De ce nu vreau să fac copii

By  | 

Într-o societate care ne presează să devenim mame, există și femei care nu își doresc un copil. Eu sunt una dintre ele.

Atunci când eram mică, aveam impresia că absolut toate persoanele din lume trebuie să se căsătorească și să facă un copil. Am aflat apoi că situația este foarte diferită, ceea ce nu face decât să mă bucure.

Am 25 de ani, deci sunt la vârsta la care multe femei își caută cu disperare un partener, pentru a face un copil cu el, iar altele au procreeat deja. Mie, în schimb, nici măcar nu îmi trece prin cap că aș putea face vreodată pasul acesta, iar în continuare voi explica de ce.

Ce faci cand prietenele tale incep sa faca copii?

Disclaimer: Tot ce scrie în continuare reprezintă părerea mea, ești îndreptățită să ai o altă părere. Așa cum eu nu judec femeile care își doresc un copil, mi-aș dori același lucru și din partea ta. Nu caut milă (presimt că multe femei se vor gândi „Ce păcat că fata aceasta nu va avea viața împlinită niciodată”), nu caut jigniri („Nu ești o femeie adevărată dacă nu faci un copil!”) și nu caut sfaturi absurde („Fă un copil și vei vedea că vei fi o mamă bună”).

În primul rând, pur și simplu nu îmi plac copiii, nu mi-au plăcut niciodată și nu am instinct matern, iar acesta ar trebui să fie un motiv suficient de bun. De ce aș face un copil dacă nu îmi doresc unul? Nu e de parcă mi-aș cumpăra o jucărie pe care o pot arunca dacă îmi dau seama că nu am chef de ea.

Să faci un copil înseamnă să creezi o viață, iar asta e o responsabilitate enormă. Nu sunt destul de matură pentru o asemenea responsabilitate. Pentru mine, să fac un copil înseamnă să mi se termine viața. Nu îmi imaginez decât că nu voi mai putea face absolut nimic din ce îmi place, pentru că trebuie să am grijă an după an de o altă ființă. Da, sunt egoistă, recunosc, iar o persoană atât de egoistă nu are de ce să facă un copil. Sigur, unele persoane se schimbă după ce au un bebeluș, însă eu nu îmi doresc să mă schimb.

Apoi, nu mi-aș permite din punct de vedere financiar. Nu trăiesc pe 800 lei pe lună, dar în niciun caz nu pot spune că mă tăvălesc prin bani în casă. Nu îmi convine să renunț la o ieșire în oraș pentru a pune bani deoparte pentru o vacanță, de exemplu, deci cum aș putea crește un copil? Poate că unii părinți reușesc să se întrețină pe ei plus un copil din două salarii medii și o alocație de toată jena, dar eu cred că trebuie să ai o situație financiară foarte bună pentru a-i oferi copilului totul, iar în același timp să îți ajungă banii și pentru tine.

5 moduri prin care te autosabotezi din punct de vedere financiar

Am observat că multe femei fac un copil pentru a „umple golul din viața lor”, ce-o mai însemnând și asta. Pentru mine, să fac acest lucru ar însemna să mă folosesc de o altă ființă pentru a mă simți mai bine și nu am de gând să fac așa ceva. Dacă voi simți vreodată nevoia să „umplu un gol din viața mea”, voi călători mai mult, voi salva mai multe animăluțe, voi face voluntariat și muuuulte alte lucruri.

În plus, Pământul e suprapopulat, chiar avem nevoie de mai mulți oameni? DACĂ vreodată, dintr-un motiv sau altul, aș decide că vreau să am un copil, aș prefera să adopt unul, dat fiind câți copii trăiesc nefericiți prin orfelinate.

Și, oricum, voi vedeți ce se întâmplă prin lume? Serios, citiți știrile și apoi trageți concluzia că asta este o lume atât de minunată pentru a aduce un copil în ea? Din punctul meu de vedere, Pământul ar fi un loc mult mai bun dacă toți oamenii ar dispărea, iar animalele ar trăi singure și fericite. Suntem singurele ființe care se distrug între ele, dar și totul din jurul lor. Sigur, există și lucruri frumoase, însă nu se pot compara cu toate nenorocirile provocate de om. De ce aș vrea să aduc un copil în această lume?

Nu în ultimul rând, de ce am nevoie de un motiv pentru care nu vreau să fac un copil? De ce noi, femeile care nu vrem copii, suntem judecate de cei din jur?

Comments

comments

5 Comments

 1. Ana

  8 martie, 2018 at 01:11

  Sunt total de acord !Recent mi s-a spus ca sunt prea mica sa ma gandesc la copi(23 de ani) si probabil din aceasta cauza asta afirm sus si tare ca nu-mi doresc copii.Adevarul este ca simt ca aceasta perceptie o voi avea si la 30 de ani si la 40.Nu simt sa imi asum aceasta responsabilitate si punct !

  • Ana

   8 martie, 2018 at 01:12

   si din aceasta cauza* .Scuzati greseala 😀

 2. Dan

  2 martie, 2018 at 14:50

  Felicitari pentru articol. Eu am 30 ani si nici mie nu imi plac copii. Am o situatie financiara relativ buna , dar pur si simplu nu imi doresc sa am responsabilitati. Eu vreau noaptea sa ma odihnesc , nu sa ma urle cineva la cap , vreau cu banii stransi sa imi iau ceva pentru mine , nu sa ii dau pe scutece.
  E plina lumea de femei care s-au f…t de mici si au odrasle si acuma isi cauta barbat. Dau de ele la orice pas.

 3. Aylin

  28 decembrie, 2017 at 03:04

  Și eu simt la fel

 4. Nicko

  24 martie, 2016 at 12:37

  Bravooooo!!!=D>=D>=D>

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *