Protectie solara: decodeaza eticheta cremei cu SPF

Crema de protectie solara este obligatorie in fiecare zi, spun expertii.

Cele mai noi formule de protectie solara nici nu se compara cu cele pe care le foloseai acum multi ani, si iti albeau fața, te făceau să transpiri sau afectau machiajul aplicat peste ele. Astazi, însă,  nu mai ai niciun motiv sa le ignori. Iata cum recunosti un produs „cu de toate”:

Ce înseamnă SPF / FPS

De unde vin iniţialele? Sun protection factor = factor de protecţie solară. Acesta măsoară protecţia pe care un produs o asigură împotriva razelor UVB, radiaţiile cu cea mai redusă lungime de undă,  responsabile de arsurile solare şi în general mai puternice în timpul verii şi la tropice. SPF-ul nu-ţi va spune cât de multă protecţie îţi garantează împotriva razelor UVA, deşi acestea provoacă atât riduri cât şi cancer de piele. Academia Americană de Dermatologie recomandă utilizarea SPF-ului cu factor minim 30, fie ploaie fie soare!

30,50 +… sau indicele de protecție

Dacă pielii tale îi trebuiesc numai cinci minute pentru a se înroşi atunci când nu porţi cremă de protectie solara, atunci când aplici SPF 30, ai asigurată protecţia pentru 150 (30×5) minute sub soare. Dar asta se întâmplă în condiţii ideale – în viaţa reală, când loţiunea se ia de pe piele, timpul de ardere se reduce semnificativ. O altă perspectivă pentru a înţelege procesul sunt datele procentuale: SPF 30 filtrează cam 97% din razele UVB, iar SPF 50 reţine cam 98%. Majoritatrea produselor specifică un indice de 50, dar asta nu ai pentru ca oamenii să se simtă încrezători în ceea ce priveşte nivelul de protecţie. Cu cât mai mare, cu atât mai bine…

UVA/UVB = Spectru larg

Aceste termen descrie un produs de protectie solara conceput din ingrediente ce blochează atât radiaţiile UVA cât şi UVB. Cele mai multe soluţii de protecţie (dar nu şi produsele de machiaj cu SPF) disponibile pe piaţă sunt cu spectru larg – ceea ce e foarte bine, pentru că ambele tipuri de raze pot favoriza cancerul de piele. Însă nu toate ingredientele lucrează la fel de bine pentru a bloca cele două tipuri de radiaţii. Caută produse care conţin oxid de zinc sau combinaţia între avobenzone şi oxycrylene (trebuie ca acestea să se regăsească în aceeaşi formulă pentru a garanta protecţia).

„Sunscreen” + „Water Resistant”

În Statele Unite, FDA a interzis utilizarea termenilor „sunblock”, „waterproof” sau „sweatproof”. „Aceşti termeni pot da consumatorului o falsă impresie de siguranţă”, afirmă Steven Wang, director în cadrul secţiei de chirurgie dermatologică la Sloan-Kettering Cancer Center din Baskin Ridge, New Jersey. „Screen” a înlocuit „block” pentru a elimina sugestia unei protecţii totale. Iar „resistant” înlocuieşte „proof”, pentru că, să fim serioşi… înoţi, transpiri, te întinzi pe prosop sau te ştergi – stratul aplicat nu va rezista mult. „Loţiunile rezistente la apă oferă protecţie între 40-80 minute maxim, atunci când înoţi”, spune Dr. Wang.

CITEŞTE ŞI: Cum sa-ti protejezi pielea de efectele expunerii la soare

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.