Tot ce trebuie să știi despre implantul de păr

Despre implantul de păr am auzit cel mai des în cazul bărbaților, dar și femeile care se confruntă cu căderea masivă a părului apelează la această procedură complexă.

Căderea masivă părului este o problemă frecventă, ce afectează în jur de o treime dintre bărbați, dar și numeroase femei.  Există unele asemănări între căderea părului masculin și cel feminin, însă cauzele diferă. Afecțiunea poartă numele de alopecie androgenică, și afectează deopotrivă bărbații și femeile de peste 40 de ani (în cazuri mai rare poate apărea de la 20-30 ani).

Acest tip de cădere a părului apare de obicei din cauza unei combinații între genetică, vârstă și hormoni. În cazul femeilor, însă, producția de hormoni și enzime suplimentare face mai dificilă diagnosticarea cauzei exacte a căderii părului, de multe ori, într-o etapă avansată. În ultimă instanță, transplantul / implantul de păr poate fi soluția pentru recăpătarea podoabei capilară, însă există câteva lucruri pe care trebuie să le știi (nu, nu doar prețul intervenției, care pornește de la 1500 Euro și poate ajunge și la 25.000 Euro în străinătate).

De ce cade părul?

Deși normală până la un punct (se estimează că o persoană pierde între 70-100 fire zilnic), căderea părului devine alarmantă în momentul în care scalpul începe să fie tot mai vizibil – semn că foliculii devin inactivi, iar această afecțiune este de cele mai multe ori pusă pe seama tulburărilor menstruale, sindromului ovarelor polichistice, acnee sau hirsutism, unele tratamente medicamentoase, etc.

Dacă bărbații pot vedea primele semne ale alopeciei prin faptul că părul se subțiază în anumite zone (în partea din față/creștet), atunci când femeile încep să-și piardă părul, se observă mai greu, din cauză că acesta se rărește peste tot, relativ uniform, pierzând din volum. Și există șanse destul de mari ca, invocând stresul, oboseala sau efectele unei diete, să ignorăm aceste semne, până când se dovedește a fi prea târziu.

Atunci când alopecia are o cauză genetică, înseamnă că persoana afectată a moștenit foliculi de păr cu o sensibilitate genetică față de androgenul DHT (foliculii de păr devin mai mici, având o durata mai scurtă de viață, ceea ce înseamnă că părul cade mai repede, iar foliculii afectați nu mai produc noi fire de păr). Acesta este un aspect extrem de important în momentul în care, în urma căderii masive de păr, se ia în calcul implantul de păr, deoarece transplantarea firelor din alte zone ale scalpului (așa cum se procedează în cazul bărbaților) ar însemna că părul ar putea avea aceeași soartă la un moment dat.

Oricine este eligibil pentru implantul de păr?

Ca regulă generală, transplanturile de păr pentru femei sunt de obicei viabile numai pentru cele care și-au pierdut părul în partea de sus a capului, iar părul din partea din spate și părți este încă des, și desigur, rezistent la DHT. Prin urmare, este necesar un consult dermatologic preliminar, care va decide dacă acest tip de intervenție reprezintă o opțiune realistă.

În afara situației descrise, există și alte tipare de cădere a părului la femei, care indică acele categorii ce răspund bine la transplantul de păr: alopecie mecanică / de tracțiune sau alopecie marginală, apărută frecvent din cauza coafurilor care trag/strâng părul; căderea părului din cauza unei/unor traume fizice (răni, arsuri); sau modificarea liniei scalpului, precum și alte situații speciale.

În cazul în care transplantul de păr nu este posibil, există totuși câteva opțiuni alternative, cu rezultate pozitive. Un remediu frecvent sunt soluțiile topice pe bază de Minoxidil (regăsit frecvent sub denumirea de Rogaine), care încetinește căderea părului. O altă posibilitate este terapia cu laser, care utilizează lumină laser de mică intensitate pentru a reduce căderea părului și pentru a stimula creșterea acestuia.

Terapia „vampir” sau injectarea cu plasmă proprie îmbogățită cu trombocite (PRP), este, de asemenea, o soluție eficientă în regenerarea capilară. Nu în ultimul rând, se poate recurge la micropigmentarea scalpului, care presupune tatuarea pielii capului într-o nuanță similară părului, care creează iluzia de densitate și volum.

Mai multe opțiuni

După verdictul medicului dermatolog și în urma stabilirii eligibilității pentru un transplant de păr, specialistul din cadrul clinicii alese pentru această intervenție va stabili care dintre tehnicile specifice de implant este cea mai potrivită. Cea mai populară metodă utilizată este cunoscută sub numele de „extragere a unității foliculare” (FUA), dar există și varianta de transplant folicular (FUT) de la un donator, precum și tehnica de implantare directă a părului (DHI), cu ajutorul unui stilou special (grefele colectate sunt implantate individual cu un instrument numit CHOI-PEN, direct pe zona de implant).

Sursa: <a href=”https://www.freepik.com/vectors/technology”>Technology vector created by macrovector – www.freepik.com</a>

De asemenea, urmează un set de consultații și teste inițiale – evaluare microscopică a părului, un test de smulgere / tragere, biopsia scalpului, teste de sânge -. pentru a reconfirma cauza căderii părului și pentru a se lua cea mai potrivită decizie. În final, se recurge la intervenția care durează, după caz, câteva ore. În câteva săptămâni, firele implantate încep să crească, iar unele dintre ele cad, însă rădăcina rămâne și va produce păr în timp. După șase-nouă luni, aceste fire cresc și nu mai cad, spun specialiștii, ceea ce înseamnă că intervenția merită fiecare bănuț.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.