Secrete de beauty – Partea urâtă a frumuseții

Tu ce secrete de beauty ascunzi? Vorbim tot timpul despre parfumuri, farduri și texturi lucioase, dar niciodată (sau poate doar în șoaptă), despre partea mai puțin fermecătoare a îngrijirii.

Fotografiile perfecte ale vedetelor de la Hollywood sau de pe Instagram (#NoFilter și #IWokeUpLikeThis…, serios?) nu sunt aproape niciodată publicate/postate imediat după ce au fost făcute, ba mai mult, au în background ritualuri complexe de îngrijire și înfrumusețare. Și, la fel ca toată lumea, divele au propriile secrete de beauty: pilozități faciale, pete pigmentare sau alte probleme de genul acesta, în zilele în care nu pozează (rare, ce-i drept).

Pilozități faciale

Părul facial poate varia de la puf difuz, aproape invizibil, până la o mustață în adevăratul sens al cuvântului. Pentru prima categorie, ia în calcul decolorarea – e mai simplu. Decolorarea nu face părul să dispară, ci doar îl camuflează și-l face mai greu de observat. Este destul de ușor și rapid să faci asta acasă, nu ai nevoie decât de un produs special de decolorare și un cronometru/ceas, pentru că riști să îți arzi pielea dacă lași formula mai mult decât este necesar. O soluția mai nouă este dermaplaning-ul, o procedură de salon care presupune înlăturarea pufului cu o lamă specială. Aparatul de ras clasic nu ar trebui folosit la nivelul feței, oricât ai fi de tentată să o faci, după isteria creată pe rețelele de socializare.

Dar dacă vrei să scapi de tot de părul răsărit deasupra buzei superioare, de obicei mai închis la culoare, mai gros și deci mai vizibil, cea mai bună soluție este epilarea definitivă, la salon ori acasă (aparatele cu IPL nu mai sunt atât de scumpe), sau poți folosi o cremă depilatoare, dar ai grijă să fie una delicată, specială pentru față. Poți apela și la ceară, iar asta ar presupune o depilare pe lună (apelează la un specialist dacă ai pielea sensibilă).

Pilozități pe bărbie

Este în regulă să le smulgi cu penseta dacă sunt câteva fire răzlețe. Însă epilarea cu ceară sau smulgerea masivă pot îngroșa firele subțiri de păr (puful), mărind densitatea firelor vizibile. Cea mai bună opțiune este epilarea prin electroliza – această procedură presupune inserarea unui ac extrem de subțire și încălzirea foliculului, fiind necesare mai multe proceduri.

Pete deasupra gurii

Urmele maronii apărute deasupra buzei superioare pot da impresia că ai mustață – deloc amuzant, mai ales dacă nu vrei să porți un fond de ten cu acoperire mare. Zona cu pricina este predispusă pigmentării și se poate dezvolta sub formă de melasmă. Se practică aplicarea locală a unei formule cu Vitamina A eliberată cu prescripție medicală, dar pentru a preveni agravarea situației, este important să te ferești de soare și să aplici zilnic o cremă cu factor de protecție solară minim 30, indiferent de anotimp.

Pilozitățile „ancoră”

Dacă zona cuprinsă între ombilic și părul pubian este populată de pilozități, să știi că nu ești singura. În plus, există soluții. Epilarea cu lumină intens pulsată (IPL) este cea mai de succes metodă de îndepărtare a părului nedorit (funcționează pentru toate nuanțele de păr, cu excepția celui deschis: alb/grizonat sau blond). Este de dorit să nu folosești aparatul de ras pe această zonă, deoarece capetele boante ale perilor pot da senzația că părul crește mai gros și mai aspru.

Unghii deteriorate

Unghiile subțiri, exfoliate, cu tendință de despicare pe mijloc, sunt un semn al unei nutriții sărace (dar și a manichiurilor cu gel/semipermanente uscate cu lampa UV). Evită excesul de umezeală și chimicale purtând mănuși ori de câte ori speli vasele sau faci curățenie și încearcă să folosești produse organice, delicate. Menține unghiile tăiate scurt pentru a evita tocirea și crăparea lor. Ia în calcul folosirea unui produs întăritor și evită procedurile extreme precum pilirea suprafeței unghiei.

Fire albe

Atunci când părul devine argintiu înseamnă, în mare, că celulele au încetat să mai producă pigment. Smulgerea acestora traumatizează foliculii piloși – iar aceștia pot înceta să mai crească. Când ai fire albe, este de preferat să te vopsească un profesionist, deoarece produsele de colorare din comerț pot să nu „prindă”, deci să lase la vedere firele pe care își dorești să le ascunzi. Sau, dacă preferi colorarea la domiciliu, ai grijă ca produsul ales să specifice că este eficient pe părul alb.

Pulbere albă în păr

Acea ninsoare neplăcută poate fi și o consecință a psoriazisului, nu doar a afecțiunii ce poartă numele de Malassezia. Ambele au simptome similare, ce includ exfolierea și mâncărimea. Însă psoriazisul este o afecțiune genetică și imunitară, în vreme ce mătreața este de obicei rezultatul unei producții excesive de sebum la nivelul scalpului. Mătreața afectează cam 50% dintre adulți și este cauzată de ciuperca Malassezia, care trăiește pe scalp (poate chiar să existe fără să se manifeste). Evită spălarea părului cu apă prea fierbinte, dormi suficient, încearcă să te hrănești echilibrat, fă exerciții fizice și bea apă, pentru a preveni psoriazisul.

Transpirație excesivă

Nu se simte în poze, dar se poate vedea dacă-ți udă hainele. Hiperhidroza, cum se mai numește transpirația abundentă, este o afecțiune care determină o persoană să transpire fără „ajutorul” factorilor precum căldura, exercițiile fizice sau trăiri emoționale.  Se crede că aceasta apare ca urmare a hiper-activității glandelor sudoripare, ce pot produce de până la cinci ori mai multă sudoare la nivelul mâinilor, picioarelor și axilelor. Folosește un antiperspirant – caută pe ambajal sintagma „clinical protection/strenght” – sau mergi la un medic endocrinolog. Există și varianta Botox, folosită pentru a bloca temporar semnalele chimice emise de nervi în direcția glandelor sudoripare.

Piele maronie în zona intimă

Este absolut normal pentru femei să aibă pielea mai închisă în zona intima, iar gradul de pigmentare variază de la o persoană la alta. Nu toată lumea își face griji din cauza asta, dar decolorarea este posibilă. Se poate apela la un tratament cu laser fracționat, cum este terapia DOT. Procedura durează în jur de 15 minute și presupune doar anestezia locală. Este vorba de un tratament cu lase care îndepărtează parțial stratul superior al pielii, ceea ce poate provoca o ușoară durere sau disconfort. După câteva tratamente, se poate observa că pielea capătă o nuanță mai deschisă, mai apropiată de cea de pe restul corpului.

Călcâie crăpate

Crăpăturile ivite în călcâie sunt au, de cele mai multe ori, o cauză ereditară, dar pot apărea și din cauza eczemelor, psoriazisului sau tinea/dermatofitia. Desigur, ți se poate trage și de la bocancii purtați iarna sau sandalele din vară, caz în care poți rezolva problema cu o piatră ponce cu care să înlături prin frecare stratul de piele uscată. Este necesară și o cremă exfoliantă pe bază de uree, care va înmuia pielea dură și rezistentă; cam orice balsam reparator are rolul de a dizolva stratul de celule moarte – aplică seară de seară și pune-ți o pereche de șosete care să ajute formula să penetreze mai bine pielea.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.