Cum sa faci treabă mai eficient

Atenție aici, voi, toți întârziații, toți cei care tergiversează la infinit lucrurile! E drept, uneori,  să începi un proiect sau să-ți stabilești un nou obiectiv poate  fi cea mai dificilă parte…  Însă iată cum poți să nu mai amâni atât lucrurile și să apeși  butonul de start.

Citești asta doar ca să ai o scuză să nu te apuci de scris cartea aceea sau să nu lucrezi la un nou proiect? Nu ești singura. Când vine vorba să ne îndeplinim visurile și să ne punem ambiția la încercare… este atât de simplu să amânăm ceea ce avem de făcut. Și nu contează dacă reacționăm așa din frică, din lipsă de timp sau, ei bine, din cauza unui nou serial care tocmai începe pe Netflix — toate astea par să fie doar scuze ca să nu facem primul pas.

Noor Hibbert, coach-ul care ne învață cum să ne schimbăm mindset-ul, a venit cu un plan care să ne ajute să obținem ceea ce ne dorim. Sfatul ei vine din experiența proprie — se descrie pe ea însăși ca „o depresivă în revenire, anxioasă, lipsită de ambiții, o drama queen” — și iată, totuși, a lansat un business de succes care acum valorează o sumă cu șase cifre și și-a făurit o nouă carieră în coaching. Iată care ar fi schema ei de bază pentru succes.

Vizualizează cariera pe care o visezi

Orice vedem în jurul nostru — clădiri, haine, kit-urile pentru buze ale lui Kylie Jenner — toate au pornit ca „un gând, un vis cu ochii deschiși, o dorință”, spune Hibbert. „Gândește-te ca la o sămânță de roșie — da, serios. Sămânța e ideea din spatele unei roșii. Nu ne îndoim că, dacă o plantăm, dacă o udăm și o punem la soare, o roșie o să apară într-un final. În același mod, gândurile noastre sunt semințe care se pot manifesta ca scopuri în viața reală, dar n-o s-o facă  dacă noi nu acționăm.”

Primul pas este să te decizi ce vrei cu adevărat de la cariera ta. „Imaginează-te peste 10 ani, având tot ce-ți dorești”, spune Hibbert. „Lasă-ți mintea să facă un pas în viața ta din viitor. Acum gândește-te la cinci lucruri pe care le-ai simți sau le-ai crede dacă chiar ai fi acea persoană care îți dorești să devii și încearcă să te lași pătrunsă de ele în prezent. Spre exemplu, dacă ai fi CEO-ul propriei tale companii, te-ar neliniști faptul că trebuie să mergi la toate acele întâlniri și să socializezi? Mergi mai departe și încearcă să dai viață persoanei în care dorești să te transformi. Dacă îți dorești ceva, fii fericită, plină de energie și privește lucrurile din perspectiva corectă — acestea sunt cheile pentru a face mișcarea potrivită ca să obții ceea  ce visezi.”

Pune la cale planul propriului tău succes

Să ajungi în poziția în care îți dorești în carieră poate părea un lucru destul de greu de atins — uneori, chiar imposibil. Așadar, care e soluția? Fă-ți un plan. „Stabilește-ți obiectivele pentru următoarele 12 luni și pune-ți în cap că lucrurile astea s-au întâmplat deja”, te sfătuiește Hibbert. Dacă îți dorești să te descurci cu o persoană din echipă sau să întâlnești pe cineva care te-ar putea ajuta, imaginează-ți că ai făcut deja aceste lucruri. „Obiectivele care sunt poziționate undeva în viitor creează o prăpastie mentală în creierul tău, numită tensiune structurală. Când aduci lucrurile în prezent, pe de altă parte, peste acea prăpastie ai construit deja un pod, care îți permite să crezi că poți ajunge să-ți îndeplinești țelurile.”

De îndată ce ți-ai stabilit obiectivele, împarte-l pe fiecare dintre ele în cel mult cinci pași distincți, pe care să lucrezi pe parcurs (e un proces care se numește „inginerie inversă”). Și ai grijă la lista ta zilnică de to-do. „Lista aparent nesfârșită de lucruri de făcut pe care ni-o stabilim în fiecare zi poate să ne distragă de la obiectivele pe termen lung. Uită-te la ceea ce ai de făcut și decide care puncte de pe listă trebuie rezolvate pentru a avansa; prioritizează trei dintre ele. Dacă te simți copleșită, ia un moment de pauză. Revino după 10 minute, când ești decisă să abordezi un lucru de pe listă”, spune Hibbert.

Privește-ți eșecurile din alt unghi

Ia în considerare domeniile în care simți că ai dat greș sau că ai fi putut face mai mult și mai bine. Acum, gândește-te ce anume n-ai reușit să faci, în ce domeniu simți că ai dat greș sau pe cine crezi că ai dezamăgit. E vorba despre followerii tăi din social media? De părinți? De prieteni? „Spune-ți că ești în momentul acela din viața ta în care ai nevoie să faci un pas înainte”, te sfătuiește Hibbert. „Lucrul pe care crezi că nu l-ai făcut bine sau persoana pe care îți închipui că ai dezamăgit-o nu au, de cele mai multe ori, vreo importanță în ceea ce urmează să faci, așa că nu mai zăbovi în acel loc în care nu-ți dai voie să speri la mai mult.”

La fel, în activitățile de zi cu zi, avem tendința să ne concentrăm asupra lucrurilor pe care nu le-am făcut în loc să le subliniem pe cele pe care le-am terminat.

Să ai o atitudine negativă e un mod sigur să fii neproductivă. Hibbert te sfătuiește să-ți sărbătorești victoriile — poate că ai terminat un proiect sau poate ai atins targetul de vânzări. Acordă-ți un moment să te bucuri și să apreciezi lucrul pozitiv din viața ta, înainte să te apuci să-ți planifici treburile pentru următoarea săptămână. „Apoi, în loc să spui: «Trebuie să fac acest proiect»,  poți spune: «Sunt atât de nerăbdătoare și încântată să mă apuc de acest proiect!» Să schimbi modul de abordare te ajută să vezi următoarea provocare cu un mindset orientat către succes.”

Învinge-ți dorința de tergiversare

Amâni să faci un lucru pentru că ți-e frică de eșec? Multe dintre noi ne considerăm perfecționiste, dar tocmai teama aceea că n-o să ne îndeplinim obiectivul la standardul înalt pe care ni l-am setat ne face să nu fim deloc productive. „Procrastinarea e o mască pentru dubiile pe care le ai, așa că e cazul să înțelegi de unde apar toate aceste frici”, spune Hibbert. „Câteodată, să termini un lucru e aproape la fel de bine ca și cum l-ai face perfect. Altfel, nu faci decât să stai pe loc.

Sau, dacă amâni să faci un proiect pentru că îl consideri plictisitor sau lipsit de interes, atunci transformă-l într-un joc. Gândește-te la o recompensă pe care o primești atunci când îl termini — ca o cafea bună sau o discuție la telefon cu un prieten.” Sau încearcă tehnica Pomodoro — împarte proiectul în reprize de câte 25 de minute, cu scurte pauze între ele. Un deadline exact poate fi un factor motivant, așa că setează-ți alarma telefonului. Transformă totul într-o provocare personală; te vei reconecta cu task-ul și vei reuși să termini activitatea. Să înceapă jocurile!

Prinde momentul

„Să fii în stare să acționezi fără să te gândești prea mult este cheia succesului, în orice domeniu al vieții. O rachetă spațială nu decolează și apoi se oprește o clipă, întrebându-se dacă ar trebui să-și continue drumul; pur și simplu se îndreaptă către stele. Siropos, dar adevărat. Ca să contracarezi crizele de încredere în tine, acționează rapid. Nu te gândi mai mult de cinci secunde înainte să începi ceva și, dacă ai nevoie de un imbold, numără și acționează.” Te gândești că un e-mail pe care îl trimiți unei cunoștințe te poate ajuta cu planul tău de business? Numără de la cinci la zero și apasă „send”. Când te concentrezi rapid, câștigi. Dă-ți brânci să te apuci de ceva care te face să te simți inconfortabil. Ce-ai așteptat atâta timp? Forțează-ți limitele și fă-o odată!

Kit-ul „Ocupă-te odată!”

Aplicația Habitat

În fiecare zi vei fi avertizată că trebuie să îți îndeplinești un obiectiv dintre cele introduse în aplicație și astfel vei avea parte de un „lanț+ de planuri îndeplinite, lanț pe care nu vei vrea să-l rupi.

The Bullet Journal Method, de Ryder Carroll

„Sistemul organizațional” îi ajută pe oameni să își pună ordine în viață și să și-o planifice mai bine. Începe cu această carte.

Aplicația SelfControl

Această aplicație, compatibilă cu Mac-urile, blochează site-urile pe care le alegi tu, pentru un timp limitat, astfel încât să te ajute să te concentrezi mai bine la muncă și să eviți tentațiile online care te pot distrage.

Just F*cking Do It!, de Noor Hibbert

AKA „Încetează să mai gândești la scară mică. Transformă-ți viața!”.

Foto: Getty Images

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.