Machiaj la job: cum te poate ajuta rujul să avansezi

Poate că sună ciudat, dar nu imposibil: un ruj fain te poate ajuta să avansezi. De Kayleen Schaefer

Pentru prima oară în cei 10 ani și mai bine din cariera mea, eu sunt șefa. Atunci când oricare din cei 13 oameni ce lucrează pentru site-ul de modă pe care îl conduc vrea să scrie vreun articol sau să cheltuie niște bani, pe mine mă întreabă. Am mai multe responsabilități ca niciodată.

Este și prima oară când port machiaj – real, de oameni mari – la serviciu. În fiecare dimineață, folosesc cremă nuanțatoare, creion de sprâncene, contur maro și mascara. Închei cu pudra corai și un ruj roșu. Acest ritual este la fel de important ca momentul în care îmi verific căsuța de email înainte să plec.

Logica din spatele rujului

Mare parte din viața mea în câmpul muncii am avut o relație dezorganizată cu machiajul. Dacă aveam o întâlnire importantă, încercam să-mi conturez măcar sprâncenele, dar mă concentram mai mult asupra muncii în sine. Nu că nu mi-ar fi păsat de cum arătam, însă ideea de a câștiga o ofertă (sau chiar respect) în parte pe baza unei manichiuri perfecte mi se părea nedreaptă și ușor deprimantă. Oricine petrece atât de mult timp pentru a-și studia aspectul fizic nu poate munci prea mult, mă gândeam eu. Și nu simțeam că asta ar fi contat prea mult.

Recent, însă, convingerile mi-au fost puse la încercare. Înainte să obțin acest job, am avut o șefă al cărei stil de conducere mă determina să verific de trei ori un mail înainte să-l trimit – efectiv mă speria. Cu toate acestea, ea ne anunța nonșalant că pleacă la ora 4 să-și vopsească părul. „Dacă nu aș avea atâtea fire albe, nu ar trebui să mă duc atât de des”, bombănea ea. Pe când o priveam plecând, conștientă fiind că aveam să rămân acolo ore întregi lucrând la mai știu eu ce proiect i se năzărise – întrebându-mă când voi avea și eu o așa putere – mi-a încolțit o idee. Dacă vrei să ieși în față la serviciu, grija fațăde aspectul fizic face parte din treaba ta.

Cercetările o confirmă. În cadrul unui studiu efectuat în 2011, unui grup format din 91 de bărbați și 177 femei li s-au arătat portretele a 25 de femei. Cei cărora li s-au arătat poze cu femei machiate le-au etichetat pe acestea ca fiind mai competente și mai atrăgătoare. Deci știința sugerează că săritul peste acest pas poate fi o formă da auto-sabotaj.

Semne mute

O parte din mine nu vrea să creadă toate astea. Joburile noastre au evoluat suficient pentru  a putea purta pantaloni la serviciu fără să fim penalizate profesional – de ce nu ne-am putea face treaba bine purtând doar balsam pe buze? Oare bărbații se preocupă să își camufleze pungile de sub ochi pentru a-și impresiona șeful?

„Este deranjant din cale-afară să spui că trebuie să porți machiaj ca să ai succes,” spune Haideh Hirmand, chirurg plastician și profesor asistent clinic în cadrul Weill Cornell Medical College din New York (Hirmand scrie și ține prelegeri despre frumusețe), „dar știința arată că oamenii te judecă după înfățișare. Ignoră asta și te privezi de o unealtă care te poate ajuta să reușești.”

Nu voi trata niciodată jobul ca pe un concurs de frumusețe, dar admit faptul că această prezentare trimite semnale clare, vocale. Îmi amintesc când prietena mea (extrem de capabilă) mi-a mărturisit că a fost criticată de un client pentru că s-a prezentat la o ședință matinală cu părul încă umed. Pentru sine, totul se rezuma la uscarea părului la aer, dar pentru client, părea ca și cum ea dormise prea mult și se pregătise pe fugă. Totodată, o față nemachiată poate da indicii de introversie. Am fost pe cont propriu ani de zile, lucrând cu fața nespălată, la câțiva pași de dormitor. Și mi-era bine, pentru că nu mă vedea nimeni. Deși știu că am ocupat acest post pe merit, ideea de a apărea nemachiată la o ședință ar putea face să pară că nu sunt pregătită pentru a da ochii cu oamenii încă. Ca lider, nu pot să-mi permit o astfel de asociere, chiar dacă e numai în capul meu.

Femeile de succes consideră de multe ori că machiajul face parte din pachet. Cancelarul German Angela Merkel a declarat pentru Reuters că apelează la un makeup artist. Având în vedere cât efort depun în munca mea, am realizat că nu ar strica să pun mai mult preț și pe aspectul meu fizic.

Cum funcționează machiajul meu

Aplicarea machiajului pentru a merge la muncă a început ca un soi  de experiment secret. Îl purtam pentru a genera vibrații de șef. Pe lângă stabilirea agendei, era doar o altă tactică din arsenalul meu de trucuri. Iar acum, machiajul este esențial, nu dau ochii cu echipa mea fără machiaj.

Machiajul nu va face pe nimeni lider din senin, avertizează Anne Lueneburger, doctor și fondator North of Neutral, care a lucrat cu lideri ai unor companii precum Google sau Linkedin, dar te poate ajuta să intri în rolul de conducător sau își poate încrederea necesară în carieră, ce-i face pe ceilalți să creadă în tine ca șef. „Dacă te gândești la o casă, aspectul fizic este ușa de la intrare,” spune aceasta. „Nu este la fel de important precum proiectul tău sau modul în care comunici, dar contează.”

Chestia este că știu că merit să fiu unde sunt – pentru că sunt deșteaptă și capabilă. Poate creionul de pleoape de la Chanel sau rujul Nars nu sunt magice, dar fac minuni. Cu ochii conturați și buzele definite, arăt hotărâtă – ca o persoană cu autoritate ce merită atenția. Cu machiajul potrivit, sunt capabilă să pun în practică idei mult mai eficient. Costumul e ca o garanție pentru mine – și toți ceilalți – că email-urile mele nu vor fi ignorate, că eu dețin controlul.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.