Rinoplastia, între estetică şi funcţionalitate

Situat în centrul fetei, nasul are un impact major asupra înfăţişării, astfel orice mic defect de formă şi mărime este uşor observat de alţii şi mai ales de noi înşine.

Observând acest lucru în fiecare zi, aceste mici iregularităţi ajung să ne deranjeze şi ulterior să ne determine să apelăm la rinoplastie.

„Cele mai multe corecţii, din punct de vedere estetic, asupra nasului se adresează cocoaşei, vârfului nasului sau lungimii şi lăţimii acestuia. Desigur, intervenţia de rinoplastie se adresează toate structurilor nazale şi este necesar că chirurgul estetician să fie capabil să recunoască micile detalii care fac diferenţa în rinoplastie. Din punctul meu de vedere faţă trebuie evaluat că un tot, iar intervenţia de rinoplastie trebuie efectuată astfel în cât nasul să fie în armonie şi cu restul fetei”, spune Oltjon Cobani, Medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.

Din punct de vedere estetic, rinoplastia poate fi efectuată când există nemulţumiri legate de cocoaşă sau vârf, dar din punct de vedere medical, un nas trebuie operat doar atunci când este compromisă funcţia acestuia. Cele mai frecvente afecțiuni sunt deviaţia de sept, hipertrofia de cornete nazale inferioare.

„În timpul unei rinoplastii estetice se poate efectua şi cura chirurgicală a deviatiei de sept. Să nu uităm că mai întâi de toate, un nas trebuie să fie funcţional şi abia apoi estetic. Ce este important este ca fiecare pacient să înţeleagă intervenţia şi să fie pregătit psihologic pentru o astfel de operaţie. Acest lucru este valabil pentru orice intervenţie chirurgicală. În cazul rinoplastiei pot spune că recuperarea este destul de rapidă şi pacienţii sunt, de obicei, mulţumiţi de rezultat”.

Cum se face acest lucru?

Păstrarea unei comunicări continue cu pacientul prin evaluarea la clinică a intervenţiei acestuia este importantă pentru a asigura o evoluţie bună a operaţiei. Desigur, în timpul consultatiei, pacientului îi sunt expuse aceste mici incoveniente. Urmărirea pacientului postoperator şi supravegherea acestuia în ceea ce priveşte evoluţia are un efect benefic şi asupra psihicului pacienţilor, permiţându-le să treacă mai uşor peste acesta perioada.

„Aşteptările nerealiste şi indicaţiile prost puse pot duce la nemulţumirea pacienţilor. Desigur că se pot efectua şi rinoplastii secundare, dar menţionez că acestea sunt mai dificile pentru pacient şi pentru chirurg şi nu întotdeauna pot duce la rezultatele aşteptate”, adaugă Dr. Cobani.

Riscurile acestei intervenţii sunt aceleaşi ca în orice intervenţie chirurgicală, dar cel mai mare risc este acela ca pacientul să nu fie mulţumit, deci o evaluare corectă a formei nasului, urmat de o intervenţie care să încadreze nasul armonios cu celelate structuri ale fetei, este importantă.

„Recomand rinoplastia la persoanele care sunt complexate de aspectul nasului lor şi vor să facă o schimbare în acest sens, evaluând în acelaşi timp cauzele pentru care aceştia apelează la acesta intervenţie. Orice intervenţie de tip estetic este o alegere strict personală şi nu trebuie să facă subiectul altor aşteptări”.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.