Ești workaholică? 7 trăsături specifice

Să fii workaholic nu este un motiv de laudă, pentru că sănătatea ta este afectată. Dacă te recunoști în vreuna dintre situațiile de mai jos, e cazul s-o lași mai moale cu munca.

Vrei să faci totul

Eviți să delegi anumite sarcini de teama de a nu scăpa situația de sub control. Din lipsă de timp, în situațiile-limită muncești fără încetare, ca și cum viața ta ar atârna de acel proiect.

Ești preocupată constant de job

În puținele ore pe care le petreci singură sau cu familia, ai în permanență un teanc de documente pe care le studiezi sau verifici constant mail-urile. Chiar și în conversațiile amicale sau de familie aduci vorba tot despre muncă.

Citește și: Sindromul Superwoman – ce este și cum te afectează? 

Îți neglijezi viața personală

Nu-ți iei niciodată concediu și îți folosești timpul liber muncind. Chiar dacă nu ai cine știe ce de lucru, tu încerci să fii proactiva și crezi că o zi în care te-ai relaxat a fost o zi pierdută. Astfel, îți îndepărtezi familia și ești în pericol să-ți compromiți și relatia de cuplu, îndepărtându-ți sau chiar pierzându-ți partenerul.

Negi depedența de muncă

Când cineva încearcă să-ți atragă atenția asupra dependenței tale, încerci să-i explici cum ai ceva mai mult de lucru „zilele astea”, deși știi foarte bine că statul peste program durează de mult timp. Mai sunt și workaholici care încearcă să arate partea bună a lucrurilor: „Lucrez mereu, dar măcar am suficienți bani!”

Nu ești niciodată mulțumită de tine

Ești perfecționistă, autocritică și extrem de nesigură de capacitățile tale intelectuale. De aceea, încerci să-ți demonstrezi abilitățile la serviciu.

Citește și: Căderea nervoasă. Ce este, ce o cauzează și cum se tratează? 

Ești incapabilă să te relaxezi

În momentele rare petrecute în afara locului de muncă, ești stresată, încordată și îngândurată. Ai telefonul în permanență cu tine și îl verifici periodic, ca nu cumva să ratezi vreun apel sau e-mail.

Ascunzi eventualele semne de boală

Este cea mai periculoasa trasatură a workaholicilor: în ciuda faptului că detectezi anumite simptome severe (scăderea sau creșterea în greutate, dureri de cap permanente, stări de vomă, leșinuri, amețeli etc.), nu vorbești nimănui despre ele și refuzi să consulți un doctor, zicându-ți că e ceva trecător.

2 comentarii
  1. Mai este o trasatura! Ati uitat-o!
    Sunt persoane care au la activ multe, foarte multe neimpliniri, drame si dezastre familiale si – ca sa supravietuiasca – , se refugiaza in munca, se razbuna muncind excesiv!
    In timp, ajung sa se indeletniceasca absolut cu tot ceea ce trebuie sa stie un barbat la casa lui, fara sa apeleze la specialisti!El este „factotul”!
    Am cunoscut un asemenea tip uman!
    Ar fi dat cu tarnacopul, si in stanca numai sa uite prin ce a trecut !

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.