Semne că vei face mătreață

Dacă n-ai avut niciodată mătreață, ești tare norocoasă… dar asta nu înseamnă că nu poți să o pățești și tu într-o zi! Află ce simptome prevestesc instalarea mătreții.

Schimbările de vreme pot cauza uscarea scalpului, spun specialiştii. Pe timpul iernii, e mai puţină umiditate în aer, ceea ce duce la uscarea pielii capului. Totodată, excesul de căldură poate afecta producția de sebum la nivelul scalpului. Dacă aceste simptome persistă şi sunt însoţite şi de alte semne – le vom enumera mai jos -, s-ar putea să fie vorba chiar de mătreaţă.

În acest caz, vei fi nevoită să schimbi şamponul pe care-l foloseşti în mod obişnuit cu unul special pentru tratarea acestei afecţiuni. Majoritatea şampoanelor anti-mătreaţă conţin zinc şi sulf, care acţionează ca agenţi anti-bacterieni pentru a elibera foliculii de acumulările care-i blochează şi pentru a elimina stratul scorţos, pe o perioadă de câteva săptămâni.

Responsabilă pentru apariții mătreții este ciuperca Malassezia Furfur, care trăieşte în mod normal pe scalpul nostru şi se hrăneşte cu sebum din glandele sebacee, spune medicul dermatolog, dezvoltarea sa fiind mult mai frecventă la persoanele ce se confruntă cu exces de sebum. Totuși, nu trebuie să aștepți ca umerii să se umple de pulberea albă pentru a lua măsuri, deoarece instalarea mătreții poate fi anunțată de câteva semne aparent banale.

O să faci mătreață dacă…

  • Părul tău devine brusc foarte moale. Explicaţia constă în faptul că mătreaţa blochează grăsimea la rădăcină, aşa că părul tău îşi pierde aspectul sănătos de dinainte, spun dermatologii.
  • Ai faţa extrem de uscată. Dacă în zonele unde erai obişnuită ca tenul tău să fie mai gras sunt acum mai uscate, e n semn că şi scalpul tău este deshidratat şi va începe să se descuameze în curând.
  • Observi că pe corp ţi-au apărut pete roşii sau erupţii uşoare pe diferite zone ale corpului. Dacă îţi apar semne pe interiorul braţelor sau coapselor, e posibil ca pielea ta să fie sensibilă, ceea ce te expune pericolului de a căpăta mătreaţă, spun specialiştii.
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.