Cum decizi dacă un job e potrivit pentru tine

Ai aplicat pentru un job, ai fost la interviu, vor să te angajeze, dar… oare este job-ul potrivit pentru tine?

Multe persoane se entuziasmează când primesc un job nou, însă, după ceva timp, realizează că nu a fost o idee atât de bună să accepte. Odată cu apariția internetului, ne este mai ușor să găsim job-uri, însă cine se bucură atunci când le schimbă prea des?

Ne dorim să rămânem cât mai mult timp pe un post potrivit nouă și care se plătește bine, deci iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a decide dacă un job ți se potrivește sau nu.

Citește și: Cum te îmbraci la birou? Creează-ți garderoba perfectă 

Cum decizi dacă un job e potrivit pentru tine?

Află cât mai multe informații despre companie

Este normal ca în timpul interviului să ți se spună cât de grozavă este compania, însă ar trebui să faci puțin pe detectivul. O simplă căutare pe Google îți poate da multe răspunsuri. De asemenea, poți citi review-uri sau comentarii de pe pagina de Facebook sau poate cunoști pe cineva care lucrează deja acolo.

Ce reputație are compania, care sunt valorile sale, cum se poartă șefii cu angajații?

Salariul este suficient de bun?

În primul rând, care sunt nevoile tale? Nu ar trebui să te mulțumești cu un salariu decent, ci cu unul care îți permite să faci și economii, să pleci în vacanță măcar o dată pe an. În plus, peste un an sau doi îți vor ajunge acești bani? Poate vrei să faci un copil în curând sau să cumperi o casă nouă. Încearcă să afli și cu cât este plătit postul respectiv la alte companii!

Citește și: Cum lași o primă impresie bună la noul job 

Ce beneficii ai?

Fiecare companie este diferită. Vei primi aici și bonuri de masă? Îți vor fi oferite telefon, laptop sau mașină de serviciu? Dacă este nevoie să pleci în alt oraș sau să mergi la diferite evenimente vei avea transportul asigurat?

Vei cheltui mai mulți bani decât la job-ul actual?

Poate că salariul este puțin mai mare, dar vei cheltui mai mult din el, iar în acest caz nu ai rezolvat nimic. Biroul se află în capătul celălalt al orașului și trebuie să îți faci abonament și pentru autobuz, și pentru metrou? Vei plăti mai mult pe benzină? Există un dress code obligatoriu, deci va trebui să îți cumperi o garderobă nouă?

Cât timp vei pierde pe drum și la birou?

Poate ai impresia că nu e nicio problemă dacă faci o oră până la birou, dar asta înseamnă două ore pe zi, adică 10 ore pe săptămână. Adică îți vei pierde 10 ore pe zi făcând aproape nimic – în cel mai bun caz citești o carte pe drum. Apoi, se lucrează peste program? Dacă da, ești plătită în plus pentru asta? Și, chiar dacă ești plătită în plus, îți convine să stai plecată de acasă chiar până seara?

Citește și: Învață să reduci stresul la birou în maxim 1 minut 

Poți evolua în carieră?

Din nou, gândește-te și la viitor. Nu vrei ca peste doar un an să îți cauți din nou alt job. Când vei putea cere o mărire de salariu? Ai cum să avansezi în cadrul acestei companii?

Abia după ce te-ai gândit foarte bine la toate acestea e momentul să iei o decizie. Mai ales dacă ai deja un job decent, nu te arunca cu capul înainte, dacă nu ești sigură că faci alegerea cea mai bună. În cazul în care îți dai seama că nu este job-ul potrivit pentru tine, nu vei avea cum să te întorci cu coada între picioare. Mai bine mai aplică și la alte job-uri pentru a găsi unul mai potrivit.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.