Cum sa-ti dai demisia cu demnitate

Fie că ţi-ai găsit un job mai bun, fie pur şi simplu te-ai săturat de cel actual, a venit timpul să îţi dai demisia, iar noi te vom ajuta cu câteva sfaturi!

În primul rând, trebuie să fi sigură că vrei să faci acest pas. Multe persoane renunţă la un job în favoarea altuia, apoi descoperă că cel nou nu este deloc cum s-au aşteptat şi, din păcate, nu se mai pot întoarce la cel vechi. Compară cele două locuri de muncă din toate punctele de vedere înainte de a-ţi da demisia. Dacă nu ai găsit niciun job nou, ci doar vrei să renunţi la acesta pentru că nu te satisface, ai chiar mai multă grijă! Eşti sigură că te vei descurca cu banii până vei găsi un alt loc de muncă? De regulă, durează între trei şi şase luni până când te vei angaja iar.

Iată o listă cu câteva motive bune pentru care să îţi dai demisia:

  • vrei să treci de la un post part-time la unul full-time
  • ai nevoie de mai mult timp liber pentru familie
  • nivelul de stres este foarte ridicat şi îţi afectează şi viaţa personală
  • ai găsit un loc de muncă care îţi satisface mai bune nevoile
  • vrei să continui studiile
  • compania se îndreaptă spre faliment
  • te muţi în alt oraş sau în altă ţară (nu minţi cu aşa ceva, sunt şanse foarte mari ca un fost coleg să te vadă pe stradă şi să te faci de râs)
  • locul de muncă actual îţi oferă posibilităţi limitate, nu ai şansa să te dezvolţi şi avansezi în vreun fel

Dacă eşti sigură că vrei să îţi dai demisia, fă-o în persoană, nu printr-un telefon sau e-mail. Gândeşte-te la demisie ca la o despărţire: este de bun simţ să o faci faţă în faţă, angajatorul tău merită puţin respect din partea ta, indiferent dacă nu s-a purtat exemplar cât timp ai făcut parte din companie.

De asemenea, nu inventa nicio scuză, ci spune adevăratul motiv pentru care nu vrei să continui să lucrezi acolo. Este important să păstrezi o relaţie bună cu şeful şi cu colegii, nu ştii cum te pot ajuta pe viitor. Nu uita să-ţi anunţi din timp plecarea, mai ales dacă în contract este specificată o perioadă clară de preaviz.

Chiar dacă relaţia cu şeful şi foştii colegi nu a fost cea mai bună, fi diplomată şi încearcă să ai cât mai mult bun simţ, acest lucru doar te va ajuta. Nu uita să ceri şi scrisori de recomandare, în cazul în care vei avea nevoie pentru un alt job.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.