Păr strălucitor ca în reclame:

Singurul impediement în calea părului strălucitor, lung și sănătos este… ritualul tău de îngrijire! Află ce trebuie să faci pentru ca acesta să arate fabulos fără să treci pragul coaforului.

Spală-l corect
Frecvența spălării podoabei capilare e o chestie individuală. „Dacă vezi că rădăcinile sunt mai degrabă grase, ar fi mai bine să-l speli zilnic sau la două zile”, recomandă hair stylistul Anthony Nader. „Dacă ai părul uscat, e de preferat să nu-l șamponezi zilnic, pentru că îi faci mai mult rău decât bine îndepărtând ceea ce ar trebui să protejeze părul.”

Repetă șamponarea
Te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva ar trebui să șamponezi de două ori, așa cum fac stiliștii la scafă? „Șampoanele sunt create să fie delicate, dar totuși eficiente în îndepărtarea grăsimii și murdăriei, deci nu e nevoie să aplici șampon de două ori”, spune Daniel Mulette, specialist Dove. „Totuși, dacă folosești frecvent produse pentru coafat, dubla șamponare poate fi necesară pentru a îndepărta eficient excesul de produse acumulat.” Spălarea exagerată poate face culoarea să pălească, deci ar fi mai bine să evaluezi zilnic ce anume îi trebuie părului tău.

Pune-ți mască
Nu optezi pentru o mască de păr prea des, nu-i așa? Acestea sunt esențiale atunci când îți dorești ca părul tău să crească lung și puternic. „Folosește o mască măcar o dată pe săptămână în locul balsamului obișnuit, lăsând-o să acționeze de două ori mai mult. Dacă părul tău a fost deteriorat din cauza decolorării sau vopsirii, încearcă să o folosești mai des”, recomandă Mulette. O mască hrănitoare va spori gradul de hidratare și va îmbunătăți textura, în timp ce o variantă pe bază de proteine va întări firul. Proteinele pot lăsa senzația de fir de pai, deci folosește și un balsam dacă e necesar.

Taie vârfurile
Cu cât îți tai părul mai rar, cu atât va crește mai lung, nu? Din nefericire, nu e atît de simplu. „Am remarcat faptul că unele dintre clientele mele sunt de părere că dacă nu-și tund părul, acesta va crește mai repede – dar ce se întâmplă în realitate este că vârfurile despicate se înmulțesc între timp, ceea ce înseamnă că drumul către obiectivul tău – păr mai lung – merge în sens opus”, spune Nader.
Firele cu vârfuri despicate sunt slăbite și predispuse la rupere. Tăierea vârfurilor la șase săptămâni va păstra capetele intacte și puternice, salvându-te de un tuns serios mai târziu. Și nu uita, Foarfecele destinate tăierii părului sunt recomandate și pentru acasă! Cele obișnuite pot dăuna vârfurilor.

Folosește protecție
„Unul dintre produsele în care am deplină încredere este protecția împotriva căldurii”, spune Nader. Aplicat pe părul umed, „acesta ajută la izolarea fibrei capilare împotriva căldurii, reducând din timpul necesar pentru ca structurile interne să se încălzească”, susține Mulette. Gândește-te la o tigaie acoperită cu strat de Teflon și una fără: aceasta din urmă pur și simplu se arde.

Scoate-l din încurcătură
Părul lung nu doar devine uscat – ci se și încălcește serios. Deși ești tentată să îl descurci cu forța, ar fi mai bine să te porți super-delicat cu părul tău.
Părul este mai sensibil când este ud, deci nu-l peria până nu se usucă. În schimb, poți folosi un pieptene cu dinți rari după ce aplici un balsam fără clătire pe părul umed, și să piepteni părul în sens invers (mai degrabă decît să tragi de la rădăcină spre vârfuri), descurcând cu blândețe fiecare nod. Iar asta înseamnă mai puține fire rupte.

Dă volumul la maxim
De ce să-ți tapezi părul la rădăcină ( ceea ce asprește cuticula, deteriorând părul), când poți obține volum cu un șampon uscat? Mai nou, acestea suînt adaptate culorii părului, pentru a nu fi vizibile la rădăcină, spune Nader. „Aplică puțin în creștet și întinde-l ușor prin masaj cu degetele. Îți poți ruga stilistul să-ți lase șuvițe mai scurte în jurul creștetului,” mai recomandă el.

Usucă-l rapid
Uscarea zilnică a părului va ajunge să-l deshidrateze foarte tare. „Folosește un uscător cu turmalină la motor,”, sugerează Nader („Ionii de turmalină distrug moleculele de apă mai rapid, deci părul zvântă mai repede. Prin urmare, cuticula nu se deshidratează, scăpând astfel de subțiere și rupere, ajutând părul să-și mențină strălucirea și textura catifelată), sau procură-ți accesorii moderne, ce protejează părul.