Cum faci faţă când un potențial angajator e dispărut fără urmă?

Niciun răspuns… Iarăşi. Cum faci faţă când un potențial angajator se dă dispărut fără urmă? Citește mai departe, dacă încă te bântuie faptul că, după un interviu de angajare, intervievatorul a dispărut ca măgarul în ceață.

Să fii tratată cu nepăsare după o întâlnire romantică pe care tu ai considerat-o minunată, doare. Să mergi la un interviu pentru job-ul pe care l-ai visat dintotdeauna, pentru ca apoi intervievatorul să dispară în neant, fără niciun anunţ oficial sau mai puţin oficial, poate fi chiar şi mai copleşitor. Conform unui studiu recent realizat de către compania de recrutare iCIMS, 76% dintre oameni au declarat că este chiar mult mai frustrant să nu mai auzi nimic de la un potenţial angajator decât să nu mai primeşti niciun semn de la perechea ta compatibilă de pe Tinder.

„Dacă un posibil iubit nu îţi răspunde la mesaje, este relativ uşor să îl acuzi de imaturitate.“, declară doctor Amy Cooper Hakim, psiholog şi expert în psihologia locurilor de muncă.  În drumul tău spre stabilitatea profesională, te aştepţi din partea celorlaţi la un anumit nivel de profesionalism, care include implicit o comunicare adecvată, chiar şi dacă este vorba despre un “nu”. Iar, dacă un angajator dispare pur şi simplu, poţi resimţi această atitudine sub forma unui eşec privind propria persoană sau chiar viitorul tău.

Citește și: Cum te menții organizată și motivată când lucrezi de acasă

Dar, din păcate, acest lucru se întâmplă tot timpul. Mai mult de o treime dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt, de fapt, refuzaţi prin a nu primi niciun fel de răspuns, conform ultimelor date transmise de către Clutch, companie de research în domeniul job-urilor.

Charles Deluvio

Un singur motiv? Cea mai mare parte a procesului de angajare este realizată acum în mediul online, prin intermediul unor programe automate care scanează CV-uri şi e-mail-uri. „A nu mai primi niciun fel de răspuns este o atitudine de aşteptat în această perioadă când angajatorii nu se mai raportează la angajaţi precum nişte fiinţe umane, cu sentimente, emoţii, obiective.”, spune Jessica Miller-Merrel, fondatoarea workology.com.

Citește și: Cum să îți îmbunătățești concentrarea când lucrezi de acasă

Deci, chiar dacă te-ai descurca de minune într-o întâlnire faţă în faţă cu un posibil şef sau ai da pe spate un manager în timpul unei convorbiri telefonice, se poate să fie mult mai uşor pentru ei să îşi amintească de tine „materializat” sub forma unui CV online. Sau poate persoana de la HR îşi aminteşte de tine foarte bine, dar este depăşită de alte o mulţime de mail-uri de tipul „Check-in” exact ca ale tale. „Nu este ceva ieşit din comun pentru companiile mari să aibă sute de candidaţi pentru acelaşi post nou”, spune Miller Merrell. Chiar şi la o scară mai mică, dacă un intervievator are 10 posturi deschise şi vorbeşte cu 10 candidaţi calificaţi pentru fiecare poziţie, ar avea de completat 100 de feedback-uri. Apoi, există tot felul de aspecte care nu ţin de puterea ta de control sau a celui care recrutează. Compania te poate iubi, doar că este blocată în procesul angajării, iar cei în măsură să te anunţe, nu vor să intre în legătură cu tine până nu se încheie întregul proces.

Sau, în unele situaţii, interviul tău a conincis cu o reorganizare internă şi singurul update pe care l-ai putea primi este că nu există niciun update. Aşa că, eşti nevoit să asculţi doar o linişte apăsătoare.

Există, de asemenea, şansa ca un supervisor să fie asemenea unui tip de pe Tinder care te place, dar este prea laş şi de aceea mai degrabă evită orice posibile stângăcii, spune Susan Vitale, director de marketing la iCIMS. Sincer, mare parte dintre angajaţi nu îşi doresc să îi demoralizeze pe cei pe care îi refuză şi, tocmai de aceea, sunt reticenţi faţă de aceste conversaţii inconfortabile.

Citește și: Descoperă dacă te afli într-un mediu de lucru sexist

S-ar putea să nu poţi evita complet purgatoriul vânătorii de job-uri, dar poţi lua câteva măsuri pentru a ţine la distanţă astfel de fantome. În timpul interviului, întreabă în mod specific când poţi fi informat cu privire la următorii paşi, recomandă Hakim. Dacă nu primeşti, totuşi, nicio informaţie, trimite-le un mail prin care îţi reexpui entuziasmul şi dorinţa de a primi un răspuns. Ca să te asiguri că mesajul tău iese în evidenţă, fii distinctiv. Încearcă „Putem să ne auzim la un telefon?”, „Mai am o singură întrebare privind postul la care am aplicat.”, „Vă trimit câteva referinţe privind experienţa mea.” Întrebările directe sunt mai susceptibile să primească răspunsuri.

Încă nimic? Cele mai multe job-uri sunt ocupate după trei luni de la expunerea lor iniţială, declară Miller Merrell, aşa că, dacă nu mai auzi măcar o vorbă de la angajator după 90 de zile de la interviu – în ciuda revenirilor tale politicoase – consideră că ai fost respins şi mergi mai departe.

Te poţi consola cu gândul că oricum nu ai vrea să lucrrezi pentru un angajator care nu oferă un minim de feedback, indiferent că este pozitiv sau negativ, spune Vitale. „Comportamentul din timpul interviului este o reflecţie a modului cum se va comporta angajatorul cu tine, după ce îi vei deveni angajat. Dacă nu este ok atunci, nu se va îmbunătăţi apoi.”

Brooke Cagle

Dar, tu nu trebuie să faci la fel

Oricât de saturată eşti de astfel de angajatori care dispar în ceaţă după interviu, nu te schimba – chiar dacă începe să ţi se pară normal sau măcar tentant să oferi în schimb exact ceea ce primeşti. Serios, 41% dintre cei care aplică pentru un job consideră normal ca, la rândul lor, să se facă nevăzuţi în timpul procesului de recrutare, conform Clutch. Nu este o idee bună, atenţionează Amy Cooper Hakim. „A te da de negăsit, indiferent de ce parte a baricadei eşti, nu este o practică respectuoasă. Poţi sfârşi prin a da foc unor poduri mari pe care te poţi baza mai târziu în cariera ta. Dacă decizi că, de fapt, nu te potriveşti job-ului respectiv, doar trimite un răspuns rapid: „Mulţumesc pentru timpul acordat, dar nu cred că acest job mi se potriveşte. Mult succes în continuare!”

Citește și: Ce este tehnica Pomodoro si cum te ajuta la job?

Foto:

bruce mars pe Unsplash

Charles Deluvio pe Unsplash

Brooke Cagle pe Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.