Cum poți obține un ten de vis peste noapte

Faptul că nu dormi destul poate dăuna pielii tale. Transformă dormitul în  proverbialul „somn de frumuseţe” cu aceste sfaturi eficiente.

Mai mulţi “ZZZ” în viaţa ta

Noaptea, organismul nostru se regenerează şi se resetează, iar atunci când nu dormi suficient, te poţi aştepta la toate cele de mai jos:

Ten fad. Lipsa odihnei reduce bariera de hidratare naturală, lucru care poate cauza uscarea pielea.

Riduri fine. Mai puţin somn pentru organism înseamnă mai multe riduri fine pentru tine. În timpul nopţii, organismul secretă melatonina, hormonul cu proprietăţi antioxidante care reglează ceasul biologic, iar somnul produce o creştere a screţiei de HGH, hormonul de creştere uman, stimulând astfel pielea să se „umple” în mod natural.

Citește și: De ce apar de fapt ridurile fine?

Coşuri. Pe durata somnului, organismul tău suprimă eliberarea cortizolului. Sari peste somn şi acesta nu va avea răgaz să se odihnească, generând inflamaţii şi acnee.

Ochi umflaţi. Din cauza creşterii nivelului de cortizol, organismul reţine şi mai multă apă. Fiind acoperite cu piele atât de fină, pleoapele sunt cele mai vizibil afectate.

Creştere în greutate. Privarea de somn face ca organismul să eleibereze prea multă grelină, un hormon care îţi provoacă foame, reducând totodată nivelul de leptină, hormonul care ne indică faptul că suntem sătui.

În timp ce tu dormeai…

Ce se întâmplă arunci când te laşi furată de Moş Ene? Nivelul de melatonină începe să crească cu aproximativ două ore înainte să te culci, fâcându-te somnoroasă. Încearcă să adormi cândva între 9 şi 10 pentru a beneficia din plin de beneficiile somnului.

22:00 – 22:30 – Eşti abia în faza de somn uşor. Ritmul cardiac încetineşte iar circulaţia sanguină creşte pentru a oxigena pielea, livrându-i nutrienţi, şi o scapă de depunerile toxice (toate acestea sunt premisele unui ten radios).

22:30 – 23:00 – Începe somnul adânc. Pe măsură ce nivelul de cortozol scade, organismul începe să crească nivelurile hormonilor de creştere – combinaţia magică pentru un ten fabulos. Hormonii de creştere stimulează producţia de colagen şi permite celulelor afectate să se repare.

23:00 – 4:00 – Procesul de reînoire celulară (mecanismul natural de auto-exfoliere a pielii) este în în desfăşurare şi îşi poate dubla rata obişnuită.

4:00 – 6:00 Pielea continuă să se repare, dar în ritm mai încet, pregătindu-se pentru o nouă zi plină de provocări.

Fă asta în fiecare dimineaţă!

În timp ce dormi, se elimină un exces de apă din corp, deci nivelul de hidratare este extrem de scăzut în zori. Soluţia: rehidratează-te la dublu, bând două pahare de apă şi aplicând o cremă hidratantă.

Citește și: Hidratarea potrivită pentru fiecare tip de ten

Renaşterea tenului

Atunci când organismul se află într-o stare de repaos, rata metabolismului pielii creşte, la fel şi reînoirea celulară, făcând-o mult mai permeabilă. Pe durata acestei etape a ciclului somnului, produsele de îngrijire a pielii pot fi cele mai eficiente!

 

Text: Ana-Maria Prunariu

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.