Tratează corect erupțiile faciale

Cu greu te abții să nu ataci un coș de cum apare, dar dacă abordezi problema ca la carte – ținând cont de specificul imperfecțiunilor cu care te confrunți, vei fi și mulțumită de rezultat. Uite cum se procedează corect…

Puncte negre

Ce sunt acestea? În niciun caz murdărie. Sunt pori deschiși invadați cu celule moarte și sebum care „oxidează la contactul cu aerul și capătă culoarea neagră,” explică Dr. Justine Kluk, dermatolog specializat în tratarea acneei.

Când să-l ataci? Cu siguranță, Dr. Kluk ar vrea să spun „niciodată” (din cauza riscului de infectare și traumatizare a pielii), deși știe prea bine că 95% dintre „vânătorii” de puncte ignoră acest sfat. Așadar, cum punctele negre nu au un ciclu de viață, sunt mai mereu gata să fie scoase.

Cum să procedezi

1 Pregătește pielea

„Aplică regulat, timp de mai multe săptămâni, un produs care să conțină acid salicilic, precum Paula’s Choice 2% BHA Lotion Exfoliante, 157 lei, pentru a reduce producția de sebum și pentru a desfunda porii blocați cu celule moarte,” recomandă dr. Kluk.

2 Evacuează inteligent

Identifică un por cu deschidere largă și materie neagră, dar mai întâi de toate, spală-ți foarte bine mâinile și fața. Apoi înfășoară-ți degetele pe care le folosești în șervețele fine și apasă delicat în jurul punctului negru, fără să-ți înfigi unghiile. Dacă porul se împotrivește evacuării, nu insista. Dr. Kluk recomandă îndepărtarea reziduurilor ieșite din por cu ajutorul unui tampon de bumbac îmbibat în apă micelară. Apoi tamponează zona cu ulei de arbore de ceai anti-bacterian.

3 Împiedică formarea

Ne pare rău că-ți dăm vestea asta proastă, dar chiar și după cea mai „curată” asanare a porilor, aceștia se vor umple la loc… e în natura lor. Dacă ești expusă în general la puncte negre, produsele cu acid salicilic ar trebuie să facă parte din rutina de îngrijire zilnică – încearcă Medik8 Blemish Control pads, 159 lei.

Puncte albe

Ce sunt acestea? Un mix de celule moarte și sebum care se acumulează în interiorul porilor închiși. Fără expunere la aer, amestecul nu oxidează precum punctele negre dar se vede las suprafață ca o umflătură albă (pe care e aproape imposibil să nu vrei să o sugrumi cu mâinile goale).

Când să o faci? Dacă există un capăt alb vizibil la suprafață, este suficient de matur să fie evacuat. Dacă nu, mai așteaptă o zi sau două pentru ca vulcanul să fie gata de erupție.

Cum să procedezi

1 Încălzirea

După un duș fierbinte, aplică un strat de cremă hidratantă pe vârful coșului. Astfel, căldura va fi blocată dedesubt, situație ideală pentru ca evacuarea să se facă lesne, fără a forța.

2 Folosește un instrument

Un accesoriu extractor de comedoane precum Tweezerman No slip Skincare tool, 65 lei, își va oferi mai multă precizie – doar ai grijă să-l dezinfectezi bine înainte de fiecare folosire. Plasează ochiul mai mic al extractorului (nu capătul plat) în jurul coșului și apasă ușor pentru a evita traumatizarea pielii (care ar lăsa pe față o urmă mult mai vizibilă decât coșul în sine).

3 Păstrează curățenia

Îndată ce coșul a fost extras, ține gheață pe zona respectivă, timp de câteva minute, pentru a reduce inflamația, apoi aplică un plasture dezinfectant, de exemplu Cosrx Acne pimple master patch, 20 lei/24 buc. Aceste pansamente locale vor hidrata și calma zona, împiedicând în același timp reinfectarea porului golit și grăbindu-i vindecarea.

Chisturi

Ce sunt acestea? Aceste umflături încăpățânate (uneori dureroase la atingere) reprezintă un răspuns inflamator al porilor supraîncărcați cu sebum provenit din țesutul înconjurător, dând naștere unei infecții. Cel mai frecvent apar în zona bărbiei și pe mandibulă (din cauza hormonilor) și pot dura săptămâni, ba chiar luni bune.

Când să le ataci? Chisturile nu au un cap propriu-zis, deci nu prea pot fi stoarse fără ajutor specializat, evitând astfel traumatizarea pielii, ca să nu mai vorbim de faptul că acestea se pot transforma în chisturi și mai mari, și mai „furioase”.

Cum se procedează

1 Tratează suprafața

Chiar dacă nu poți face mare lucru, pentru că infecția este adâncă sub piele, este important să menții suprafața curată aplicând un tratament delicat anti-inflamator precum The Body Shop Tea Tree Skinn clearing toner, 37 lei; uleiul de arbore de ceai calmează inflamația și ajută la purificarea zonei afectate. Abține-te să atingi pielea în acea zonă, asta ar agrava problema.

2 Redu inflamația

Poate că sună tentant, dar orice-ai face, n-ar trebui să încerci să usuci chistul. Poți lupta împotriva inflamației folosind un dispozitiv cu lumină LED albastră, care ajută la combaterea bacteriilor cauzatoare de acnee sau lumină LED roșie, care penetrează profund în piele, reducând roșeața și inflamația. Din fericire, nu trebuie să-ți faci programare la salon, pe bani mulți, ci doar să investești într-un gadget precum Foreo Espada, 683 lei, cu lumină albastră.

3 Consultă un specialist

Dacă te chinui din cauza unui chist dureros, ca tot reapare periodic, chiar vorbim serios când îți spunem că doar specialiștii te pot ajuta. Dr. Kluk explică: „Un consult dermatologic poate reduce inflamația și disconfortul prin administrarea unei injecții cu cortizon direct în chist. Acest lucru ajută la o vindecare mai rapidă și are riscurile sale. Această intervenție trebuie făcută ca parte a unui program de tratament, astfel încât să nu necesite repetarea frecventă.”

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.