Carieră: Renunță la planul pe 5 ani

Uite o întrebare mai înfricoșătoare decât clovnul ăla din It: „Unde te vezi peste 5 ani?”. Probabil că ai auzit întrebarea asta de un milion de ori — de la părinți, de la prieteni, potențiali angajatori sau întâlniri ratate. Chiar dacă de obicei salvezi situația cu un răspuns diplomat, cel mai probabil în adâncul sufletului simți o panică ce pare să-ți spună: Ajutor! Toată lumea știe exact ce are de făcut, iar eu habar n-am ce-mi doresc… Am încurcat-o! Ai permisiunea să te calmezi, și îți spunem și de ce.

Adevărul e că planul pe 5 ani nu mai e relevant. Datorită fenomenului accentuat de globalizare, automatizare și inovație, experții spun că este aproape imposibil să prezicem cum va arăta economia în viitor. În 5 ani, o companie poate fi fondată și gata falimentată, marile industrii înfloresc și apoi se scufundă, și noi joburi apar din senin (așa cum îți arătăm alături).

Zilele acestea, poți fi sigură că viața ta profesională va fi plină de cotituri neașteptate. De fapt, un studiu realizat de LinkedIn a descoperit că mai mult de o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 25 și 33 de ani au schimbat deja direcția carierei lor măcar o dată. Așa că îmbrățișează o abordare mult mai actuală a conceptului de a da lovitura, urmând sfaturile de mai jos.

5 joburi care nu existau acum 5 ani

  1. Producător Snapchat

Brandurile tale preferate au o echipă care se ocupă exclusiv de contentul care este postat pe Snapchat — nimic nu e lăsat la voia întâmplării!

  1. Influencer pe Instagram

Userii faimoși pe Instagram, care au milioane de followeri, sunt plătiți de branduri pentru a promova produse pe pagina lor. Poate că părinții tăi nu înțeleg fenomenul, dar prietenii tăi au aflat deja.

  1. Inginer pentru mașini fără șofer

Vrei să faci parte din tehnologia care ne va schimba viețile pentru totdeauna? Industria auto se pregătește să angajaze programatori pentru acest nou val de vehicule.

  1. Expert milenial

Chestia asta e pe bune. Liderii din generațiile anterioare, așa cum este generația X, angajează tineri obsedați de social media care să-i ajute să înțeleagă cum funcționează mințile milenialilor.

  1. Coordonator de sustenabilitate

Deoarece schimbările de climă afectează afacerile, angajatorii încearcă să-și dea seama cum pot economisi resurse fără să-și compromită profitul. Ajută-i!

Bun venit în era flexibilității

„Direcția profesională a femeii de azi nu mai e una perfect dreaptă și bine definită”, spune Carrie Kerpen, cofondatoare și CEO la Likeable Media și autoarea cărții Work It: Secrets for Success From the Boldest Women in Business. „Femeile care au cele mai frumoase povești și care sunt cu adevărat fericite sunt acelea care au încercat lucruri noi. N-au rămas cu ce și-au propus atunci când aveau 21 de ani”.

Lecția pe care o extragi de aici: fii deschisă către noi oportunități sau joburi despre care poate nici nu știai că există… sau către cele adiacente meseriei pe care o practici acum.

De exemplu, doar pentru că ai o diplomă de asistent medical nu înseamnă că vei lucra toată viața într-un spital. Ai putea cocheta cu meseria de health coach (atât de trendy acum), ai putea lucra pentru o companie farmaceutică sau te-ai putea alătura unui start-up legat de menținerea unui stil de viață sănătos. Să rămâi blocată pe traseul pe care l-ai ales în facultate înseamnă să pierzi oportunități majore. Extinde-ți opțiunile tastând pe Google cuvinte-cheie care au legătură cu meseria ta sau urmărește companii asemănătoare pe Twitter sau Instagram, ca să descoperi noi traiectorii profesionale.

Fură inspirație de la prieteni

Asemenea planului pe 5 ani, programele formale de mentorat presupun să ai un singur mentor profesional pe timpul întregii cariere. „Pui toată presiunea asta pe o singură persoană care trebuie să-ți ofere toate răspunsurile”, spune Kerpen. Având în vedere piața actuală de joburi, ar fi mult mai înțelept să primești sfaturi din surse multiple, incluzându-i pe prietenii tăi, care te pot ajuta cu noi conexiuni.

Încearcă să-ți creezi o rețea personală de mentori cu care să te sfătuiești constant, spune Kerpen. „Selectează cinci sau șase oameni cu care poți vorbi despre diverse aspecte ale carierei tale”. Ia-i în considerare pe prieteni, colegi — chiar și pe sora iubitului tău — practic, pe toți oamenii la care poți apela atunci când te gândești să-ți dai demisia sau când ai nevoie de încurajări. E important ca acești oameni să fi trecut prin situații similare, dar nu e musai să lucrați în același domeniu.

Creează un grup de conversații „profesionale” sau, dacă locuiți în aceeași zonă, întâlnește-te regulat la o cafea cu acești oameni pentru a discuta dileme legate de muncă. În timp, această abordare îți va aduce noi perspective, oportunități și conexiuni profesionale.

Sărbătorește-ți victoriile

Uită de viitor — concentrează-te pe lucrurile care funcționează pentru tine acum. Încearcă să ții un jurnal profesional în care să-ți notezi progresele și scopurile pe șase luni, sfătuiește Lauren McGoodwin, fondatoare și CEO al platformei Career Contessa. „Notează acolo comentarii și laude ale colegilor și șefilor, astfel încât să fii conștientă de progresele pe care le faci”, spune ea. Marchează datele care ți-au adus victorii considerabile, cum ar fi o prezentare care a mers perfect sau obținerea unui comision uriaș. Notează-ți și eșecurile.

La fiecare câteva săptămâni, uită-te în urmă și vezi care sunt strategiile care au avut cel mai mare impact. Ai aplicat feedbackul pe care l-ai primit în luna ianuarie? Dacă nu, mai ai încă timp să o faci? „Majoritatea oamenilor sunt obsedați de viitor deoarece cred că nu fac o treabă prea bună în prezent”, spune Kerpen. Dar să-ți observi progresele în timp real e o strategie bună de a-ți construi încrederea și de a pune în aplicare planuri pe termen scurt. Poți pune aceste mici victorii în CV sau le poți folosi ca motivație în viitor.

Foto: Allie Holloway. Prop Stylist: Wendy Schelah / Halley Resources. Fashion Editor: Aeyung Kim. Hairstyle: Rosible. Manichiură: Miss Pop. Jachetă, Citizen of Humanity, citizenofhumanity.com. Jeanși, motherdenim.com. Botine, Lulus, lulus.com. Inele, Arme De L’Amour,  armedelamour.com.

Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Citeşte şi: 5 moduri prin care iti sabotezi cariera zilnic

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.