6 mituri despre salariu care o împiedică și pe cea mai hotărâtă femeie să triumfeze la job

Unele reguli nescrise nu se mai aplică, altele sunt învechite, iar unele pur și simplu nu au fost niciodată adevărate.

Piața muncii e un câmp de luptă pentru femeia modernă de azi, care se luptă să obțină salariul pe care îl merită și să învingă discriminările, să împace viața de acasă cu cea de la serviciu și să își construiască o carieră de care să fie mândră. În toată această ecuație, probabil cel mai important aspect este cel al salariului.

În condițiile în care diferențele între salariile femeilor și cele ale bărbaților sunt o realitate, iar noi trebuie să trecem peste mai multe obstacole și încercări pentru a arăta ce putem, un lucru care ne ține pe loc este legat tocmai de propriile noastre concepții și păreri. Îți arătăm care sunt cele mai comune mituri despre salariu și de ce nu ar trebui să mai crezi în ele, dacă vrei să obții succesul la locul de muncă:

Vei primi salariul dorit doar dacă întrunești 100% cerințele – FALS

Un studiu realizat de compania Hewlett Packard a descoperit că bărbații sunt dispuși să aplice la un job și dacă întrunesc doar 60% dintre cerințe, în timp ce femeile nu aplică decât dacă îndeplinesc 100% pretențiile angajatorului. Asta arată că femeile au mai puțină încredere în ele și vor să știe sigur că vor face față jobului, înainte să își asume riscuri. Așa ajung ele să treacă cu vederea niște oferte de locuri de munca precum acestea, în companii de top unde li s-ar oferi șansa să își atingă potențialul maxim. După cum vezi, există numeroase oportunități de care nici nu știai și, brusc, îți dai seama cât de departe ai putea ajunge într-un astfel de mediu.

Trebuie să mai știi și că un proces de selecție nu ține cont numai de pregătirea și de abilitățile tale pentru acel job, ci și de personalitatea ta și de cum te-ai integra în mediul de lucru din companie. De aceea, o persoană care reușește să facă o impresie bună la interviu are șanse mai mari să ia jobul, chiar dacă nu are o experiență la fel de semnificativă ca alți candidați. Orice companie știe că orice nou angajat trebuie să treacă prin traininguri și printr-o perioadă de acomodare, așa că ai șanse mai mari să obții un salariu bun dacă ești în formă la interviu.

Trebuie să îi spui angajatorului exact cât vrei să câștigi – Parțial adevărat

Puțini oameni se simt perfect confortabil când trebuie să răspundă la interviu la întrebarea „Ce așteptări salariale ai?”, mai ales dacă ea se numără printre primele pe care le auzi. Asta pentru că până la finalul interviului ai șansa să impresionezi și să îl convingi pe angajator să accepte atunci când îi propui o sumă. Dar când întrebarea vine de la început, este ușor incomod să spui o sumă exactă. De aceea, te poți rezuma la un răspuns de tipul „Un salariu conform cu piața muncii din acest domeniu și cu responsabilitățile pe care le voi avea”. Un angajator serios nu te va presa să spui din prima o sumă fixă și va reveni asupra întrebării spre final, scrie cosmopolitan.com.

Dacă spui un interval de sume, angajatorul îți va oferi suma cea mai mică la salariu – Parțial fals

Când angajatorul te pune să estimezi o sumă, prima ta temere va fi că îți va oferi cel mai mic salariu posibil din acel interval. Bineînțeles, acest lucru poate depinde de la companie la companie, însă cele mai multe îți vor oferi undeva la mijloc: nici cea mai mică sumă, nici cea mai mare. Unele te pot surprinde, desigur, însă pentru a-ți forma o plasă de siguranță, trebuie să stabilești sumele pe care le propui în felul următor:

  • Suma cea mai mică – nu ești dispusă să accepți mai puțin de atât și nu mai ești interesată de job dacă angajatorul nu se poate ridica la aceste așteptări
  • Suma medie – salariul la care speri, conform cu media din domeniul în care lucrezi
  • Suma care te-ar satisface și surprinde – care poate fi cu 20% peste media de pe piață

Când trebuie să oferi o sumă exactă trebuie să alegi tot dintre aceste trei opțiuni, în funcție de cât de mult îți dorești jobul respectiv.

Dacă accepți un salariu mai mic, vei putea cere mai ușor o mărire – FALS

Nu este la fel de ușor să îți crești salariul odată ce ai acceptat o ofertă. Ți se poate oferi o mărire modică, în procentaj din salariu, după câteva luni, însă dacă speri la o sumă spectaculoasă, nu vei avea parte de surprize plăcute. Cel mult, vei primi 1-2% din salariu, așa că dacă nu crezi că te vei descurca prea bine cu salariul inițial și nu vei reuși să îț acoperi costurile vieții, înseamnă că nu ai găsit jobul potrivit pentru tine.

Riști să pierzi jobul dacă îți negociezi salariul la sânge – FALS

Negocierea salariului este o parte la care angajatorul se așteaptă, iar ea nu trebuie să decurgă agresiv. Ținta ta este să obții cel mai mare salariu, dar să păstrezi o relație bună cu intervievatorul. Dacă ce ți se oferă e sub așteptările tale, nu te teme să îți faci cunoscută nemulțumirea. Poți spune că ești încântata de companie, de jobul pe care îl au disponibil și de mediul de lucru, dar că oferta nu este ceea ce te așteptai, apoi întreabă dacă poate fi reconsiderată, având în vedere experiența ta și tot ce poți oferi ca angajat.

Dacă ceri o mărire de salariu, șeful tău își va face o impresie greșită despre tine – FALS

Unul dintre motivele invocate de angajatori atunci când sunt aduse în discuție diferențele salariale dintre sexe este că bărbații cer mai des măriri de salariu și își negociază dur banii la interviu. De aceea, nu strică să fii încrezătoare și să pui problema diplomat, dar ferm atunci când ceri o mărire. Niciodată nu o formula ca pe un reproș sau nu te plânge că muncești prea mult, ci adu în discuție realizările tale și faptul că ești un angajat competent și că aduci un plus de valoare în companie.

Reține că nimănui nu îi vine ușor să vorbească despre bani și salariu, însă fără să pui această problemă nu vei reuși niciodată să ai salariul pe care îl dorești și pentru care ai muncit atât de mult.  

 

Sursă foto: Stocksnap.io

(P) Articol realizat împreună cu Startdreamers

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.