Reactia tenului la stres

În timpul săptămânii muţi munţii din loc, în weekend dormi până la amiază, te premiezi cu fursecuri (şi poate un cocktail) la cină – dar dacă nu faci o nebunie, simţi că o iei razna! Însă acest program infernal poate însemna iadul pentru pielea ta. De la aspect tern şi până la coşuri, iată ce se poate întâmpla când viaţa ta devine o rutină haotică.

Dacă… Munceşti ca nebuna. Efect:  Roşeaţă şi erupţii

Nivelul mare de stres cronic, specific pieţei joburilor competitive şi cu disponibilitate 24/7, determină creierul să elibereze neuropeptide ce provoacă roşeaţă şi sensibilitate la nivelul pielii, explică Adam Geyer, dermatolog în New York. Pe deasupra, organismul tău produce în exces hormoni androgini, care duc la apariţia coşurilor.

Dacă… Scapi de stres prin distracţie extremă. Effect:  Riduri şi piele ternă

Consumul de alcool deshidratează pielea,  determinând apariţia liniior fine şi pielii obosite. Şi atât alcoolul, cât şi acele gustări bogate în carbohidraţi pe care le savurezi după o noapte udată cu alcool, conţin zahăr, care te îmbătrâneşte mai rapid. „Se numeşte glicaţie!”, explică dr. Geyer. „Zahărul împiedică producţia de colagen, cel care menţine pielea tânără.” Un alt duşman: fumatul, fie el activ sau pasiv. „Acesta este plin de radicali liberi consumatori de colagen, plus carcinogeni care cresc riscul de cancer”, avertizează dermatologul Steven Wang, din New Jersey.

Dacă… Dormi prea puţin. Efect:  Deshidratare şi pierderea tonusului

Îngroparea în muncă, o viaţă socială intensă şi ceva timp petrecut cu ochii aţintiţi în televizor pot însemna nopţi scurte în timpul săptămânii – compensate cu somn de voie în weekend. „Un program haotic de somn îţi dă peste cap ceasul biologic, inhibând capacitatea pielii de a-şi menţine hidratarea”, spune Wang. Cercetările arată că somnul insuficient slăbeşte funcţia de protecţie, permiţând apei să se diminueze. Iar privarea cronică de somn împiedică producţia de colagen. „După şase luni în care dormi haotic, pielea începe să-şi piardă din supleţe şi strălucire”, arată Dr. Geyer.

Ia atitudine!

Prea obosită să-ţi mai îngrijeşti tenul? Nu faci decât să grăbeşti apariţia problemelor. Curăţă-ţi faţa înainte să te culci, foloseşete cremă cu factor de protecţie în fiecare dimineaţă şi adaugă în rutina ta produse cosmetice adecvate tipului tău de ten – aşteaptă-te să dea rezultate în aproximativ o lună.
 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.