Sănătatea scalpului. Îngrijirea corectă pentru un păr sănătos

Îngrijirea scalpului este un subiect despre care multe femei nu cunosc suficiente informații. Totuși, este important dacă vrem să avem un păr sănătos și frumos.

Fiecare fir de păr crește dintr-un folicul și tot aici este produs și sebumul. Deși în momentul când firele de păr cresc ele sunt curate și sănătoase, foliculii plini de sebum sau blocați de pielea moartă, mătreață sau anumite infecții pot avea un impact negativ asupra creșterii părului.La ce să ai grijă:

Mătreață. Pentru a scăpa de mătreață, folosește șampoane destinate acestei probleme, dar și produse de tip toner sau care exfoliază. Până la urmă, scalpul este tot piele și trebuie tratată ca atare. În unele cazuri, mătreața și sebumul pot duce chiar la infecții, pentru că blochează bacteriile pe scalp.

Mătreața poate apărea dacă părul nu este spălat și/sau clătit bine, dar și dacă sunt consumate prea multe lactate, alimente grase, sărate sau dulci.

Citește și: Cum previi apariția cearcănelor? 

Mâncărimi. În mod normal, mâncărimea se datorează bacteriilor cauzate de transpirație, sebum și poluare. Acestea atacă pielea și produs mâncărime. În unele cazuri, aceasta poate fi cauzată de anumite ingrediente din produsele pe care le folosim (șampon, balsam, fixativ etc), care irită pielea.

În cazul în care te mănâncă scalpul îți recomandăm să te uiți cu atenție printre firele de păr, pentru că e posibil să ai păduchi. Poți observa ouăle acestora, care arată ca un fel de mătreață mai rotundă și lipită de firele de păr, dar și păduchii în sine.

Îngrijirea scalpului uscat. Și de această dată există șampoane și exfoliente speciale pe care le poți folosi. Scalpul poate fi uscat din cauza bacteriilor sau a acumulării de celule moarte, deci spală-te cu grijă.

Cât de des îți speli părul. Pentru a menține sănătatea scalpului, implicit a părului, nu îl spăla în fiecare zi. Ideal ar fi să te speli de două ori pe săptpmână.

Citește și: Cum se schimbă pielea ta după 30 de ani? 

Ingrediente pe care să le eviți. Caută pe lista ingredientelor din produsele pe care le folosești cuvinte care se termină în „cones”, precum silicones, dimethicones, trimethicones. Acestea sunt adăugate pentru ca părul să fie mai fin, dar sunt „grele” și pot bloca scalpul. Bineînțeles, evită și produsele care conțin alcool, pentru că îți pot usca excesiv pielea.

Cât de des trebuie exfoliat scalpul? În primul rând, perie părul în fiecare zi și masează-ți scalpul delicat cu degetele, în special atunci când te speli. Asta va împiedica celulele moarte să stea lipite de scalp prea mult timp. Cât despre exfoliant, cumpără unul special pentru scalp și folosește-l o dată pe săptămână.

Trebuie scalpul hidratat cu cremă? Nu este nevoie. Dacă vei face asta e posibil să afectezi sănătatea sa.

 

*articol preluat din Harper’s Bazaar (autor: Bridget March)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.