Cum pregătim documentele cu care ne prezentăm la un interviu pentru a obține jobul 

Dacă eşti convinsă că este timpul să faci o schimbare în viaţa profesională, fie că eşti la începutul carierei şi porneşti în viaţă pe cont propriu, fie că ai deja experienţă şi vrei să o foloseşti pe măsura competenţelor tale profesionale, trebuie neapărat să te pregăteşti pentru a obţine cele mai bune rezultate la angajare. Şi, încă ceva foarte important, trebuie să porneşti la acest drum cu foarte multă încredere în tine. Ai şi de ce, pentru că, potrivit unui studiu realizat de un institut independent de cercetare, femeile lucrează mult mai mult şi mai intens decât bărbaţii, având şi rezultate pe măsură.

Cheia obţinerii locului de muncă visat constă în conceperea adecvată a unei scurte autobiografii sub formă de Curriculum Vitae, precum şi a unui document de tip scrisoare de intenţie, texte în baza cărora vei fi invitată la interviul de angajare. Practic, aceste două documente reprezintă prima etapă importantă din relaţia cu managerul care face selecţia viitorilor candidaţi pentru posturile disponibile. CV-ul rămâne, de departe, cel mai important, aşa că iată, în continuare, câteva din cele mai importante caracteristici pe care acesta trebuie să le aibă.Conţinutul concis

Formatul CV-ului trebuie să fie unul simplu și concis. Nu divaga şi nu adăuga prea multe detalii în textul pe care îl vei prezenta! Un conţinut stufos poate distrage atenţia, iar paginile trimise pot fi aruncate pur şi simplu într-un sertar sau pot fi şterse din istoricul poştei electronice, chiar dacă persoana din spatele CV-ului este foarte competentă pentru postul respectiv.

Aranjarea CV-ului în pagină şi conţinutul relevant

Încadrarea în pagină şi limitarea în două pagini A4 a textului ce îţi reprezintă activitatea sunt opţiunile optime pentru ca cel care lecturează documentul să  facă acest lucru cu interes. Chiar dacă ai o experienţă vastă şi multiple realizări profesionale, limitează-te la cele mai relevante pentru jobul pentru care aplici și care sunt şi cele care vor atrage atenţia angajatorului.

Adaptarea CV-ului pentru jobul disponibil

E important să notezi în CV-ul cu care urmăreşti să obţii un post fix ceea ce te recomandă pentru jobul respectiv. Angajatorului îi vor atrage atenţia competenţele, aptitudinile şi experienţa ce te recomandă pentru postul liber din organizaţia sa. De asemenea, adaptează calităţile pe care le deţii astfel încât acestea să devină atuurile tale pentru a ocupa funcţia pentru care aplici.

Realizarea unui profil personal

Asta însemnă să plasezi un scurt paragraf chiar la începutul CV-ului prin care să arăţi care sunt  principalele competenţe şi experienţele anterioare din domeniile în care ai mai activat şi, mai ales, care au legătură cu noua poziţie pentru care aplici. Un candidat inteligent ar adapta această scurtă prezentare pentru fiecare post pentru care aplică în parte.

Conturarea unui bun istoric al locurilor de muncă

Istoricul locurilor de muncă pe care le-ai ocupat trebuie să fie scris în ordine cronologică, începând cu cea mai recentă funcţie deţinută. Este nevoie la acest capitol să identifici în funcţie de rolul pe care l-ai deţinut în firmele unde ai lucrat, competenţele necesare îndeplinirii sarcinilor respective şi realizările tale efective.

Detalierea pauzelor de lucru

În cazul în care ai avut pauze în activitate, este bine să oferi detalii cu privire la acestea, fie că te-ai dedicat familiei, fie că ai studiat sau ai călătorit. Nu lăsa loc de interpretări golurilor din viaţa ta  profesională, pentru că detaliile de acest tip pot cântări foarte mult în selecţia angajaţilor, mult mai mult decât ţi-ai putea imagina tu.

Menţionarea hobby-urilor şi a ariilor de interes

Dacă doreşti să incluzi în text o secţiune a pasiunilor şi a deprinderilor din timpul tău liber, ar fi bine să le notezi pe cele care te pun într-o lumină favorabilă faţă de de jobul visat. De exemplu, dacă vrei să scrii într-o revistă de călătorii, cu siguranţă că evidenţierea faptului că îţi plac călătoriile va conta mult în procesul de selecţie.

Indicarea referinţelor

Înainte de a-ţi finaliza CV-ul, nu uita să rezervi în cadrul acestuia şi un spaţiu în care să prezinţi referinţele ce îţi pot fi oferite de foştii angajatori sau profesori, în legătură cu evoluţia şi comportamentul pe care l-ai avut de-a lungul timpului. Astfel de opinii pot contribui, decisiv, la conturarea imaginii de care ai nevoie pentru ocuparea postului dorit.

Pentru pregătirea în vederea obţinerii unui post care să îţi aducă împlinirea profesională, pe lângă CV-ul prezentat, anexarea unei scrisori de intenţie este extrem de importantă. Aceasta are rolul de a te delimita de ceilalţi candidaţi care urmăresc aceeaşi poziţie ca şi tine, iar de formularea sa poate depinde succesul demersului tău. Angajatorii vor întotdeauna să identifice motivele pentru care vrei să lucrezi în companie, persoanele care apelează la această formulă de adresare către companii având mult mai multe şanse să fie recrutate.  

 

Sursa foto: Pexels

(P) Articol realizat împreună cu Hrp.ro

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.