Suplimente alimentare pentru frumusețea ta

Atunci când te supără ceva, iei pastile ca să te simți mai bine, dar chiar poți fi mai frumoasă luând anumite suplimente alimentare?

De câte ori n-ai auzit că „frumusețea vine din interior”? Nu sunt doar vorbe goale; ceea ce se întâmplă în organismul nostru se reflectă la exterior, pe față, în păr și pe corp. Și orice ajutor (gen suplimente „magice”), este binevenit. Nu trece o zi, se pare, fără ca un „praf”, o capsulă sau o băutură să nu apară, promițând să ne facă mai tinere, mai frumoase și mai sănătoase, cu pielea perfectă (cum n-am avut-o niciodată) și părul des, strălucitor, sănătos. Toate se poziționează în jurul ideii că frumusețea este dependentă de ce se petrece la interior, în organism, pentru a-și susține, în primul rând, credibilitatea, însă ar trebui să te gândești de două ori înainte să te arunci în treaba asta cu pastilele. Un studiu extrem de mediatizat din 2013 a analizat 27 de teste clinice efectuate pe suplimente și a constatat că „nu există dovezi clare” că vreunul dintre ele ar putea preveni boli – iar co-autorul studiului susține că nu are nici până astăzi motive să-și reconsidere părerea. Halal încurajare!

Dar nu este totul pierdut. Multe dintre aceste suplimente sunt formulate într-o manieră care nu le face în primul rând eficient, ceea ce, spun experții, poate reprezenta o parte din motivul pentru care acestea sunt blamate. În al doilea rând, piața suplimentelor este supusă legislației privind siguranța, și nu în ceea ce privește „rezultatele dovedite”, ceea ce înseamnă că rămâne la latitudinea ta, consumatorul – să faci toată treaba. Sa nu!? Pentru că… ghici ce, am făcut-o noi pentru tine. Și iată cele 13 (cu noroc) aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi unul sau mai multe suplimente alimentare. Asta dacă vrei ca investiția ta să fie ceva mai mult decât „bani aruncați” pe placebo, sau mai rău. Fii atentă…

1 Abordează nutriția corect

Potrivit spuselor Dr. Paul Clayton, cercetător în nutriție, „Dis-nutriția (consumul de hrană bogată în calorii dar săracă din punct de vedere nutrițional) este cea mai comună cauză a problemelor de sănătate și a morții premature, la nivel mondial.” Un lucru șocant: pentru a beneficia de toți nutrienții de care ai nevoie pentru o sănătate de fier, spune Clayton, un om ar trebui să consume hrană cu o densitate calorică de cel puțin 3000 kcal zilnic (nu jeleuri gumate, Clayton se referă la ovăz, carne și avocado) – pentru ca apoi să le „arzi” la sala de fitness. Dar dacă nu cumva ești campioană la atletism sau te învârți într-un mediu medical, acest lucru nu este fezabil, și nici recomandabil. Aici poate interveni, însă, un regim de suplimente bine formulat. „Consideră-le o poliță de asigurare care să asigure nivelul potențial al nutriției noastre,” spune Shabir Daya, specialist în sănătate naturistă în cadrul Victoria Health din Marea Britanie. Pe scurt, mâncatul sănătos este baza, dar dacă ai lipsuri nutriționale, un supliment bun te poate ajuta.

2 Analizează formula

La fel ca în cazul produselor cosmetice (dar și alimentare), ingredientele din care suplimentele sunt făcute trebuie să fie enumerate în ordinea volumului, de la cantitatea cea mai mare la cea mai mică. Cele mai multe dintre suplimente constau în nutrienți plus „aglomeranți”, sau „excipienți” care au, se știe, un rol infim sau inutil pentru corp (se află în acea formulă pentru a face producția mai simplă și mai ieftină). Microceluloza cristalină, maltodextrina și amidonul modificat sunt câteva exemple; ca regulă generală, cu cât sunt mai jos pe listă, cu atât suplimentul este mai aproape de adevăr, putând fi mai ușor de absorbit. Capsulele, în general, conțin mai puțină „umplutură” decât tabletele, dar tot procentele înscrise pe etichete clarifică dilema.

3 Nu te lăsa luată de val

Stearatul de magneziu (nu este o sursă de magneziu) este un aglomerant destul de frecvent, folosit și pentru proprietățile sale de agent mobilizator, care ajută amestecul de compuși din care este formulat suplimentul să aibă fluiditate în echipamentul de fabricație – dar și în corpul uman, dacă e să fim sinceri. Ai grijă ca acesta să fie oriunde altundeva decât în fruntea listei de ingrediente, sau „suplimentul va trece prin tine” spune farmacistul P. Gatora, de la Ingenious Beauty. Făina de orez este un agent alternativ, care nu are aceleași efecte, din punct de vedere al tranzitului via corpul uman.

4 Profită la maxim

Cauți să afli cumva DZR (doza zilnică recomandată)? Dacă nu o găsești înscrisă pe etichetă, cel mai probabil a fost înlocuită cu noul standarde european VRN (valoarea de referință a nutrientului) și indică nivelul minim indicat pentru a evita tipuri de boli care nu s-au mai întâlnit din Evul Mediu. Procentele „optime” de nutrienți (cantitatea efectivă per doză zilnică, înscrisă lângă VRN) reprezintă un semn mai concludent al calității: dacă depășesc cu mult nivelul VRN, acestea chiar pot fi capabile să îmbunătățească aspectul și sănătatea. Sunt cât se poate de sigure, întrucât nivelul maxim admis este reglementat. Totuși „asigură-te că te rezumi la doza zilnică maximă, în special în cazul vitaminelor A, B6 și fier, care pot avea efecte periculoase asupra organismului, atunci când sunt în exces, spune Daya.

5 Asigură lubrifierea

Uleiurile bogate în acizi grași Omega 3 sunt esențiali pentru o piele suplă și radioasă, dar mai ales pentru sănătatea inimii, creierului și articulațiilor. Cu toate acestea, mulți oameni prezintă un deficit mare la acest capitol. „Pur și simplu nu ne asigurăm un aport suficient de acizi grași din principalele surse – pește gras sau, pentru vegetarieni, semințe și alege,” spune Daya. Acesta recomandă o doză zilnică minimă de 1000 mg. Dacă vrei ca pielea ta să fie tot mai suplă cu fiecare zi (și fiecare doză), încearcă un supliment pe bază de ceramide. „Acestea sunt transportate mut mai rapid decât alte lipide, către piele,” spune Daya. Acest aspect este esențial dacă te confrunți cu probleme precum eczeme sau pielea foarte uscată.

6 Combate toxinele

Dacă nu cumva mănânci opt porții de fructe și legume pe zi, „un antioxidant este un „must” într-un mediu poluat precum cel în care trăim,” spune Daya. Coenzima Q10 este printre cei mai puternici antioxidanți, la fel ca astaxantina și curcuminul (substanța activă din turmeric). Aceștia sunt capabili să combată inflamația la nivel de boli degenerative.

7 Dacă ești în dubiu, ia vitamina D

Singurul supliment pe care un medic l-ar lua este… vitamina D3: acesta este esențial pentru sănătatea pielii, oaselor și minții, iar specialiștii estimează un procent destul de mare de oameni care prezintă deficit de vitamina D. O doză minimă recomandată zilnic ar fi de 1 000 IU (adică unitatea cu care sunt măsurate vitaminele solubile în grăsime), dar doctorii recomandă un test de sânge pentru a determina nivelul acestei vitamine și al hormonilor. Dacă ai pielea închisă de culoare sau te ferești total de soare, este important să investighezi acest aspect, întrucât pielea ta absoarbe mai puțină lumină solară, cea care generează vitamina D.

8 Fii pro-biotice

„Un probiotic bun pe zi combate inflamația și îmbunătățește digestia,” spune nutri-terapeutul Ian Marber. Bacteriile benefice, spune acesta, sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția vitaminelor B, pentru a produce energie. Caută suplimente probiotice care să conțină atât lactobacillus cât și bifidobacterium, care se regăsesc în mod normal în intestin, dar au nevoie să fie suplimentate periodic.

9 Enigma colagenului

Pentru ca suplimentul tău de colagen (lichid sau solid) să aibă măcar o șansă să îmbunătățească structura pielii tale, dar și a părului și unghiilor, „trebuie ca peptidele de colagen din acesta (fragmente de colagen care, odată ajunse în fluxul sanguin, transmite organelor semnalul pentru a produse mai mult colagen) să ajungă intacte în intestinul subțire, pentru absorbție maximă”, arată farmacistul. Asta înseamnă că suplimentul pe care îl înghiți ar trebui să fie formulat de așa natură încât să fie protejate până la momentul pătrunderii în sânge, ca să funcționeze.

10 Nu te feri de acizi

Ne referim la acidul hialuronic pe cale orală. Există dovezi clare că, în doze mari, acesta are beneficii pentru piele prin faptul că o hidratează mai bine și mai repede decât alte organe și țesuturi. Experții recomandă 200 mg pe zi, deși majoritatea suplimentelor au în medie 50 mg. Doar micro-moleculele pot fi absorbite pentru a fi transmise pielii, deci caută pe etichete acest detaliu („low-molecular” sau „multi-molecular”).

11 Dublează efectul

Caută să mărești aportul de activi care stimulează producția de colagen. „Aceasta este activată de co-factori precum coenzima Q10, L-carnitina, creatina și în mod special vitamina C, deci aș căuta un complex de colagen, și nu doar colagen,” spune Ann-Louise Holland, specialist în medicină alternativă.

12 Cunoaște-ți originile

Este important să înțelegi din ce sunt făcute suplimentele alimentare pe care le iei. Unele dintre ele sunt formulate din vitamine și nutrienți foarte similari sau identici cu cei din hrana naturală, în timp ce alte produse prezintă compuși sintetici, mai puțin acceptabili pentru organism. Iar studiile apreciază că cele mai bune surse de vitamine și nutrienți au fost și rămân cele naturale, cu origini sigure, cunoscute și verificate. Uneori, sursa este cea care face diferența de preț, nu doar potențialul ingredientului, concentrația substanțelor active sau notorietatea producătorului.

13 Fă calculele

Atunci când vine vorba de suplimente alimentare, primești ceea ce plătești – până la un punct. Consilierul de nutriție Lorraine Perretta recomandă să comparăm nivelul de substanțe active per doză zilnică de la trei producători diferiți al aceluiași supliment. Un produs de 100 de lei poate să aibă uneori de patru ori mai puțini compuși activi decât unul de 150 de lei, de exemplu”. Mai simplu, scoate telefonul și calculează prețul per miligram sau microgram. Dar nu uita, nu prețul este primul criteriu de selecție.

Foto: Nick Onken | © Cosmopolitan

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.