Știai asta despre SPF?

 

Ce trebuie să știi despre SPF… plus noile formule ce pot crea dependență (una lăudabilă!).

O zi fără protecție poate genera riduri

De câte ori n-ai plecat de acasă fără să te dai cu cremă de protecție solară, pe motiv că ai de făcut un drum scurt sau te deplasezi doar până la mașină? Ia în calcul o chestie: expunerea repetată poate avea consecințe la fel de grave ca o zi neprotejată pe plajă. Doar 15 minute sub soare pot contribui la formarea de linii fine și riduri în mai puțin de câteva luni, explică Diane S. Berson, dermatolog și membru al MDSolar Sciences Advisory Council. Aplicarea cremei cu SPF ar trebui să constituie un pas ala fel de important precum periajul  matinal al dinților (chiar ai putea să plasezi produsul fix lângă pasta de dinți).

O cremă protectoare cu antioxidanți sau peptide ar putea să minimizeze efectele ultimilor ani de obiceiuri proaste, însă protecția solară va trebui să fie mantra ta de azi înainte.

30 e noul 15

Indicele de protecție solară SPF 15 a fost la un moment dat recomandat pentru protecția zilnică, pe tot timpul anului, însă academia Americană de dermatologie a crescut standardul la SPF 30, arată Joshua Zeichner, dermatolog în New York. Însă, la fel de importantă este cantitatea. Avem nevoie de o cantitate de cremă egală cu o monedă de 5 bani pentru față, însă majoritatea femeilor aplică mai puțin de jumătate, diluând astfel efectul factorului de protecție.

Unele au nevoie de timp

Există două tipuri de formule de protecție solară: fizică și chimică. Prima conține oxid de zinc și/sau dioxid de titan, ingrediente care blochează instant radiațiile solare. Versiunile chimice folosesc filtre precum avobenzona sau octinoxat, care intră în piele și absorb razele solare – un proces care necesită cam 30 de minute , spune Dandy Engelman, dermatolog la Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery. Un produs de protecție fizică este de preferat dacă îl aplici în aer liber (deci nu este nevoie să fie aplicat din timp, ca să acționeze când ești expusă).

Nimic nu este rezistent la apă

De aceea, retușurile sunt necesare.„Reaplică imediat după ce înoți sau dacă transpiri, iar dacă ești pe drumuri toată ziua, din două în două ore,” spune Engelman. În fond, îți reîmprospătezi rujul după ce iei o gustare, deci poți să faci și asta.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.