Nu doar un alt articol despre SPF

Încă un material despre protecție solară?! Adevărul e că nu mă satur s-o spun ori de câte ori va fi nevoie: soarele nu este prietenul pielii noaste.

Pielii noastre îi trebuie, în medie, cam 10 minute să înceapă să se perpelească atunci când stăm la soare. Din acel punct poate începe să capete nuanță (să se înroșească), apoi să devină arămie, dar asta numai fiindcă biata de ea încearcă să se apere de radiațiile puternice, trimițând la suprafață o cantitate mai mare de melanină.

Mai mult decât atât, pielea își atinge limita superioară de bronzare în două ore, ceea ce înseamnă că într-un concediu de șapte zile la mare, va ajunge în fiecare zi la un punct când devine fizic incapabilă să mai producă melanină.

După acest interval, tot ceea ce faci este s-o expui voluntar riscurilor bine-cunoscute ale razelor UV și arsurilor solare, chiar dacă te lauzi că folosești cu sfințenie crema de protecție. Și nu e singura greșeală pe care o comiți pe perioada verii…

#1 Furia bronzului

Există o legendă care spune că bronzul fals ajută în prevenția arsurilor, însă nu în sensul că acesta ar ține loc de protecție solară – chiar nu protejează deloc. Dar poate tempera din „furia” bronzării din ziua unu, când încerci să „furi” tot soarele pentru a-ți putea pune în valoare noul costum de baie.

Această măsură chiar este cheia succesului, pentru că nu mai simți presiunea de a atinge „norma” autoimpusă de bronzare. Ba mai mult, riscul de a te bronza cu urme scade simțitor.

Alege un autobronzant (eventual o formulă progresivă), pe care să-l aplici după plajă, astfel încât să-ți atingi lesne obiectivul și să-ți petreci mai mult timp sub umbrelă (cu protecție, desigur, deoarece razele de soare reflectate în nisip sunt aproape la fel de puternice precum cele care-ți ating direct pielea), și pune-l în valoare cu un ulei de corp cu particule strălucitoare.

Nu la fel stau lucrurile în ceea ce privește bronzul de „solar”; chiar dacă nevoia de a te expune la soare poate fi mai mică atunci când ești deja bronzată, patul de bronzat este varianta cea mai rea a ultravioletelor – solarul emite o cantitate mare de raze UVA dăunătoare și aproape deloc UVB (cele care stimulează sinteza vitaminei D), putând crește riscul de cancer de piele cu 75%, deci e chiar mai periculos decât bronzul natural fără protecție.

1. Cocosolis Glow Oil – 128 lei
2. Elemis Body Exotics Frangipani Monoi Salt Glow – 145 lei
3. Isle of Paradise Glow Clear Self-tanning Mousse – 130 lei

 

#2 SPF nu e totul, când vorbim despre protecție solară

Dacă-ți pasă de pielea ta, aplicarea unei creme de protecție nu e suficientă pentru a evita efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Eficiența unui produs cu SPF constă în capacitatea sa de a proteja pielea de razele UVB, care însumează doar 10% din radiațiile UV care ajung la noi.

Restul este reprezentat de razele UVA, care pot pătrunde în profunzimea pielii, cauzând daune pe termen lung. Pentru protecție totală îți trebuie un spectru larg UVA+UVB, minim 30 (un SPF 15 e absolut inutil). Și tot nu ajunge.

Dar poți adăuga un nivel suplimentar de protecție sub forma unor antioxidanți care, aplicați zilnic, vor ajuta la neutralizarea radicalilor liberi. Un serum facial antioxidant , cu vitaminele C și E, ar putea fi introdus în ritualul tău zilnic de îngrijire, înaintea cremei hidratante, sau o cură intensivă cu fiole de vitamina C.

De asemenea, poți suplimenta aportul de acid ascorbic și din interior, alegând o formulă de vitamina C lipozomală (garantează absorbția cea mai mare), dar ai grijă să începi să le iei cu mult timp înainte de vacanță, deoarece antioxidanții au nevoie de aproximativ 12 săptămâni să ajungă la suprafața pielii, avertizează experții în protecție solară.

Există de asemenea și alimente despre care se spune că ar putea ajuta, deoarece stimulează producția de licopen antioxidant, factorul de protecție solară propriu pielii. Se găsește din belșug în roșii și alte fructe de culoare roșie sau portocalie, și poate crește protecția solară cu aproape 33%.

1. Vichy Liftactiv Specialist Glyco-C night peel Ampoules – 108 lei
2. Drunk Elephant C-Firma™ Vitamin C Day Serum – 380 lei
3. Hypernatura Lipozomal Vitamina C Capsule – 140 lei

#3 „Stai să mă usuc…”

Asta îți spui după ce ieși din apă, timp în care soarele își face de cap cu pielea ta, pentru că oricât de „rezistent la apă” este produsul tău de protecție, e imposibil să rămână pe piele după ce te-ai bălăcit, te-ai șters cu prosopul, te-ai așezat pe nisip (apropo, acesta funcționează ca un scrub, care îndepărtează loțiunea de plajă de pe piele).

Apoi, nu degeaba au fost inventate produsele care specifică faptul că pot fi aplicate pe pielea umedă – din cauza transpirației sau pentru că ai înotat, și chiar sunt mai lesne de întins astfel, asigurând protecție imediată.

Dar cele de mai sus sunt valabile în timpul expunerii la soare, pentru că protecția solară trebuie să înceapă de acasă, nu atunci când ajungi pe plajă. Există două tipuri de formule de protecție solară: fizică și chimică.

Prima conține oxid de zinc și/sau dioxid de titan, ingrediente care blochează instant radiațiile solare – deci sunt ideale pentru a fi reaplicate la plajă, în aer liber. Versiunile chimice folosesc filtre precum avobenzona sau octinoxat, care intră în piele și absorb razele solare – un proces care are nevoie 30 de minute, exact cât îți ia să te îmbraci și să ajungi pe plajă.

1. Lancaster Sun Sport SPF 50 Protection in Motion Cooling Spray – 102 lei 
2. Biotherm Fluide Solaire SPF 30 Wet or Dry Skin – 103 lei

#4 Diet, please!

Iată încă un motiv să nu faci excese culinare în vacanță, mai ales când vine vorba de alimente și băuturi dulci (chiar și fresh-urile din fructe cu indice glicemic ridicat) și alcool, despre care studiile arată că scad eficiența cremelor solare, deoarece zahărul (în toate formele sale) și alcoolul produc inflamații cutanate, forțând pielea să elibereze o cantitate mai mare de radicali liberi, ceea ce afectează drastic sistemul imunitar. La urma urmelor, nici kilogramele nu iartă în concediu!

#5 Adio vacanță, adio SPF…

Recunoaște, spui „pa-pa” cremei de protecție de îndată ce te întorci din concediu, ba chiar îl lași în geanta de plajă până la următoarea (iar dacă asta înseamnă „la anul”, sunt șanse mici ca formula să mai fie eficientă, în ciuda termenului de valabilitate încă în vigoare, din cauza că nu este păstrat corespunzător).

Dar specialiștii avertizează că fie și nu mai o zi fără protecție poate genera riduri; doar 15 minute sub soare pot contribui la formarea de linii fine și riduri în mai puțin de câteva luni, explică Diane S. Berson, dermatolog și profesor asociat la Weill Medical College din cadrul Cornell University. De asemenea, o cremă protectoare cu antioxidanți sau peptide ar putea să mai atenueze din efectele ultimilor ani de obiceiuri proaste, însă protecția solară va trebui să fie mantra ta zilnică.

Cât despre produsele de machiaj care conțin SPF (sub 30, de obicei), acestea nu sunt suficiente pentru a asigura protecție conform indicelui, mai ales dacă petreci mult timp în aer liber, sub soare. Prin urmare, ca să te consideri protejată, aplică întotdeauna un produs de protecție solară înainte de machiaj, și nu uita nici de zonele pe care aceasta nu le acoperă: buze, pielea din jurul ochilor, păr, mâini (pe care le speli frecvent) sau ochi.

1. Shiseido Benefiance WrinkleResist24 Protective Hand Revitalizer – 152 lei
2. Kiehl`s Butterstick SPF 30 Lip Treatment – 90 lei
3. Douglas Brilliant Color UV Protecting spray – 26 lei

Vrei să afli mai multe despre cum să te protejezi corect de efectele nocive ale razelor solare (mai ales dacă ai pielea super sensibilă)? Citește și Jurnalul pielii albe ca laptele.

Foto: Getty Images, PR.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.