Ce faci daca esti hartuita sexual la locul de munca?

Hărţuirea sexuală este o formă de discriminare sexuală care descrie avansuri sexuale nedorite din partea unei persoane, presupune cererea de favoruri sexuale sau orice tip de comportament fizic sau verbal care este de natură sexuală. Legea nu permite discriminarea la locul de muncă pe motive de sex, rasă, culoare, naţionalitate sau religie. Chiar şi cu legile existente pentru combaterea acestui fenomen, multe femei din lumea întreagă sunt victime ale hărţuirii sexuale la locul de muncă şi, neştiind că drepturile lor le pot apăra de aceste situaţii, continuă să muncească sub tensiunea pierderii locului de muncă.

Cum să te porţi cu cel care te hărţuieşte

 • Dacă faci orice lucru interpretabil care ar putea să fie tratat ca accept pentru aceste avansuri, nu mai eşti o victimă. Atunci când te afli în faţa unor avansuri nedorite, trebuie să iei următoarele acţiuni:

 • Specifică clar şi concis că nu eşti de acord cu acest comportament, menţionând clar care sunt lucrurile care te deranjează, cerându-i hărţuitorului să înceteze.

 • Fii specifică în vorbe şi în fapte. Menţine o poziţie serioasă când abordezi acest subiect.

 • Nu pretinde că totul este în regulă pentru că se poate înţelege că eşti de acord cu ceea ce se întâmplă.

 • Nu recurge niciodată la şantaj sau ameninţări deoarece ai legea de partea ta, deci nu trebuie să faci nimic care să te compromită.

 • Ai mare grijă la argumentele pe care la foloseşti când respingi hărţuitorul. Dacă invoci prezenţa unei alte relaţii sau ruşinea faţă de colegi, nu faci altceva decât să laşi impresia că ai fi de acord cu această relaţie în alte circumstanţe.

Calea legală

 1. Înainte de a lua măsurile legale într-o asemenea circumstanţă, trebuie să fi făcut tot posibilul ca problema să fi fost rezolvată pe plan intern. Din punct de vedere al alertării autorităţilor, iată ce poţi face dacă ai fost hărţuită sexual la locul de muncă:

 2. Trimite o petiţie către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Va trebui să menţionezi datele tale de contact şi sp dai un raport detaliat cu privire la cele întâmplate. Poţi depune această petiţie personal sau online sau o poţi trimite prin-un serviciu de curierat. Poţi face această petiţie în maxim 1 an de la întâmplare. Vei avea nevoie de dovezi pentru a susţine cele afirmate de tine. CNCD primeşte drept dovadă orice înregistrare video sau audio şi chiar date statistice. Această instituţie poate sancţiona atât persoana care te-a hărţuit precum şi compania angajatoare, dacă se doveşte că a permis asemenea fapte în cunoştinţă de cauză.

 3. Te mai poţi adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă care va efectua un control în cadrul companiei respective. Controlul se desfăşoară confidenţial, fără a raporta angajatorul care este motivul controlului. Va trebui să oferi datele tale personale iar ITM este obligat să rezolve cererea ta în maxim 30 de zile de la depunerea cererii.

 4. A treia instituţie care te poate ajuta este Judecătoria, Instanţa Civilă. Poţi cere inclusiv despăgubiri, precum şi cererea restaurării situaţiei anterioare hărţuirii. Nu trebuie să emiţi nicio sesizare către CNCD înainte de a sesiza Judecătoria. Nu trebuie să achiţi taxa judiciară de timbru. Trebuie să ai suficiente probe pentru a demonstra cele spuse de tine iar persoana acuzată are dreptul de a se apăra prin aducerea probelor care neagă existenţa vreunui act de hărţuire sexuală.

 5. Dacă actul de hărţuire sexuală poate fi considerat infracţiune, atunci poţi înainta o cerere către instanţa penală a Judecătoriei. Pentru a deveni infracţiune, hărţuitorul trebuie să te fi ameninţat sau contrâns în schimbul unor favoruri sexuale, abuzând de puterea sa. După depunerea plângerii, dacă angajatorul te persecută în orice fel, poate fi pedepsit prin amendă deoarece victimizarea este ilegală.

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.