Pistruii: ce trebuie să știi despre îngrijirea pielii

Pistruii tăi… ai învățat să-i accepți, dar parcă tot nu ești 100% împăcată cu ideea. Până acum…

Fie că-i ai de mult sau i-ai căpătat în ultimii ani, pistruii îți cam „marchează” existența, dat fiind că-i vezi de fiecare dată când te privești în oglindă (și te chinui să-i acoperi!). Poate că te-ai obișnuit deja cu ei, mai ales dacă s-au înmulțit treptat, însă este important să știi mai multe despre micile pete care-ți populează chipul și/sau anumite zone de pe corp. Și pentru că nu e o problemă banală, ci una extrem de serioasă, am apelat la experți, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine și să tratăm corect pistruii.

De ce eu?

„Pistruii pot fi izolați sau confluați și respectiv mari sau mici”, explică medicul Ovidiu Peneș, de la Clinica de Age Management. „Polimorfismul genetic  (moștenirea genetică) reprezintă cauza apariției mai frecvente sau mai rare a pistruilor, dar interacțiunea cu mediul (expunerea excesivă fără protecție la radiațiile ultraviolete, mediu toxic, etc.) favorizează apariția acestora.

Apariția lor reprezintă un semnal de alarmă asupra faptului că ceva nu facem corect și că pielea noastră este expusă unui risc constant”, mai spune doctorul. Vezi, ți-am tot spus noi despre necesitatea protecției solare – nu doar la plajă, ci oricând scoți pielea (mai ales tenul) la lumină naturală, fie vară, fie iarnă.

Tot pistrui sunt considerați și acele pete specifice pielii mature, însă tot expunerea excesivă și neprotejată la soare din timpul tinereții își spune cuvântul în ceea ce privește aspectul pielii la bătrânețe, deci iată încă un motiv să-ți păzești pielea de soare tot timpul anului, folosind un factor de protecție minim 30 pe sub machiaj și nu numai: „alte forme de „pistrui” sunt lentigenele, popular numite „pete de bătrânețe”, pete închise la culoare, întinse pe față, pe dosul mâinilor si mai rar pe decolteu și spate, secundare expunerii masive la ultraviolete și mediu toxic, apărute în cadrul procesului de îmbătrânire generală a organismului puse pe seama dezechilibrelor mecanismelor de detoxifiere celulară, scăderii protecției antioxidante și expunerii îndelungate la speciile reactive de oxigen sau nitrogen (stresul oxidativ)”, explică doctorul.

Din păcate, pericolul dă târcoale și în zona pistruilor… acesta este și motivul pentru care am abordat subiectul; tot în categoria pistruilor pot intra și „keratozele actinice, care nu sunt doar inestetice, ci pot fi considerate leziuni precanceroase”,avertiează Dr. Peneș, recomandând controale perioadice la dermatolog, pentru a verifica orice leziuni noi apărute la nivelul pielii, sau pentru a le ține sub observație pe cele deja existente.

PISTRUI DE SARCINĂ?

„La femeile gravide apare melasma (cloasma) în zona mustății și pomeților și cauza  este în principal hormonală”, spune Dr. Ovidiu Peneș

Ce mă fac?

Pentru că treaba-i serioasă (și noi am fost surprinse să aflăm că nu e „obligatoriu” să te naști pistruiată ca să ajungi să te confrunți cu pistrui), e firesc să ne intereseze ce ritual de frumusețe trebuie să aibă o persoană cu pistrui sau ce măsuri sunt obligatorii.

„Corect este să creștem capacitatea de protecție antioxidantă totală a organismului și protecția externă a pielii”, spune medicul, completând că „standardul de aur este reprezentat de măsurarea sangvină a antioxidanților din sânge, evaluarea capacității de detoxifiere și eventual analiza polimorfismului genetic responsabil de modul în care pielea noastră răspunde la acțiunea factorilor de mediu. Apoi, în funcție de aceste rezultate, se trece la prescrierea de către medicul specialist a unui protocol (nutriție adecvată și suplimente).

Oricum, o nutriție echilibrată bogată în proteine de calitate, legume și fructe bogate în antioxidanți naturali, grăsimi de calitate folosind surse naturale cât mai variate vor aduce beneficiu și un plus de protecție. Betacarotenul, vitaminele de tipul A, C, E, Acizii omega 3, 6, 9, Zincul, uleiurile vegetale, peștele gras sunt numai câteva exemple de alimente și suplimente nutritive cu care medicul te poate ajuta să protejezi sănătatea pielii tale”, spune Ovidiu Peneș.

Protecția externă e vitală

Pe lângă alimentația și aportul suplimentar de nutrienți, protecția solară rămâne o măsură imperativă: „alegerea unor creme cu protecție eficientă pentru radiațiile ultraviolete ce vor fi aplicate cu 30 de minute pe toată pielea înaintea expunerii la soare ținând cont și de faptul că hainele nu protejează complet va face parte din „ritualul” obligatoriu”, avertizează doctorul, adăugând faptul că hidratarea adecvată permite o eliminare optimă a produșilor metabolici și menține sănătatea pielii la parametrii doriți, implicit și capacitatea acesteia de protecție și regenerare”.

Q: Există metode de îndepărtare sau estompare a pistruilor?

A: „O serie de intervenții (care se vor face obligatoriu sub supraveghere medicală) pot estompa sau ameliora apariția leziunilor: cremele depigmentante, microdermoabraziunea, peelingurile chimice medicale,  lumina intens pulsată, laserul, cauterizarea electrică sau chimică (se fac numai pe anumite keratoze),” arată medicul.

Măsuri de acoperire

Dincolo de protecție, tratare și prevenție, machiajul este destul de complicat atunci când pistruii apar în ecuație. Folosirea produselor cu grad mare de acoperire nu garantează mereu un aspect natural. Evită fardurile de pleoape în nuanțe apropiate pistruilor, pentru nu-i scoate și mai mult în evidență; alege în schimb culori aprinse, care să-ți pună în valoare culoarea ochilor.

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.