Tot ce trebuie să știi despre peelingul chimic

Refacerea pielii cu ajutorul peelingului chimic a fost introdusă încă din secolul al XIX-lea de către dermatologul austriac Ferdinand Ritter von Hebra, fondatorul Școlii de Dermatologie din Viena. De-a lungul timpului, „rețetele” pentru acest tip de peeling au fost îmbunătățite, însă multe persoane se tem chiar și în prezent de această practică. În acest articol îți vom explica tot ce trebuie să știi despre peelingul chimic, pentru a decide dacă este potrivit și pentru tine.

Ce anume este peelingul chimic și cum funcționează?

Pe scurt, peelingul chimic este o metodă prin care pielea este exfoliată puternic cu ajutorul unei substanțe chimice. Scopul este de a îndepărta mai multe celule moarte decât o poate face o exfoliere obișnuită și de a stimula regenerarea celulară.

Peelingul chimic poate rezolva probleme precum acneea, cicatricile provocate de acnee, ridurile fine de expresie sau ridurile cauzate de expunerea la soare sau de îmbătrânire.

Această tehnică presupune o leziune controlată a pielii. Organismul, încercând să vindece rana, începe să regenereze noi țesuturi, pielea moartă este exfoliată, iar cea regenerată este de obicei mai fină și mai puțin „șifonată”.

Tipuri de peeling chimic

Peelingul superficial este cel mai blând cu pielea și poate ajuta persoanele cu tenul uscat, care au cicatrici cauzate de acnee, pete pigmentare sau care vor să scape de ridurile fine.

Peelingul mediu este folosit pentru cicatricile mai profunde, dar și pentru petele cauzate de vârstă. În general, este recomandat ca 48 de ore după peeling să nu ieși din casă, pentru că va apărea o senzație fierbinte pe zona unde acesta a fost efectuat.

Peelingul profund este cel mai puternic tip, pătrunzând în straturile profunde ale pielii. Se realizează doar cu anestezie locală, iar perioada de refacere implică 10 zile de convalescență. Pacientul trebuie să poarte un bandaj pe față în acest timp. Această practică se utilizează pentru cicatrici și riduri mai profunde.

Există complicații?

Cu cât peelingul este mai puternic, cu atât mai multe complicații pot apărea. În primul rând, e bine să fie efectuat de către un medic dermatolog sau un chirurg plastician – peelingul făcut acasă poate duce la rănirea și cicatrizarea pielii.

Însă orice peeling poate avea efecte negative pentru sănătate, cum ar fi fotosensibilitate, modificări pigmentare, modificări ale texturii pielii, înroșirea prelungită a pielii sau îngălbenirea temporară a pielii.

Cât costă peelingul chimic?

Prețurile variază în funcție de zona unde îți faci peelingul, pentru că acesta poate fi efectuat nu doar pe față, ci și pe decolteu, spate sau mâini. Bineînțeles, prețurile pot varia și în funcție de cabinetul ales și de tipul serviciului. În general, un peeling superficial pe față costă în jur de 200 lei/ședință, unul mediu în jur de 500 lei/ședință, iar unui profund 1200 lei/ședință.

 

 

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.