5 idei preconcepute despre succes

Nu există mod mai politicos de a o spune: o mare parte din ce ai auzit despre cum să ai succes în mediul profesional reprezintă, de fapt…  mituri și minciuni gogonate. Profesorul Adam Grant, ne dezvăluie care sunt acele idei preconcepute la care putem renunța liniștite.

Uită de treaba asta:1 Riscuri mari, recompense pe măsură!

“Uite ce este, vrem să te susţinem să fii neînfricată atunci când vine vorba de cariera ta, dar asta nu înseamnă că trebuie să te comporţi ca un şofer legat la ochi într-o cursă nebună pe marginea unei prăpăstii”, avertizează Adam Grant, profesor la Wharton School, Universitatea Pennsylvania, şi autor al cărţii Originals: How Non-Conformists Move The World. “Toţi avem nevoie de încredere în sine – fără ea, cel mai probabil, nu vom lua decizii, nu vom acţiona. Însă, există ceva extrem de valoros în a avea dubii cu privire la propria persoană.” Cei mai mulţi oameni de succes sunt împotriva riscurilor, punându-şi mereu problema dacă ideile lor vor funcţiona sau nu.

“Succesul este mai puţin despre a-ţi asuma riscuri mari şi mai mult despre a testa apele prin experimente mici”, spune Grant. Dacă iei în considerare să faci un salt în necunoscut, încearcă să echilibrezi această mişcare prin a fi mult mai precaută cu celelalte aspecte ale vieţii tale. Iar un salt nu înseamnă neapărat să îţi dai demisia sau să renunţi la şcoală. De fapt, uneori nici nu este nevoie: oamenii de afaceri care şi-au păstrat job-ul lor zilnic în paralel cu start-up-ul unei afaceri personale (cum au făcut co-fondatorii Apple şi Nike) sunt cu 33% mai predispuşi către succes decât cei care au sărit în gol.

Ai grijă şi de viaţa ta socială. “Depune eforturi mari pentru a avea alături prieteni care cred în tine şi știi că te vor susţine.”

2. Ascultă-ți intuiția mereu

Fără nicio ofensă adusă acelei voci subtile din capul tău, dar nu este chiar atât de deşteaptă precum îți închipui tu. “Intuiţia nu vine aşa, de nicăieri – ea se formează pe baza unor pattern-uri inconştiente, în urma experienţelor pe care le-am avut”, spune Grant. „Dacă mi-a mers prost ultimele patru dăţi când am întreprins acelaşi lucru, este firesc să dezvolt un fel de sentiment intuitiv şi, în acelaşi timp, senzaţia de rău numai când mă gândesc că trebuie să-l mai fac încă o dată.” Dar lumea este în continuă mișcare și evoluție, aşa că “toate acele zile de ieri care încă îţi creează un nod în stomac s-ar putea să nu mai fie relevante pentru ziua de astăzi.”

Dacă lucrezi într-un domeniu cu un mediu predictibil (cum ar fi contabilitatea) experienţa poate să ajute intuiţia ta să fie mult mai demnă de încredere. Dar, pentru ceilalţi dintre noi (agenţii de bursă, judecătorii sau, umm… jurnaliştii) luarea deciziilor este un proces ceva mai complicat decât „urmează-ţi inima”. Tindem foarte des să greşim în a ne aprecia corect sau obiectiv propria muncă.

Într-un studiu care se aplică profesorilor de Universitate am aflat că 94% dintre ei cred că performanțele lor la job sunt peste medie. Abilitățile managerilor de a face prognoze corecte legate de succesul afacerii lor nu sunt nici ele mai strălucite. Toate astea poate pentru că toţi şefii pe care îi avem au o înclinaţie naturală spre a rămâne blocaţi pe ideile care par sigure. Noi tindem să fim prea încrezători, iar şefii noştri nu sunt la fel de încrezători – lecţia este să acceptăm cât mai mult feedback de la colegi, şi chiar şi de la adversari. “Instinctul îți spune să ceri părerea colegilor pentru sprijin, nu pentru o evaluare critică corectă. Dar, când susţii o idee originală, nu ai nevoie doar de un public de tip majoretă – ai nevoie și de critici”, adaugă Grant.

Cu alte cuvine, ce este mai rău: să asculţi un feedback negativ sau să mergi înainte cu ideea ta şi să eşuezi lamentabil?

Citește continuarea materialului în ediția de print-decembrie a revistei Cosmopolitan.

Foto: Nick Onken. Adaptare: Bianca Dragomir

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.