Codul bunelor maniere la birou

Viaţa profesională este plină de neprevăzut. Pentru ca tu să nu întâmpini dificultăţi noi îţi spunem ce trebuie neapărat să ştii ca să n-o dai în bară la birou – iată câteva reguli nescrise de care ar trebui să ții mereu cont.

Cum să te comporţi la birou

Cu siguranţă ai trecut cu brio toate testele mamei privind felul în care trebuie să te comporţi în societate, dar vei vedea că testul supravieţuirii într-o „comunitate” de birou poate fi cu mult mai dur.

Învaţă din greşeli.

Cu siguranţă ţi s-a mai spus asta, dar nu strică niciodată să ţi se reamintească faptul că nu trebuie să te amărăşti prea tare dacă dai greş la un moment dat. Nimeni nu e perfect şi, mai ales, nimeni nu s-a născut învăţat. Trebuie doar să te înarmezi cu multă răbdare, să furi meserie de la toţi colegii tăi (sigur ştie fiecare ceva interesant) şi să încerci să fii din ce în ce mai bună pe domeniul ales. Vei vedea că până la urmă vei descoperi “formula” câştigătoare. Este de asemenea important să recunoşti când faci o greşeală. În acest fel îţi vei întări relaţia cu șefii și colegii de birou.

Fii sinceră şi ţine-te de cuvânt!

Respectă-ţi de fiecare dată cuvântul dat colegilor tăi. Dacă ai promis unuia dintre ei că-l ajuţi şi tu, de fapt, ai uitat pe moment că mai ai tone de muncă de terminat şi încă repede, poţi fi sigură că nu vei face o impresie bună. Şi mai ai grijă la ceva la fel sau chiar mai important – încearcă să respecţi pe cât posibil termenele limită şi anunţă-ţi din timp şeful dacă urmează să predai proiectele mai târziu. Altfel, încrederea şefului în seriozitatea ta va scădea considerabil. Dacă ţi se cere părerea într-o problemă profesională, încearcă să oferi de fiecare dată o opinie sinceră, documentată dacă e cazul, şi să nu-ţi expediezi niciodată colegul, pentru că nu ştii când vei avea nevoie de el şi vei fi tratată cu acelaşi refuz. În general, oamenii sinceri şi de cuvânt sunt foarte apreciaţi în mediul profesional.

Nu bârfi.

Orice ai face nu te băga în cercul vicios al bârfei. Adică, persoana bârfită ar putea să audă de la aceleaşi guri rele cu care ai sporovăit mai înainte că doar tu ai de fapt o părere atât de proastă despre ea şi că ele sunt doar emisari. Şi mai e un motiv foarte important pentru care să nu participi la nici o sesiune de cârcotreală. Psihologii au arătat că într-o comunitate profesională bârfa ajunge să distrugă relaţiile dintre membri, făcându-i pe aceştia să se certe tot timpul, să nu mai dea randament în orele de muncă şi chiar să fie concediaţi în lanţ. Stai liniştită, nu vei fi privită ca o fată plictisitoare dacă nu stai cu celelalte colege la bârfe şi poveşti. Se vor obişnui şi vor ajunge să te aprecieze pentru stilul tău neutru.

Zâmbeşte şi ascultă-i pe ceilalţi.

Ce te costă un zâmbet? Mai nimic, dar poţi obţine totul. S-a demonstrat ştiinţific că persoanele care zâmbesc des sunt mult mai mulţumite de viaţa lor decât cei posomorâţi şi că sunt cele mai simpatizate datorită faptului că înseninează ziua celor din jur. Nu crezi că au toţi destule probleme pe cap cât să nu mai aibă nici un chef să vadă şi faţa încruntată a altora?! Din acest motiv zâmbăreţii sunt foarte apreciaţi oriunde ar merge… reamintesc altora că au motive să se simtă bine indiferent de problemele cu care se confruntă.

Cum să eviţi disputele la birou

Chiar dacă vei urma sfaturile pe care ţi le-am dat mai sus, există o miiică posibilitate să mai ai parte din când de câte o dispută cu unul sau mai mulţi colegi. Primul pas pe care trebuie să-l faci către o reconciliere este să vezi dacă nu cumva comportamentul tău a lăsat de dorit. Fii sinceră cu tine şi dacă ajungi la concluzia că problema e în curtea altuia, dar nu înţelegi ce i-a căşunat pe tine, citeşte mai departe ca să afli ce spun psihologii.

Nu te apuca să contrazici.

Unele persoane au un stil foarte enervant de a impune un punct de vedere. Ridică vocea până când vocile celorlalţi nu se mai aud şi merg până în pânzele albe cu argumentele lor, rămânând surzi la părerea altora. Aceşti oameni consideră că sunt deţinătorii adevărului absolut, că până la urmă îţi fac o favoare că ţi-l spun şi că tu nu ai nici un drept la replică. De aceea e bine să rămâi rezervată, să-i laşi să-şi termine monologul pentru că oricum nu-i ascultă nimeni şi să rămâi la părerea ta dacă tu crezi că e mai bună.

Evită războiul orgoliilor.

Psihologii ne lămuresc asupra felul în care, în mod ciudat, ne transformăm din oameni calmi în adevărate fiare… E vina orgoliului. Orgoliul naşte nevoia constantă de conflict, iar când ne certăm, simţim o satisfacţie pentru că ne-am impus punctul de vedere asupra altora, deci am învins! Pe de altă parte, simţul dreptăţii (pentru că da, şi acesta este un dat natural), ne face să ne pară rău de ceea ce am făcut şi să avem chiar reacţii fizice – ne doare stomacul, avem dureri de cap sau ameţeli. Acest mecanism îţi demonstrează faptul că nu e bine să intervii când observi că un coleg de-al tău se comportă astfel. Iraţionalul nu ascultă de vorbă bună şi vei fi luată în vizor.

Nu e vina ta.

Psihologii te sfătuiesc să te calmezi şi să nu le-o iei în nume de rău colegilor dacă, câteodată, te jignesc. Stresul, problemele de familie sau durerile fizice pot determina o persoană să se manifeste ciudat faţă de ceilalţi. Deci, nu eşti tu de vină, nu ai făcut ceva care să deranjeze, ci e vorba despre suferinţa pe care o simt ei. Psihologii spun că se ajunge la asemenea conflicte tot din cauza orgoliului. Încearcă să înţelegi. Unii oameni au vieţi lipsite de culoare şi vor să le-o facă şi pe altora la fel pentru a avea camarazi de lamentări. Nu sună prea drăguţ, dar e bine să ştii motivul pentru a înţelege şi a te calma. În general, persoanele aflate într-o asemenea stare abia aşteaptă să ripostezi cu şi mai multă furie. De acolo drumul le este deschis.

Tu ce comportamente greșite ai identificat de-a lungul timpului la tine sau la colegii tăi?

 

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise