Ce să faci și ce să nu faci după ce îți pierzi jobul

Să îți pierzi jobul este o experiență groaznică, mai ales dacă nu te așteptai la asta. Află cum să treci peste acest moment neplăcut din viață.

Indiferent dacă-ți place sau nu jobul tău, nu e niciodată plăcut să rămâi fără el. Avem nevoie de satisfacție personală și siguranță financiară, iar pierderea jobului ne poate afecta mai puternic decât ar trebui.Ce să NU faci după ce îți pierzi jobul:

Nu îți vărsa nervii pe manageri sau colegi. Este normal să fii nervoasă acum, însă ai grijă cum exteriorizezi acest sentiment. Comportamentul agresiv nu-și are locul la birou nici după ce ai rămas fără locul de muncă. Fă tot posibilul să rămâi în relații bune atât cu șefii, cât și cu colegii. Nu știi niciodată cum ai nevoie de o recomandare sau te întâlnești cu ei la un job viitor.

Nu îți vărsa nervii pe Facebook. Știm că e tentant, dar abține-te! Acest comportament este imatur și nu vei lăsa o impresie plăcută. Poate ai în lista de prieteni vreo persoană care te-ar fi putut ajuta la un moment dat în carieră, de exemplu.

Citește și: 5 moduri prin care îți sabotezi cariera zilnic 

Nu te „relaxa”. După ce rămân fără job, unele persoane vor o perioadă „de pauză”, însă aceasta este o greșeală foarte mare. „Jobul acesta era oricum stresant, vreau să stau o săptămână-două degeaba. Poate chiar o lună.” Nu face niciodată asta! Să găsești un job nou este oricum dificil, deci actualizează-ți CV-ul și aplică cât mai repede la alte joburi.

Ce să faci după ce îți pierzi jobul:

Analizează motivele pentru care ai rămas fără job. În cazul în care a fost vina ta, trebuie să ai grijă ca pe viitor să nu faci aceleași greșeli. În cazul în care nu aveai suficientă experiență pentru postul respectiv și nu te descurcai atât de bine, încearcă să mai exersezi sau să urmezi un curs.

Fă o listă cu calitățile și defectele tale. Încearcă să fii cât mai obiectivă! În felul acesta, îți vei da seama ce anume trebuie să îmbunătățești.

Imaginează-ți job-âul ideal. În ce domeniu vrei cu adevărat să lucrezi, pe ce post? De ce salariu ai nevoie și ce salariu îți dorești? Vrei să poți lucra și de acasă? De ce skill-uri ai nevoie pentru a ajunge unde îți dorești? Te poți angaja pe un alt post, ca apoi să ajungi la cel visat?

Citește și: De ce nu ai fost selectată pentru un interviu? 

Aplică la cât mai multe joburi. Nu aplica doar la joburi „de vis”, dar nu te mulțumi nici cu orice. Caută și grupuri de Facebook pentru anunțuri, le vei vedea imediat cum sunt postate. În plus, nu strică să postezi și un status pe Facebook în care să spui că ești în căutare de job.

Păstrează o atitudine pozitivă. Poate că ai o perioadă mai proastă acum, dar nu va dura la nesfârșit. Nu-ți plânge de milă și nu te panica!

Încearcă să faci freelancing. Puțin bani > 0 bani, asta e clar. Până la urmă, trebuie să îți cumperi mâncare și să îți plătești facturile, deci orice ban contează!

Începe un proiect personal. Când aveai job nu aveai timp să te apuci și de asta, însă acum ai, deci ce mai aștepți? Îți recomandăm să cauți și un job part time; în acest fel, vei avea niște bani, dar vei avea și timp suficient pentru a te ocupa de altceva.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.