Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentare

Estetica dentară este un domeniu care vizează refacerea zâmbetului cu ajutorul uneia sau a mai multor proceduri, cum ar fi încrustațiile, implanturile, albirile dentare profesionale sau fațetele dentare. Dintre acestea, conform Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, ultimele îmbunătățesc în aproximativ 89% din cazuri stima de sine a pacienților.

Fațetele dentare sunt și vor fi soluția perfectă pentru toți cei care, din varii motive, se confruntă cu probleme inestetice ale danturii, de la dinți colorați neuniform, la dinți ciobiți, sparți sau foarte mici. Fiind piese protetice estetice, acestea nu au însă și rol funcțional sau restaurator.Ce este o fațetă dentară?

O fațetă dentară este reprezentată de o foiță fină din ceramică sau din materiale compozite, realizată în laboratorul de tehnică dentară. Mai nou, aceasta este creată cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM, care are trei mari avantaje și anume: precizie, rapiditate în execuție și rezultate estetice adaptate perfect nevoilor pacienților. Grosimea finală a unei fațete dentare este de 0,3-0,8 mm.

De câte tipuri sunt fațetele dentare?

În momentul de față, există două mari tipuri de fațete dentare: cele ce necesită prepararea în prealabil a dinților (șlefuire din smalțul vestibular) și cele “no prep”. Desigur, cele ce nu necesită șlefuirea dinților sunt de preferat, însă există și cazuri în care este necesar primul tip – când este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinților sau în cazul unor dinți prea voluminoși.

Cât durează aplicarea fațetelor dentare?

Numărul de ședințe necesare variază în funcție de tipul de fațete dentare ales. De regulă, aplicarea fațetelor din ceramică se efectuează în mai multe ședințe, în timp ce aplicarea celor din materiale compozite poate fi realizată chiar într-o singură ședință.

Au fațetele dentare prețuri exagerate?

Prețurile fațetelor dentare diferă cu mult de la o clinică stomatologică la alta, fiind, de regulă, mai mari în cazul celor realizate din ceramică. Chiar și așa, acest tip de fațete dentare se bucură de cele mai multe aprecieri, atât datorită rezistenței sporite în timp, cât și pentru faptul că rezultatul final este natural și frumos. De regulă, prețul unei fațete dentare poate varia între 2000 de lei și 5000 de lei.

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

Fațetele dentare rezolvă o varietate de probleme legate de aspectul inestetic al danturii: dinți ciobiți, sparți, cu spații mari între ei, colorați sau decolorați. De asemenea, sunt utile și în rezolvarea unor probleme ortodontice minore, cum ar fi dinții ușor strâmbi. Avantajul major al acestor intervenții îl constituie zâmbetul natural, o fațetă dentară fiind personalizată pentru o potrivire de 100% cu forma și culoarea dintelui.

Este periculoasă fațetarea dentară?

Foarte mulți pacienți se tem de această procedură, în special de cea care presupune preparația dinților ce urmează a fi fațetați. Dat fiind faptul că preparația se face în stratul superficial al dintelui (smalțul dentar), nu se va simți durere, de multe ori nefiind necesară nici măcar anestezia. Fațetele necesită însă aceeași îngrijire ca și restul dinților.

Cât de rezistente sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare, în special cele din ceramică, se bucură de o rezistență deosebită în timp. Unii specialiști afirmă chiar că acestea pot dura toată viața, dacă sunt îngrijite corespunzător, desigur. De asemenea, o fațetă dentară rezistă la colorare mai bine decât o face smalțul dentar.

Cum se îngrijesc corect fațetele dentare?

Nu este nevoie de o îngrijire specială în cazul fațetelor dentare. Imediat ce procedura a fost realizată, pacientul părăsește clinica și își reia activitățile zilnice. Important este să acorde în continuare o atenție deosebită îngrijirii danturii – la fel ca în cazul dinților naturali, fațetele dentare trebuie să fie periate de cel puțin două ori pe zi. De altfel, este important ca în ritualul de îngrijire să fie introduse atât ața dentară, cât și apa de gură.

Clinica Trident: „Învață să zâmbești din suflet!”

Persoanele care zâmbesc din suflet sunt considerate mai atractive, mai optimiste și mai amabile de către cei din jurul lor. De asemenea, zâmbetul este cel care alimentează organismul cu energie, îmbunătățește stima de sine și distruge anumite bariere psihologice – de aceea este important să zâmbim cât mai mult!

Clinica Trident oferă servicii stomatologice premium, ce răspund celor mai înalte standarde privind calitatea. Localizată în București, aceasta dispune de o echipă formată din 21 de medici stomatologi cu vastă experiență, specializați în diferite sub-ramuri ale domeniului. Aceștia, cu ajutorul aparaturii de ultimă generație (2 microscoape endodontice Zeiss, aparate performante de radiologie, un aparat CAD/CAM etc.), ajută pacienții să obțină rezultatele scontate, într-un timp relativ scurt.

Foto: Shutterstock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.