Cum sa ai un CV reusit daca nu ai experienta

Fie că eşti încă la facultate sau tocmai ai terminat-o, poate fi greu să găseşti un job bun dacă nu ai un CV reuşit. Poate vei impresiona angajatorii la interviu, însă ca să ajungi acolo trebuie ca CV-ul tău să iasă în evidenţă… şi cum faci asta dacă nu ai nimic de scris în el?

Găseşti pe internet numeroase articole cu sfaturi pentru un CV reuşit, dar acestea nu te ajută prea mult dacă nu ai experienţă. Din acest motiv, COSMO îţi vine din nou în ajutor!

Iată cum să ai un CV reuşit chiar dacă nu ai experienţă:

În primul rând, CV-ul tău trebuie să arate bine, să aibă o structură corectă. Angajatorii îţi privesc CV-ul mai puţin de 30 de secunde până se hotărăsc dacă merită sau nu citit cu atenţie, deci acesta trebuie să fie clar şi uşor de citit. Ai grijă la perioadele de timp (acestea trebuie să fie în ordine cronologică), ţine cont de paragrafe, scrie corect (verifică de 3 ori dacă nu ai vreo greşeală de orice fel).

5 lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa termini facultatea

Apoi, pune mai multe informaţii legate de educaţia ta. Dacă eşti încă la facultate sau abia ai terminat-o, este clar că nu ai experienţă prea multă, iar cea pe care o ai este de fapt un internship de o lună. Însă sunt lucruri care merită menţionate şi despre facultate! 

Ai scris o lucrare de licenţă care ţi se pare interesantă, mai deosebită faţă de altele? De ce nu o treci în CV? Lucrarea mea de licenţă, de exemplu, a fost proiectul unei reviste culturale pentru tineri, deci o lucrare foarte diferită de banalele cercetări şi studii pe care alţi colegi le-au făcut. Lucruri de acest gen merită să fie menţionate în CV.

Ce cursuri ai avut la facultate? Chiar dacă angajatorii ştiu în mare ce ai studiat, poţi menţiona două-trei cursuri care ţi-au plăcut mult şi unde ai învăţat anumite lucruri folositoare pentru jobul dorit.

Apoi, gândeşte-te bine ce ai mai făcut până acum, pentru că sunt multe lucruri pe care le poţi trece în CV, chiar dacă iniţial nu îţi dai seama. Ai făcut voluntariat? Super! Ce ai învăţat de acolo? Te-ai implicat în organizarea unui eveniment al facultăţii? Ce anume ai făcut acolo? Toate aceste lucruri contează.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii cand termini facultatea

Nu uita nici de recomandări, acestea contează mult pentru angajatori! Mai ţii minte The Devil Wears Prada? Andy dorea să se angajeze ca jurnalist, însă înainte lucrase ca asistentă pentru editorul unei reviste de modă. Te-ai gândi că acest lucru nu ar ajuta-o, însă ce a făcut-o să primească jobul a fost chiar recomandarea editorului.

Însă nu doar foştii şefi îţi pot oferi recomandări, ci şi un profesor pe care l-ai impresionat, liderul unei organizaţii de voluntari sau managerul unui proiect freelance la care ai colaborat.

De asemenea, este important să îţi faci un CV diferit pentru fiecare job la care aplici. Nu este nevoie să îl rescrii în totalitate, ci să modifici anumite detalii pentru ca realizările şi skill-urile tale să se potrivească fiecărui job.

Chiar şi când nu crezi că ai ceva de pus în CV pentru a-l face profesional şi competitiv, mereu se găseşte ceva care să te facă specială! Pune acest lucru în CV şi vei găsi un job mai repede decât crezi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.