Problemele pielii, cauzate de obiceiurile tale zilnice

Când ritmul tău de viață depășește limita de viteză, tenul este primul care scapă de sub control. Păstrează-ți calmul și rezolvă problemele pielii în mod eficient.

În timpul săptămânii muți munții din loc – chit că lucrezi de acasă, în perioada asta, în weekend dormi până la amiază (după o noapte de bingeing), te premiezi cu fursecuri și poate un cocktail la cină. Însă acest program dezordonat poate însemna iadul pentru pielea ta. De la aspect tern și până la coșuri, problemele pielii tind să se întețească atunci când viața ta devine o rutină haotică.

Roșeață și erupții

DE CE? Muncești ca nebuna

Nivelul mare de stres cronic, specific pieței joburilor competitive și cu disponibilitate 24/7, determină creierul să elibereze neuropeptide ce provoacă roșeață și sensibilitate la nivelul pielii, explică Adam Geyer, dermatolog în New York. Pe deasupra, organismul tău produce în exces hormoni androgini, care duc la apariția coșurilor.

Riduri și piele ternă

DE CE? Te eliberezi de stres cu alcool

Consumul de alcool deshidratează pielea,  determinând apariția liniilor fine, ridurilor  și pielii obosite. Și atât alcoolul, cât și acele gustări bogate în carbohidrați pe care le savurezi după o noapte udată cu alcool, conțin zahăr, care te îmbătrânește mai rapid. „Se numește glicație!, explică dr. Geyer. „Zahărul împiedică producția de colagen, cel care menține pielea tânără.” Un alt dușman: fumatul, fie el activ sau pasiv. „Acesta este plin de radicali liberi consumatori de colagen, plus carcinogeni care cresc riscul de cancer”, avertizează dermatologul Steven Wang, din New Jersey.

Deshidratare și pierderea tonusului

DE CE? Deficitul de somn

Îngroparea în muncă plus ceva timp petrecut cu ochii ațintiți în televizor pot însemna nopți scurte în timpul săptămânii – compensate cu somn de voie în weekend. „Un program haotic de somn îți dă peste cap ceasul biologic, inhibând capacitatea pielii de a-și menține hidratarea”, spune Wang. Cercetările arată că somnul insuficient slăbește funcția de protecție, permițând apei să se diminueze. Iar privarea cronică de somn împiedică producția de colagen. „După șase luni în care dormi haotic, pielea începe să-și piardă din suplețe și strălucire”, arată Dr. Geyer.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.