Cum separi viata personala de cea profesionala?

Şi ţie ţi s-a întâmplat adeseori să îţi iei de lucru pentru acasă şi să adormi cu laptopul în braţe după miezul nopţii ori să ai o zi proastă la job din cauza unei certe stupide cu partenerul? Viaţa privată şi cea personală trebuie să fie bine delimitate altfel vei fi copleşită şi vei da greş în tot ceea ce îţi propui. Iată cum să îţi separi viaţa de la job de cea privată.

Nu îţi aduce munca acasă

Chiar dacă mai ai de lucrat la un proiect, nu aduce laptopul de serviciu sau documentele acasă, pentru că te vei obişnui să faci mereu asta, iar familia ta va începe să se simtă neglijată. În schimb, rămâi peste program pentru a termina ce ai de făcut. Astfel, vei şi lucra în linişte.

Organizează-ţi bine timpul

Învaţă cum să îţi organizezi eficient timpul pentru a rezolva sarcinile de la serviciu la timp şi mai uşor. Astfel, sunt şanse mai mici să fi nevoită să rămâi peste program.

Nu discuta probleme personale cu colegii

Evită să discuţi cu colegii despre viaţa ta personală, bârfe despre alţi colegi sau despre şef, probleme personale sau greşeli din trecut care se pot întoarce împotriva ta etc.

Concentrează-te pe viaţa personală în timpul liber

Din momentul în care ai plecat de la muncă, concentrează-te pe familie şi pe pasiunile tale. Evită să discuţi cu familie despre muncă, să verifici mereu emailuri şi roagă colegii să nu te sune în timpul liber.

Bucură-te de weekend-uri şi vacanţe cât mai mult

În timpul săptămânii vii de la muncă obosită şi timpul pentru familie este destul de scurt. Profită de weekend-uri şi vacanţe pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi: ieşiti în oraş, organizaţi un picnic, mergeţi la mare sau la munte împreună etc.

Dormi destul

Lipsa de somn îţi afectează productivitatea şi măreşte nivelul de stres. Încearcă să dormi 7 ore pe noapte.

Relaxează-te când ajungi acasă

De multe ori ai o zi proastă la muncă şi nu ai chef de nimic când ajungi acasă. Înainte să te concentrezi pe partenerul sau pe familia ta, fă un duş de 10-15 minute prin care să te relaxezi şi să te deconectezi de tot ce înseamnă muncă.

Tu reuşeşti să separi viaţa personală de cea profesională?
 

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.