Blindează-ți mailul împotriva escrocheriilor financiare

Nu s-au inventant încă armele infailibile împotriva fraudei financiare din mediul online, dar dacă poți măcar să îți iei câteva măsuri care să dezarmeze cât de cât infractorii din lumea virtuală, mai bine fă-o.

Amenințările nu sunt fantasmagorice: în timp ce tu te învârți fără griji printre biți, emailuri și aplicații, în spatele algortimilor se ascund aceiași escroci din viața reală. Sau chiar mai mult. Doar că de cele mai multe ori suntem atât de naivi încât nici măcar nu suspectăm că în spatele poștei noastre electronice, al noului nostru smartphone, s-ar putea ascunde cu mult tact chiar ei.

Atitudini suspicioase

Cea mai obișnuită metodă prin care acești infractori digitali încearcă să cotrobăie prin intimitatea ta este cunoscută sub denumirea phishing, un fel de hoție care poate trece prin orice companie (Amazon, Netflix, banca ta sau agenția ta fiscală) pentru a obține datele tale, pentru a intra în contul tău personal. Cum? Să invadezi un email cu orice scuză (facturi suspecte neplătite sau o promovare, de exemplu) implică să deschizi un link, care inițiază o sesiune cu ajutorul parolei tale sau care deschide o arhivă atașată.

Mai în detaliu: din ce în ce mai mulți internauți români au suferit o astfel de fraudă în ultimii ani, și numărul este în creștere. Așa că descoperă armele cele mai eficiente pentru a te proteja.

Frauda online
Frauda financiară online/ foto: Unsplash

Citește și: Cum vor arăta joburile în viitor, pentru membrii generației Alpha

Unde și cum se propagă

Prin toate adresele de mail, de asemenea prin SMS-uri, aplicații, WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, orice care oferă cupoane cu reduceri sau premii pentru care îți cer datele.

Există cale de întoarcere?

Cu siguranță, legislația prevede că toate băncile sunt obligate să-și înștiințeze clienții de fiecare dată când o sumă de bani este obținută în mod fraudulos. Judecătorii au înțeles că băncile sunt entitățile care trebuie să dețină responsabilitatea și să vegheze la securitatea sistemului de plată electronic.

CUM DETECTEZI?

Prefă-te, ca să nu omori momeala

URL

Email-urile false imită adresa web până la cele mai mici detalii, o literă schimbată poate să te lase fără bani.

NUMĂRUL TĂU

Nu avea încredere în notificările care îți apar cu generalități precum „Stimate domn”. Banca ta știe cum te numești.

Datele tale

Nicio firmă reală nu îți va cere acele date personale. Dacă o face, nu te încrede.

Citește și: Ce mi-aș 
fi dorit să știu când lucram ca intern

VERIFICARE

Nu deschide niciun link care încearcă să îți verifice datele pentru a reporni poșta electronică sau alte rețele sociale.

ARHIVE

Refuză să deschizi orice e atașat: e doar un virus care îți va fura datele.

OFERTE

Nu completa formulare care îți oferă acces la posibile promoții, nici nu răspunde la sondaje.

AMENINțĂRI

Dacă primești vreun anunț cum că contul tău va fi suspendat în 24 ore dacă nu îți verifici datele, sigur este o fraudă la mijloc.

73%

…dintre fraudele înregistrate în România sunt cele în lipsa cardului, online, prin poștă sau prin telefon.

Fraudă online
Fraudă financiară online/ foto: Unsplash

Tipuri de fraudă online

FINACIARĂ

Emailuri care simulează că ar fi trimise din partea băncii tale îți cer datele personale pentru a le verifica — în realitate pentru a accesa contul tău curent.

RESIDENțIALĂ

Există phishing chiar și în spatele unor oferte de poveste precum cele de pe Airbnb. Hoții sunt cei care rămân cu banii destinați rezervării.

AUTO

În cazul vânzării de mașini la mâna a doua, posibile oferte care par extrem de avantajoase pot ascunde intenții de a fura avansul destinat achiziției, pe care îl depui prin Money Gram sau Western Union.

TINDER

Profile false și roboți intenționează să îți acceseze datele, convingându-te să trimiți o sumă de bani.

WHATSAPP

Mesaje care cer verificarea numărului de telefon, oferte cu WIFI gratis sau cadouri false ce ascund phishing.

NETFLIX

Mailuri care te avertizează că ți s-a blocat contul, iar pentru a-l debloca trebuie să faci un update la informațiile despre metoda de plată.

TELEFON

Un mail care pare că este timis din partea companiei telefonice ce include un link ce ascunde, de fapt, un virus.

ACTUALIZEAZĂ

Campanile de software reînnoiesc constant produsele lor ca să consolideze antiphishing. De anul trecut, Instagram a luat măsuri extra de protecție împotriva fraudelor.

MARCHEAZĂ SPAM

Cei mai mulți dintre utilizatorii din mediul online șterg cum văd mail-uri ce par suspicioase. Totuși, este mai bine să le marchezi ca și cum ar fi „spam” pentru a trece printr-un filru mult mai eficient.

Citește și: 6 recomandări pentru cumpărături online în siguranță

FOTO: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.