat informația furnizată cu ajutorul unui telefon dat la secretariatul facultății sau al firmei care se ocupă cu organizarea cursurilor pe care le-ai adus ȋn discuție.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.