Salveaza-ti parul de la taiere

Părul tău arată ca și cum ar avea nevoie de o tunsoare scură… foarte scurtă? Zi de zi, părul este supus unor forme de „tortură” care, încet dar sigur, contribuie la procesul de degradare. Așa că, dacă nu vrei să-l tai, va trebui să te ferești de tot ce-l amenință…

SOARELE PUTERNIC. Când începe să ardă tot mai tare, îți protejezi pielea cu o cremă cu SPF, însă părul cade victimă ultravioletelor. „Suntem foarte încântate de șuvițele mai deschise la culoare provocate de soare, însă această decolorare este, de fapt, un semn de deteriorare a firului de păr (produsă de degradarea melaninei)”, explică Dr. Antonella Tosti, dermatolog în cadrul Universității din Miami și cercetător Pantene Pro-V Hair Research Institute. Folosește un spray de protecție și caută să-ți acoperi capul când stai la soare.PERIAJUL ZILNIC. „Nici o deteriorare a firului de păr nu este reversibilă, așa că tot ce poți să faci este să previi și altele”, avertizează Tosti, completînd că „este foarte important să folosești balsam în mod regulat și să eviți, pe cât posibil, folosirea periei. Iar atunci când o faci, piaptănă părul după ce ai aplicat balsam (atunci când este ud) sau după ce ai aplicat un tratament de tip leave-in (atunci când este uscat)”, recomandă dermatologul.

TRATAMENTELE PENTRU PĂR. Poftim ? Da, ai citit bine: „nu toate suplimentele care promit regenerarea părului sunt eficiente”, semnalează Tosti, explicând că „unele conțin vitamina A, care cauzează căderea părului”. În plus, mai spune cercetătorul, acestea nu stopează căderea părului, ci ajută firele noi să crească mai puternice. Dacă vrei să iei suplimente, nu te lăsa păcălită ; dintre toate ingredientele, fierul (deficiență destul de răspândită la femei) și vitamina D sunt cele care ajută.

ALIMENTAȚIA. Nu mai e un secret faptul că mâncarea ne influențează pielea și părul. Adoptarea unui stil de viață sănătos este benefică și pentru păr ! Pentru un păr sănătos, consumă „alimente care conțin antioxidanți: fructe, carne roșie (conține un aminoacid numit lizină, care ajută absorbția fierului)”, recomandă Tosti.

APARATELE DE STYLING. Știai asta și totuși le folosești. De ce n-ai face-o, că și la coafor au astfel de aparate (ba chiar mai puternice). Da, însă „folosirea plăcii acasă este foarte periculoasă pentru că atunci când nu ești profesionist, treci placa de mai multe ori pe aceeași șuviță”, spune Tosti. Deci treci mai des pe la stilist, știe ce face!

PROCEDEELE CHIMICE. Una dintre cele mai nocive intervenții asupra părului este decolorarea – firul se subțiază și se usucă, devine fragil, casant și se despică. „Vopsirea nu este atât de nocivă”, spune Tosti, „însă decolorarea cu mai mult de 3 nuanțe este de evitat”. Investește într-o gamă pentru păr colorat și folosește un produs pentru hidratarea intensă a părului.

TEXTURA NATIVĂ. „Părul ondulat este mai ușor traumatizat prin operațiuni mecanice. Firul este mai puțin rezistent, se încurcă mai ușor, și de aici problemele. Ar trebui folosit șampon recomandat acestui tip de păr și, mai ales, balsam care conține silicon”, atrage atenția Antonella Tosti.

ALȚI FACTORI Existent în apa cu care ne spălăm, cuprul este încă un factor ce deteriorează părul. Totodată, Tosti atrage atenția că fumatul accelerează căderea părului, lucru valabil și pentru fumatul așa-zis pasiv.

CITEȘTE ȘI: Cele 10 porunci ale părului frumos

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise