Top 3 probleme ale pielii corpului

Dintre toate acele probleme ale pielii corpului, exista trei tipuri de denivelări distincte – iată cum le poți combate.

Nu, nu e „încă un articol despre scrub-uri!” Este vorba de acele probleme ale pielii corpului cu care aproape oricine se confruntă. Dar deși comune, aceste neplăceri impun o abordare specială. Primul pas, identificarea corectă.

Pe brațe

Ce naiba mai sunt și astea? Dacă vrei o explicație tehnică: e vorba de keratosis pilaris (keratoză pilară), o afecțiune cauzată de cheratina (una dintre cele mai importante proteine din pielea ta) care se adună în foliculii de păr. Aceste umflături mici, tari și închise la culoare reprezintă o problemă destul de comună (ceva de genul, o am și eu și colega mea de serviciu).

Bine, și ce-i de făcut? Afecțiunea este genetică și nu există un remediu (ups!), dar poți ajuta la atenuarea micilor umflături masându-ți brațele cu un exfoliant pe bază de acid lactic sau acid glicolic, de trei ori pe săptămână (de exemplu Bruno Vassari Body Care Double Body peel, 112 lei), pentru ca apoi să aplici o cremă intens hidratantă (Dove Nourishing Body Care Intensive body lotion, 21 lei). Și nu în ultimul rând, abține-te să le ataci ca și cum ar fi coșuri – nu vei face decât să agravezi situația.

Pe spate

Ce naiba mai sunt și astea? În principiu, e vorba de niște banale coșuri (da, acneea corporală), cauzată frecvent de dereglări hormonale sau de rezidurile de produse pentru păr. Sau, dacă te confrunți cu umezeală blocată sub piele, poate fi cazul de acnee fungică – caracterizată prin mâncărime, roșeață umflături pline cu lichid cauzată de un exces de Malasezzia (un tip de ciupercă ce trăiește în mod natural pe suprafața pielii noastre), un efect al expunerii la mediul umed sau al transpirației, care o fac să se dezvolte.

Bine, și ce-i de făcut? Pentru că acneea hormonală și cea fungică pot arăta aproximativ la fel pentru ochiul neexperimentat, va trebui să le tratezi la fel. Așadar, ai nevoie de un șampon anti-mătreață  precum Nizoral, care conține un ingredient anti-fungic numit ketoconazol pentru a neutraliza/preveni dezvoltarea ciupercii (aceeași care cauzează mătreața, de altfel, deci nu degeaba ți-a sunat cunoscut numele Malassezia). Freacă-ți spatele cu șampon la duș, apoi așteaptă trei minute înainte de clătire. După ce te usuci, aplică pe zonele afectate o soluție acid salicilic (Image Skincare Clear gel salicylic pads, 155 lei, 60 buc) pentru a menține porii curați.

Pe fese

Ce naiba mai sunt și astea? Foliculită. Sau un mod mai sofisticat de a descrie foliculii de păr inflamați. Aceste mici umflături asemănătoare coșurilor sunt favorizate de fricțiune, transpirație sau haine strâmte (cum ar fi colanții cu care faci sport) care mențin captive bacteriile și provoacă iritații. Numai să le atingi și se transformă în chisturi dureroase. Auch!

Bine, și ce-i de făcut? O dată pe zi, oferă posteriorului tău un tratament pe bază de perodix de benzoil 5% (Paula’s Choice CLEAR Regular Strength Skin Clearing Treatment, 178 lei), pentru a neutraliza bacteriile cauzatoare de neplăceri. Așteaptă cel puțin trei minute înainte să înlături soluția, apoi aplică local, doar pe punctele critice, o cremă cu 1% hidrocortizon (găsești în orice farmacie) pentru a calma inflamația.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.