Cum creezi un echilibru între viața profesională și cea personală?

Internetul, laptop-urile, tabletele și smartphone-urile ne permit să fim mereu conectate. Verificăm mail-urile de la job atunci când suntem în autobuz, lucrăm pe laptul întinse în pat, uneori ne ocupăm de câteva task-uri chiar și când suntem în vacanță. Deși tehnologia are multe beneficii, multe persoane nu reușesc să mai țină deoparte viață profesională de cea personală. Acest lucru ne face mai stresate și ne poate afecta viața de zi cu zi, relațiile cu prietenii sau cu partenerul.

Cum creezi un echilibru între viața profesională și cea personală?

Fă planuri

Rezervă-ți o seară în care să te gândești la viitorul tău – cum ai vrea să arate și care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a ajunge acolo? Stabilește obiective clare, specifice, de exemplu „până la finalul anului voi scrie 3 capitole din cartea mea” sau „până la finalul lunii voi găsi un curs acreditat pentru…, care mă va ajuta să avansez în carieră”.

Învață să îți gestionezi timpul

Spre finalul anului trecut, Bullet Journals au devenit din ce în ce mai populare, ajutând milioane de persoane din toată lumea să își organizeze mai bine atât viața profesională, cât și pe cea personală. Pe scurt, reprezintă un sistem de organizare ușor de personalizat. Poate fi lista ta de sarcini, jurnal, caiet pentru schițe, dar, cel mai probabil, reprezintă toate de mai sus. Citește mai multe despre bullet journals în acest articol.

Fii recunoscătoare și nu îți mai fie teamă

Ne-am obișnuit să ne comparăm cu prietenii sau cunoștințele noastre, chiar să îi invidiem pe cei care au salarii mai mari sau pleacă mai des în vacanțe. Încercăm să lucrăm și noi mai mult, de teamă să nu ratăm vreo promovare, iar asta ne mănâncă timpul liber. Liniștește-te puțin! Gândește-te la toate lucrurile bune din viața ta, fă o listă cu cele pentru care ești recunoscătoare și încearcă să nu te mai compari cu alții.

Învață să spui nu

Avem tendința să acceptăm task-uri în plus pentru a face pe plac colegilor sau managerilor, deși abia ne descurcăm cu cele pe care le avem deja. Învață să refuzi aceste cereri și concentrează-te pe lucrurile care au o prioritate mai mare.

Începe-ți ziua cu ceva plăcut

Trezește-te cu 15 minute mai devreme decât de obicei și fă ceva plăcut: meditează, prepară-ți un mic dejun mai sănătos, citește sau fă câteva exerciții în casă. Astfel, vei începe ziua cu zâmbetul pe buze, vei fi mai productivă la birou și vei fi făcut deja ceva pentru tine încă de când te-ai trezit.

Forțează-te să petreci mai mult timp cu cei dragi

„Mi-ar face plăcere să ne vedem săptămâna aceasta, dar sunt prea ocupată” este ceva ce spunem mult prea des. Apoi, ne simțim frustrate că nu avem suficient timp pentru persoanele dragi, iar relațiile se pot deteriora. Încearcă să te forțezi să te întâlnești mai des cu prietenii și familia – aceștia te vor umple de energie pozitivă și te vor ajuta să te relaxezi. Curând, vei reuși să îți organizezi timpul astfel încât să nu te mai simți vinovată dacă iei cina cu o prietenă în loc să faci eforturi pentru a lucra mai mult decât ar trebui.

 

Citește și: Cum îți poți îmbunătăți concentrarea la job 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.