Poluarea afectează pielea

Fă cunoștință cu inamicul mut al tenului: poluarea. În afară de faptul că provoacă probleme respiratorii și crește predispoziția la anumite boli grave, poluarea afectează pielea mai mult decât crezi.

Spre deosebire de alți agresori din mediul înconjurător (precum radiațiile UV sau temperaturile extreme), poluarea este mult mai perfidă. Materia bogată în particule. Cantități microscopice de murdărie. Praful și particulele impure de carbon. Ozonul de la nivelul solului (smog-ul). Toate acestea sunt suficient de mici ca să poată pătrunde în pori și să dea naștere inflamațiilor, susține dermatologul Shari Marchbein. Acestea pot genera de la hiperpigmentare și până la acnee, linii fine, încă de la 20 de ani. Dar modurile în care poluarea afectează pielea depind de mulți alți factori.

Locuitorii marilor orașe nu sunt singurii expuși acestor riscuri. „Fermele și fabricile din mediul rural și zona suburbană emit și ele poluanți ce provin de la mașinării sau chimicale”, arată dermatologul Diana Hovard, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare în cadrul Dermalogica. Modul în care poluarea afectează pielea nu e atât de vizibil de pe-o zi pe alta, dar se observă în timp. Soluția: protejează-te în trei pași.

Curăță-ți temeinic tenul în fiecare seară

Poluarea este încă un motiv pentru a-ți spăla fața înainte de culcare. „Începe cu un produs de curățare pe bază de acid salicilic,” spune cosmeto-dermatologul Sameer Bashey. Încearcă o formulă anti-imperfecțiuni, precum cea de la Dr. Organic. Acidul salicilic, „compatibil cu uleiul, va dizolva eficient sebumul și particulele ce se acumulează în pori pe durata zilei.” Apoi, continuă cu un exfoliant delicat pentru a elimina orice urmă de reziduuri (sau pune-ți o mască precum cea de la Skinfood). Totodată, introdu în ritualul tău un gadget pentru curățare, precum cel de la Foreo. Grație tehnologiei T-sonic, aceasta s-a dovedit capabilă să-ți curețe optim pielea fără efort prea mare.

Combate modul în care poluarea afectează pielea folosind:

Foreo Luna Mini 2 Sunflower Yellow, 617 lei la Douglas; Dr. Organic Face Wash Tea Tree Organic, 42,99 lei; Skinfood Black Sugar Honey Mask Wash off, 68 lei.

Introdu antioxidanți în rutina ta

Compușii extrem de instabili denumiți radicali liberi sunt un produs derivat al poluării. Contraatacă-i folosind antioxidanți – în mod special vitaminele C și E (cum este crema de la Sunday Riley). Sau optează pentru niacinamide (încearcă serumul de la Paula’s Choice) – în fiecare dimineață, înainte de a aplica produsul cu factor de protecție. Aceștia vor absorbi energia extra din radicalii liberi, neutralizând efectul dăunător al acestuia asupra pielii, susține dermatologul Joshua Zeichner.

Combate modul în care poluarea afectează pielea folosind:

Sunday Riley C.E.O. Vitamin C Rich Hydration Cream, 302 lei; Paula’s Choice Resist Brightening Essence, 219 lei; Estée Lauder NightWear Plus, 279 lei.

Creează un scut de protecție pentru ten

SPF-ul nu servește doar protecției împotriva ultravioletelor. „Cele care conțin minerale cu efect de blocare, precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan, creează un scut împotriva ozonului și particulelor de materie,” explică dr. Bashey (încearcă Repechage). Spray-ul pentru fixare de la Urban Decay conține minerale ce blochează poluarea (de exemplu zinc și cupru) – utile dacă îți petreci timp în mijlocul fumătorilor. În plus, optează pentru o mască anti-poluare (Helena Rubinstein, de exemplu).

Combate modul în care poluarea afectează pielea folosind:

Repechage Mineral Face Shield, 200 lei; Urban Decay All-Nighter Pollution Protection setting Spray, 138 lei; Helena Rubinstein Powercell Anti-Pollution Mask, 288 lei.

ATENȚIE! Poluarea e mai periculoasă în sezoanele reci. „Pentru că se arde mai mult ulei pentru căldură, mai mulți poluanți sunt eliberați în atmosferă,” spune Diana Howard, dermatolog.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.