Semne că ai dermatită atopică

Te schimbi la față când ieși afară în frig? Ți se usucă inexplicabil pielea, deși o hidratezi cu conștiinciozitate? Te confrunți cu reacții alergice, fără să știi la ce anume? E foarte posibil să te confrunți cu dermatita atopică.

Dermatita atopică este o afecțiune manifestată printr-o senzație pronunțată de mâncărime a pielii. De obicei, apare în copilărie (peste 70% din cazuri sunt diagnosticate la vârste fragede), însă și adulții se confruntă des cu această problemă.

Din ce cauză apare?
Originea dermatitei atopice poate fi, în primul rând, predispoziția ereditară, 7 din 10 pacienți având această afecțiune în istoricul familiei. Însă dermatita atopică poate fi cauzată sau agravată ca urmare a alterării barierei cutanate (de obicei, din cauza tulburărilor metabolismului lipidic al pielii). Pe de altă parte, există și alte surse, precum anumite alimente cu potențial alergen, acarienii, infecții cu anumite tipuri de alergeni (Staphylococcus aureus, Pytirosporum ovale), contactul cu chimicale agresive (produse de curățenie, produse cosmetice, parfumuri), anumite țesături sintetice, sau temperaturile extreme (gen… gerul de afară), ori, deloc de neglijat, stresul.

Prevenția este importantă
Pentru a preveni apariția sau agravarea acestei afecțiuni, există o serie de măsuri importante:
• Evită temperaturile extreme (inclusiv umezeala extremă), atât în locuință cât și în exterior.
• Poartă haine de bumbac, călcate după spălare.
• Folosește produse cosmetice dermato-cosmetice în fiecare pas al îngrijirii: spălarea mâinilor cu un produs fără săpun, care să nu usuce pielea excesiv, produse de duș delicate, loțiuni de hidratare fără parfum, aplicate în primele minute după duș, etc.
• Încearcă să elimini stresul și să te relaxezi mai mult.
• Bea multă apă.

Metode de tratament
O primă măsură în tratarea simptomele de dermatită atopică este eliminarea imediată – iar după dispariția simptomelor, evitarea acestora, pe cât posibil -, a alimentelor cu potențial alergenic și urmarea unui regim progresiv. În paralel, este necesară aplicarea de produse dermato-cosmetice (indicate de medicul dermatolog). De cele mai multe ori, medicul recomandă și tratamente orale anti-alergice.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.