Sub lupă: suplimente pentru păr

Este înțelept să apelezi la suplimente pentru păr atunci când ritualul de îngrijire nu dă rezultate?

Rafturile magazinelor sunt doldora de produse care promit să rezolve toate problemele părului, dar nu întotdeauna facem alegerile corecte. Astfel, e firesc să îți îndrepți atenția către un alt gen de produse: suplimente pentru păr. Dar sunt acestea eficiente sau nu?

Fie că doar te informezi sau intenționezi să cumperi, dacă obișnuiești să cauți produse cosmetice pe internet, probabil că ajungi și tu să fii bombardată din toate direcțiile cu oferte și reclame care îți „ghicesc” gândurile.

Și e de ajuns să cauți o singură dată ceva legat de îngrijirea părului ca să ajungi să primești sugestii legate de suplimente pentru păr, care promit că vei avea părul lui Rapunzel. Și oricât de sceptică ai fie, n-ai cum să nu cazi în mrejele pastilelor pentru creșterea și regenerarea părului.

Majoritatea acestor suplimente pentru păr pretind că revigorează părul din interior, grație unui amestec de ingrediente „prietenoase cu părul”, cum ar fi biotina; acid folic; vitaminele D, A, C și E; și multe alte astfel de compuși. Dar nefiind reglementate de autoritățile în domeniu (multe dintre ele sunt doar notificate), aceste formule pot practic conține orice. Iar unele dintre aceste cocktail-uri „bogate” pot să facă… păi, mai nimic.

„Multe dintre studiile pe care le găsiți în sprijinul acestor suplimente pentru păr sunt de fapt finanțate de mărcile în sine”, spune Dhaval G. Bhanusali, dermatolog și fondator al Hudson Dermatology and Laser Surgery din New York City. Bhanusali, care este specializat în căderea părului, spune că „literatura este, în cel mai bun caz, incompletă, iar majoritatea dermatologilor sunt de acord că suplimentele nu sunt chiar impresionante”.

E drept, vitaminele în sine sunt absolut necesare și benefice pentru părul tău, însă nu vor face prea multe dacă corpul tău este deja aprovizionat cu ele. „Majoritatea oamenilor primesc toate vitaminele de care au nevoie pentru a-și gestiona creșterea părului doar din alimentația lor„, spune tricologul Dominic Burg, cercetător la Evolis Professional. Pare logic, prin urmare, să optezi pentru un supliment? Ei bine, nu! „Corpul tău păstrează doar vitaminele de care are nevoie și apoi scapă de restul”, spune Burg.

Imaginează-ți că torni apă într-un pahar care este deja 100% plin. Deci, dacă nu cumva duci lipsă de anumiți nutrienți, nu vei face decât să scapi de exces la scurt timp după ce le-ai ingerat. Mai mult decât atât, atunci când ești foarte stresată sau nu mănânci suficient, „corpul tău va opri mai întâi creșterea părului și va redirecționa nutrienții și energia către organele care au cea mai mare nevoie”, spune specialistul. De unde și căderea inexplicabilă  a părului.

Prin urmare, dacă nu există un deficit de vitamine (lucru pe care doar analizele de sânge îl pot confirma), un supliment alimentar pentru păr nu va face vreo diferență. Mai mult decât atât, administrarea vitaminelor în exces, pe termen lung, poate fi chiar toxică pentru organism, spun medicii.

Caută mai degrabă să identifici sursele neplăcerilor legate de părul tău și remediază-le; de exemplu, asigură-te că produsele folosite corespund nevoilor părului tău. Sau ai grijă să incluzi în alimentația ta mai multe legume, oleaginoase și alte alimente bogate în nutrienți. Și, desigur, renunță la aparatele pe bază de căldură dacă ai părul uscat și casant.

Dacă biotina este încă în mijlocul dezbaterilor legate de îmbunătățirea condiției părului, semne mult mai promițătoare vin din zona tratamentelor anti-acnee. Conform unor date mai noi, se pare că există un medicament care poate stimula creșterea părului: spironolactona, „ un medicament prescris pentru tensiunea arterială, care ajută la blocarea hormonilor androgeni – hormoni sexuali masculini – la femei, ceea ce poate contribui la creșterea creșterii părului în timp”, spune dr. Bhanusali, care remarcă totodată faptul că are efect și în reducerea căderii părului și reglarea producției de sebum la nivelul scalpului.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.